Curs valutar
 • EUR
  19.9666
  0.8164%
 • USD
  18.6508
  0.1072%
 • RUB
  0.2422
  0%
 • RON
  4.0555
  0.7447%
 • UAH
  0.5050
  0.099%

START înscrieri! Moldox Lab te INVITĂ la atelierele de filme documentare GRATUITE

27 Iul. 2021, 16:44
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
27 Iul. 2021, 16:44 // Life //  Valentina Buză

Important pentru iubitorii de filme documentare. Moldox Lab continuă și în acest an să descopere și să încurajeze pasionații de film să creeze documentare cu impact social pentru Republica Moldova. Astfel, au fost deschise înscrierile pentru trei ateliere de film, care se vor desfășura tradițional, la Cahul, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială Moldox, în perioada 6 – 12 septembrie 2021. Participarea la toate atelierele este gratuită, iar înscrierile sunt deschise până pe 12 august curent.

Organizatorii informează că două dintre ateliere se adresează celor care doresc să-și dezvolte abilități de realizare a unui film, trecând prin toate etapele de producție și postproducție ale acestuia. Cel de-al treilea atelier – Film Criticism se va desfășura în premieră în acest an și țintește jurnaliștii interesați de cinematografie care doresc să învețe mai multe despre scrierea unei recenzii de film.

InterAction Workshop răspunde necesităților activiștilor, reprezentanților ONG-urilor privind modul de comunicare și sensibilizare a opiniei publice vizavi de problemele urgente din societate prin intermediul filmului. Împreună cu Denis Pavlovic (Germania) participanții vor învăța cum să producă materiale audio-vizuale de calitate pentru mediul on-line, cum să folosească echipamentul de filmat, dar și programe de editare video, dar cel mai important, cum să creeze storytelling, astfel încât să reprezinte cât mai convingător cauza pentru care militează. Formularul de candidatură poate fi găsit aici.

Exploration Workshop se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani din Cahul și Ungheni, care sunt interesați să facă primii pași în lumea filmului. În cadrul atelierului ei vor însuși aspectele de bază ale realizării unui film documentar, iar la final, sub îndrumarea Norei Agapi (România), vor realiza un scurtmetraj pe o temă socială care îi preocupă. Înscrierile se fac aici.

Film Criticism Workshop reprezintă o oportunitate pentru jurnaliști, dar și pentru cineaștii care practică scrierea recenziilor. În timpul acestui atelier facilitat de Nick Holdsworth (Marea Britanie) participanții se vor concentra pe analizarea filmelor din diverse perspective și vor exersa diverse tehnici de scriere a recenziilor, astfel încât, acestea să exploreze un context mai larg, să provoace întrebări și să invite la dialog cititorul. Formularul de participare poate fi găsit aici.

Participanții vor fi ghidați de profesioniști cu renume din industrie, care vin să-și împartă experiența, precum: Denis Pavlovic, realizator de film și regizor din Germania, care are în palmares 15 filme documentare și de ficțiune; Nora Agapi, documentaristă din România, filmele la care a colaborat fiind selectate la festivaluri prestigioase europene; Nick Holdsworth, jurnalist, scriitor, regizor de film și expert în industria cinematografică și TV din Europa Centrală și de Est. Colaborează cu mai multe instituții de presă recunoscute, precum: The Times, Variety, Radio Free Europe, Hollywood Reporter, Modern Times Review și altele.

Timp de cinci ediții, peste 100 de participanți și-au dezvoltat abilitățile cinematografice și au lucrat la proiecte de film în atelierele Moldox Lab, multe dintre acestea au avut apoi premiera la festivaluri internaționale prestigioase, precum: Transilvania International Film Festival, Festivalul Internațional de Film din Sarajevo sau Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam.

Organizat de către Asociația Obștească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion” (Suedia), Moldox Lab este un laborator de film documentar, care instruiește tineri din Moldova cum să producă impact social prin intermediul filmului documentar. Desfășurarea atelierelor este posibilă cu sprijinul financiar oferit de Institutul Suedez, Ambasada SUA în Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Cultural German Akzente/Goethe-Zentrum Chișinău, Institutul Goethe București, Institutul Cultural Român, Movies that Matter Amsterdam, Primăria Municipiului Cahul și Primăria Municipiului Ungheni.

Realitatea Live

21 Mart. 2023, 12:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
21 Mart. 2023, 12:53 // În Lume //  Romaniuc Victoria

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a criticat marți încercările Chinei de a juca rolul mediatorului în conflictul din Ucraina, în timp ce „amenință cu un război” împotriva insulei pe care o consideră propriul teritoriu, informează CNN.

„Republica Populară Chineză amenință cu război împotriva Taiwanului și altor state, dar vrea să propună un plan de pace Rusiei, care a inițiat războiul împotriva Ucrainei. Nu suntem proști. Vrei pace? Ambii autocrați ar trebui să-și înceteze imediat amenințările, agresiunea și expansionismul”, a transmis Joseph Wu într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului de Externe din Taiwan.

Reacția oficialului vine în contextul vizitei președintelului chinez Xi Jinping în Rusia, pe care Beijingul a prezentat-o drept o „călătorie a păcii”.

La sfârșitul lunii februarie – la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, China a prezentat un plan de pace.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că țara sa este pregătită să studieze propunerea Chinei pentru rezolvarea situației din Ucraina, dar liderii occidentali și-au exprimat scepticismul cu privire la rolul Beijingului în calitate de intermediar al unor discuții de pace.

Așa numita neutralitate a Beijingului a fost grav subminată de refuzul său de a califica acțiunile Kremlinului în Ucraina drept invazie, precum și de sprijinul său diplomatic și economic pentru Moscova.

Partidul Comunist Chinez de la Beijing nu a controlat niciodată Taiwanul, dar pretinde că democrația insulară este parte a teritoriului său și nu a exclus o intervenție armată în regiune.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală