Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Spitale de la zero, pensii minime de până la 2 000 lei și fără salarii în plic. Promisiunile Guvernului Gavrilița

04 Aug. 2021, 11:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
04 Aug. 2021, 11:10 // Politica //  Tatiana Rusnac

Pandemia de COVID-19 a scos în evidență lacunele din sistemul de sănătate, dotarea insuficentă sau chiar deloc a instituțiilor medicale cu echipamente moderne, dar și exodul cadrelor medicale. Astfel, în următorii patru ani, Guvernul Gavrilița se angajează să creeze locuri de muncă, inclusiv la sate, să majoreze pensiile la bătrâni, să creeze spitale regionale, dar și să identifice unele stimulente financiare și nefinanciare pentru stoparea exodului personalului medical.

Gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 este la fel o prioritate imediată a Guvernului Gavrilița.

Oamenii nu vor avea încredere în stat și speranță în ziua de mâine atât timp cât statul nu va asigura cele mai bune condiții pentru realizare profesională și muncă, o bătrânețe demnă pentru cei care au muncit și ajutor pentru cei care sunt vulnerabili sau în dificultate.

Așadar, noua guvernare își propune să lupte cu schemele de corupție și de furt al banului public din sistem, să deconspire schemele din domeniul farmaceutic, al producerii și vânzării anabolizantelor, dar și să creeze Corpul de Control al ministrului, funcție care cel mai probabil va fi ocupată de actualul consilier prezidențial, Ala Nemerenco.

Stoparea procesului de numire a conducătorilor agențiilor și instituțiilor medicale pe criterii politice, implementarea rețetei medicale electronice, dar și implementarea conceptului de fișă electronică unică medicală a pacientului, accesibilă la necesitate pentru toate instituțiile și laboratoarele medicale (publice și private, sunt alte priorități ale Guvernului Gavrilița.

În următorii patru ani de activitate, garnitura condusă de Natalia Gavrilița își propune să construiască două spitale regionale la Bălți și Cahul care să ofere acces locuitorilor din nordul și sudul țării la servicii medicale de înaltă performanță, dar și să pună în funcțiune spitalul din Vorniceni, raionul Strășeni.

„În perioada de criză pandemică, sistemul național de sănătate și-a developat și mai mult neajunsurile și ineficiența. Cu un personal medical dedicat, care a luptat din răsputeri să salveze cât mai mulți bolnavi, dar cu un sistem spitalicesc fragmentat, cu infrastructură veche, cu cazangerii încă pe cărbune, cu echipamente de 50 de ani, cu o medicină de familie fără medici, cu un sistem de sănătate publică care în urma unor reforme a disponibilizat sute de medici, cu un sistem de achiziții birocrat și greoi, corupt în multe cazuri, cu influențe politice la numirea în funcție a conducătorilor, cu plăți în plicuri și gestionare ineficientă, sistemul este la un pas de a cădea în colaps. Pentru a putea depăși această criză majoră în care se află sistemul de sănătate este nevoie de un set de obiective, menite nu doar să contribuie la îmbunătățirea situației de moment, dar la resetarea și modernizarea sistemului, oferirea unui acces real pacienților la servicii medicale, medicamente și soluții viabile de tratament și prevenție, dar și oferirea condițiilor de muncă adecvate personalului medical, în care să-și poată îndeplini cu satisfacție munca, iar actul medical să fie unul de calitate”, se arată în programul Guvernului Gavrilița.

Perfecționarea mecanismului de compensare, extinderea listei de medicamente compensate, includerea medicamentelor esențiale din lista-model OMS, precum și în conformitate cu protocoalele clinice naționale, eficiența cărora este demonstrată prin evaluarea tehnologică în sănătate; elaborarea unui mecanism direct de compensare a insulinei și a dispozitivelor medicale pentru diabetici;

De asemenea, în țară ar putea apărea Centrul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate în calitate de agenție independentă, se arată în programul de guvernare.

Guvernul Gavrilița se îngrijorează, printre altele, și de sănătatea fumătorilor, iar dacă va ajunge la echipa va primi votul de încredere a deputaților și va ajunge la guvernare, ministrul propus, Ala Nemerenco își propune să aplice mecanismul de formare a prețurilor la comercializarea cu amănuntul a țigaretelor, să micșoreze limita cantității de nicotină în 1ml de lichid în țigaretele electronice și să reintroducă restricții de promovare pentru dispozitivele și accesoriile de utilizare, reîncărcare și încălzire a tutunului.

„Pe piața muncii, ne confruntăm cu situația când specialiștii nu-și găsesc rostul și pleacă în căutare de locuri de muncă peste hotare, iar angajatorii nu găsesc cadre calificate. La pensionare, mulți sunt nevoiți să trăiască cu o pensie care nu acoperă nici minimul de existență, iar 170 000 de oameni au pensie mai mică decât 1 200 de lei. Creșterea economică și gestionarea corectă a banului public va permite și majorarea plăților sociale, iar administrarea depolitizată și transparentă a sistemului social va permite ca acestea să ajungă la destinație și să ajute oamenii să se simtă protejați de stat”, se mai arată în planul de guvernare.

Astfel, guvernul condus de Natalia Gavrilița își mai propune să adopte un mecanism de creștere dinamică a salariului minim pe economie, bazat pe dreptul salariaților la un trai decent, productivitatea muncii, creșterea economică și creșterea salariului mediu și să elaboreze o strategie națională de combatere a fenomenului „muncii la negru” și a „muncii la gri” și de achitare a salariilor „în plic”.

Creșterea pensiei minime până la 2 000 lei pe lună și racordarea continuă a cuantumului la minimul de existență; majorarea scutirii personale la 32 400 lei pentru ca să acopere valoarea salariului minim pe sectorul real și a ajutorului pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună, sunt promisiuni la fel din programul Gavrilița.

Guvernul Gavrilița se angajează să majoreze și să indexeze de asemenea indemnizațiile pentru veteranii de război și veteranii acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, să protejeze persoanelor împovărate de datorii mici de executări abuzive a locuinței și a altor bunuri de primă necesitate prin revizuirea Codului de Executare, dar și să reglementeze mai dur sectorul de microfinanțare și protejare a persoanelor social vulnerabile.

Amintim că programul de guvernare include șase capitole, divizate în alte câteva subcapitole, unde sunt descrise pe larg domeniile unde urmează să se lucreze activ pentru a reforma și schimba politici, astfel încât să îmbunătățească viața cetățenilor.

Întregul program al noului Guvern Gavrilița poate fi citit și analizat AICI.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române