Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Spitalele din țara noastră vor fi modernizate! Suportul necesar va fi oferit de Republica Populară Chineză

15 Sept. 2021, 09:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
15 Sept. 2021, 09:26 // Societate //  Valentina Buză

Spitalele din Moldova vor fi modernizate și dotate cu echipament medical. Cel puțin despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederii Ministrului Sănătății Ala Nemerenco cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E. S. Zhang Yinghong. Mai mult, s-a discutat și despre cadrul de cooperare dintre cele două țări pe domeniul sănătății și perspectivele de colaborare în viitorul apropiat.

„În cadrul discuțiilor, părțile au convenit lansarea fazei a treia a proiectului de fortificare a capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză. Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost creat în anul 2011, în baza Acordului de Cooperare Economică și Tehnică dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză. În primele două faze ale proiectului, guvernul Chinei a oferit un ajutor nerambursabil pentru crearea Centrului și dotarea acestuia cu echipamente medicale și plante medicinale chineze”, se arată în nota informativă.

În același timp, Ambasadorul E. S. Zhang Yinghong a menționat că Republica Populară Chineză este gata să ofere suport Republicii Moldova pentru modernizarea instituțiilor medicale spitalicești și dotarea acestora cu echipamente medicale, luând în considerare experiența părții chineze pe acest segment.

Ministrul Sănătății a mulțumit pentru colaborarea strânsă dintre cele două țări și pentru solidaritatea manifestată în perioada pandemiei COVID-19, prin oferirea de către autoritățile chineze a unui lot de 150.000 doze de vaccin Sinopharm, echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, dar și teste pentru depistarea virusului SARS CoV-2.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:30
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:30 // Politica //  Realitatea.md

Fostul șef de stat, actualul lider al PSRM, deputatul Igor Dodon, a confirmat că informații, precum că primarul capitalei, Ion Ceban, ar fi urmărit la comanda actualei guvernări au ajuns și la el. Mai mult, susține că nu doar edilul ar fi persecutat politic. Câteva declarații în acest sens au fost făcute aseară la o emisiune de la Publika TV.

„Cred că presiunea asupra lui va creşte. El este o nouă ţintă pentru partidele de dreaptă. Ştiu că în cadrul SIS acum câteva săptămâni a fost creat un grup care se ocupă cu persecutări politice la comanda opoziţiei, colectează informaţii, inclusiv despre Ion Ceban. – Credeţi că şi în privinţa dumneavoastră sunt colectate astfel de informaţii? – Sigur”, a declarat Igor Dodon.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) nu a comentat, deocamdată, nici declaraţiile lui Igor Dodon, nici pe cele ale lui Ion Ceban. PAS a precizat că refuză să ofere o reacţie la aceste acuzaţii, iar Guvernul le-a calificat drept absurde.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a menţionat că Procuratura Generală nu are în gestiune niciun dosar în care să fie vizat Ceban şi că instituţia nu a recepţionat nicio plângere din partea edilului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române