Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Spital în aeroport și trenuri ca ambulanțe! Măsurile disperate într-un stat din cauza exploziei de infectări cu Covid

29 Iul. 2021, 16:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 16:25 // În Lume //  Realitatea.md

Cu un număr fără precedent de noi infectări raportate, peste 16.000 de cazuri în doar 24 de ore, autoritățile din Thailanda au decis să transforme un depozit de marfă de pe aeroportul Don Muang din Bangkok în unitate suport COVID, dotată cu 1.800 de paturi pentru pacienții cu simptome mai puțin severe.

Țara din Asia de Sud-Est a raportat miercuri cifre-record de contaminare, 16.533 de cazuri, plus 133 de decese asociate COVID în 24 de ore. Totalul infectărilor a ajuns astfel la peste 543.361 și 4.397 de decese.

Cu spitalele copleșite de creșterea alarmantă de noi infectări generate în principal de varianta Delta, autoritățile au luat măsuri fără precedent pentru a le putea asigura un pat de spital bolnavilor.

La aeroportul Don Muang, un hangar a deveni spital COVID. Muncitorii au forat în pereți pentru instalațiile de toaletă, iar voluntarii au montat paturi și au adus așternuturi.

„Acesta este un spital de campanie de nivel 1+, unde poate primi un număr mare de pacienți ce prezintă simptome mai puțin severe. Dar dacă stările pacienților se deteriorează, vor fi mutați la celălalt spital de campanie, Spitalul de teren Pitak Rachan”, a declarat Rienthong Nanna, directorul spitalului Mongkutwattana.

Pacienții, transferați la alte spitale cu trenuri cu vagoane de dormit

O altă măsură luată pe fondul creșterii numărului de infectări a fost transformarea unor trenuri în ambulanțe. Pentru a degreva spitalele din Bangkok, deja copleșite, pacienții sunt transferați la spitale din alte orașe, care au locuri libere, pe calea ferată, în garnituri care au vagoane de dormit. Primul tren devenit ambulanță COVID a plecat marți din capitală, transportând 137 de pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare în orașele lor de origine din nord-estul țării.

„Procesul este securizat, deoarece vor fi atent monitorizați de medici și personal și nu se vor opri nicăieri. La destinație va exista o echipă de urgență și o ambulanță de așteptare”, a declarat ministrul sănătății publice, Anutin Charnvirakul.

Alte 15 vagoane vor fi folosite pentru izolarea pacienților care așteaptă un pat liber într-un spital din Bangkok.

Ministrul Charnvirakul a mai spus că pentru transferul pacienților la alte spitale din țară se vor folosi și autobuze, camionete și avioane. Guvernul thailandez a fost criticat cu privire la gestionarea crizei sanitare, dar și la campania lentă de vaccinare. Thailanda, cu aproape 70 de milioane de locuitori, și-a propus să imunizeze 50 de milioane de oameni până la sfârșitul anului, dar până în prezent doar 5,6% dintre ei sunt complet vaccinați, în timp ce 19,2% au primit cel puțin o doză.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie