Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Alegeri în Găgăuzia! Consiliul Vârstnicilor, cu îndemn către oameni, privind candidații activi „pe ultima 100 de metri”

15 Sept. 2021, 09:17
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
15 Sept. 2021, 09:17 // Alegeri //  Petru Beregoi

 

În ajunul alegerilor pentru Adunarea Populară din Găgăuzia, se poate observa „activitatea” plină de viață a multor candidați la mandatul de deputat. Unii dintre acești candidați livrează saci cu alimente, repară în grabă drumuri, fac donații la biserici etc, afirmă presa din regiune, citând Consiliul Vârstnicilor din Găgăuzia, care îndeamnă cetățenii să nu-și dea votul pentru acești pretendenți.

Conducerea organizației, care unește pensionarii și veteranii, a făcut apel la locuitorii Găgăuziei cu un apel „să nu voteze astfel de candidați”, întrucât aceștia „se străduiesc să obțină puterea pentru a-și proteja interesele economice personale”.

Bătrânii și veteranii afirmă că fosta „legislatură a Adunării Popoulare” din regiune erau puțini deputați patrioti capabili să protejeze interesele Găgăuziei. Aceștia au făcut apel la locuitorii Găgăuziei să aleagă oameni „demni ca deputați care vor pleda pentru din interesele naționale ale Găgăuziei”.

„Sperăm că noua componență a deputaților Adunării Populare, împreună cu bașcanul și puterea executivă, nu numai că vor rezolva problemele dezvoltării economice și sociale a autonomiei în interesul întregii populații, dar vor căuta ferm modificări și completări la Constituția Republicii Moldova pentru întărirea autonomiei politice și juridice. statutul Găgăuziei”, se arată în declarația Consiliului Vârstnicilor.

Precizăm că, alegerile pentru Adunarea Populară din Găgăuzia vor avea loc duminică, 19 septembrie.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 16:07
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 16:07 // Politica //  Realitatea.md

Partidul de guvernământ vrea să-și subordoneze politic televiziunea și radioul public, dar și întreaga presă audiovizuală. Este reacția deputaților Partidului „ȘOR”, după ce majoritatea parlamentară a votat în grabă, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului audiovizualului. Într-un briefing de presă, deputatul Vadim Fotescu a accentuat că această acțiune reprezintă un atac asupra democrației și statului de drept.

„Săptămâna trecută, partidul de guvernământ a votat în grabă, în prima lectură, la nici o săptămână după ce l-a înregistrat în Parlament, un proiect de lege privind modificarea Codului Audiovizialului. Este vorba despre două modificări importante: 1. Revenirea companiei de stat „Teleradio Moldova” sub control parlamentar și 2. Posibilitatea de a-i demite pe membrii Consiliului Audiovizualului, dacă majoritatea parlamentară va considera nesatisfăcător raportul lor anual de activitate”, a menționat Vadim Fotescu.

Deputatul a mai atras atenția că în proiectul de lege nu se spune nimic despre criteriile după care va fi evaluată activitatea acestor instituții.

„La ce bun, dacă puterea a fost deja concentrată în mâinile partidului de guvernământ, iar opinia partenerilor internațional nu o cere nimeni? Și așa procedează anume partidul care, pe vremea când era în opoziție, promitea să respecte valorile europene precum transparența, statul de drept, depolitizarea instituțiilor, lupta cu corupția…”, a spus deputatul.

În opinia lui Fotescu, în realitate, are loc subordonarea politică a instituțiilor din toate domeniile, iar în acest caz și a mass-media.

„Televiziunea publică va fi controlată prin Consiliul de observatori, aflat în subordonare directă a Parlamentului, iar celelalte instituții de presă vor fi la cheremul „noului” Consiliu al Audiovizualului, al cărui membri vor fi demiși imediat după votarea proiectului în a doua lectură. Adevărata preocupare a actualei guvernări este să-și bage oameni loiali peste tot, pentru a rămâne la putere cât mai multă vreme”, a adăugat parlamentarul.

Vadim Fotescu a amintit, în context, că în 27 octombrie, în întreaga lume, este marcată Ziua internațională a patrimoniului audiovizual.

„Rolul audiovizualului public este primordial, pentru că el există prin participarea colectivă a întregii societăți. Prin urmare, este indispensabil ca acesta să-și păstreze neutralitatea și să reflecte informația așa cum este, fără intervenții și manipulări, pentru a nu denatura realitatea. Jurnaliștii sunt cronicarii vremurilor noastre, iată de ce, noi, mai ales clasa politică, trebuie să avem grijă ca ei să-și poată îndeplini liber misiunea”, a conchis deputatul partidului Partidului „ȘOR”.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău