Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 45 de zile, astăzi, 23 iunie. Solicitarea Guvernului a fost susținută de deputații majorității parlamentare, în cadrul ședinței plenare a Legislativului, opoziția fiind împotriva acestei măsuri.
Prim-ministra țării, Natalia Gavrilița, a venit în sala plenului și a prezentat în fața Legislativului argumentele ce au dus la prelungirea stării de urgență. În discursul ei, Gavrilița a precizat că, solicitarea prelungirii stării de urgență este dictată de războiul din Ucraina.
„Am venit în fața dumneavoastră în ambele situații, la fel cum vin și astăzi, pentru a justifica necesitatea prelungirii stării de urgență și a abilitării Comisiei pentru Situații Excepționale de a adopta acele măsuri pe care le-am apreciat împreună ca fiind necesare pentru a putea gestiona crizele fără precedent, generate de războiul din Ucraina. Dacă la începutul perioadei stării de urgență eforturile au fost canalizate pentru gestionarea crizei refugiaților, care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au trecut de atunci a fost nevoie de adaptabilitatea instrumentelor și consolidarea instituțiilor, precum și de oferirea unor soluții și răspunsuri prompte inclusiv la crizele care au evoluat odată cu prelungirea războiului din țara vecină. Mă refer nu doar la persistența și evoluția crizei energetice și la deciziile necesare pentru asigurarea securității energetice a țării, ci și la necesitatea asigurării securității alimentare, respectiv la măsurile dispuse pentru gestionarea mai eficientă a lanțurilor logistice și realizarea conexiunilor comerciale. M-am angajat în fața Parlamentului că acțiunile Guvernului pe care îl conduc nu vor depăși limitele mandatului atribuit de Parlament, că Guvernul, prin intermediul CSE, va acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporționale și necesare pentru gestionarea și depășirea situației de urgență”, a spus Gavrilița.
Prim-ministra a prezentat și unele activități îndeplinite pe perioada stării de urgență anterioare.
„Dacă la începutul perioadei stării de urgență eforturile au fost canalizate pentru gestionarea crizei refugiaților, care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au trecut de atunci a fost nevoie de adaptabilitatea instrumentelor și consolidarea instituțiilor, precum și de oferirea unor soluții și răspunsuri prompte inclusiv la crizele care au evoluat odată cu prelungirea războiului din țara vecină. Mă refer nu doar la persistența și evoluția crizei energetice și la deciziile necesare pentru asigurarea securității energetice a țării, ci și la necesitatea asigurării securității alimentare, respectiv la măsurile dispuse pentru gestionarea mai eficientă a lanțurilor logistice și realizarea conexiunilor comerciale. M-am angajat în fața Parlamentului că acțiunile Guvernului pe care îl conduc nu vor depăși limitele mandatului atribuit de Parlament, că Guvernul, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, va acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporționale și necesare pentru gestionarea și depășirea situației de urgență”, a continuat Gavrilița.
Amintim că, la data de 24 februarie curent, la propunerea Guvernului Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul țării, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul din Ucraina. Ulterior, tot la propunerea Guvernului, la 21 aprilie Parlamentul a dispus prelungirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile, care expiră astăzi, 23 iunie.
Prelungirea stării de urgență de astăzi va intra în vigoare din data de 24 iune.