Curs valutar
 • EUR
  19.0652
  0.3116%
 • USD
  17.8288
  0.1346%
 • RUB
  0.2194
  -0.0912%
 • RON
  3.8394
  0.3568%
 • UAH
  0.4827
  0.1243%

START înscrierilor la concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”

02 Feb. 2022, 15:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
02 Feb. 2022, 15:01 // Actualitate //  Valentina Buză

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova, au organizat miercuri, 2 februarie, o conferință de lansare a Concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” pentru anul 2021.

După cum a informat președintele CCI Sergiu Harea, Concursul „Marca comercială a anului” a fost inițiat în anul 2003 și are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune mărci de pe piața autohtonă, precum și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din Republica Moldova iar „Premiul pentru realizări în domeniul calităţii bunurilor și serviciilor”, care este la cea de a 8-a ediție, are drept scop de a identifica companiile ce au implementat cu succes managementul calității și promovează abordările moderne ale calității.

„Camera de Comerț și Industrie alături de partenerii săi, tind ca în fiecare an să ofere businessului autohton posibilitatea de a se promova și a persevera, iar la ediția curentă a Concursului „Marca Comercială a Anului” provocăm antreprenorii să se înscrie la noua nominalizare „ECONOMIA VERDE”. Aici vor fi premiate cele mai eficiente strategii de îmbunătățire a echității sociale, reducerea riscurilor de mediu și a problemelor ecologice. Vom premia companiile care optează pentru o dezvoltare economică durabilă, fără a cauza degradarea mediului”, a mai spus Sergiu Harea.

La rândul său, directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a menționat în cadrul conferinței că:

„Marca Comercială a Anului este un concurs devenit deja tradițional și la a cărui organizare, în ciuda tuturor provocărilor pandemice, ținem extrem de mult, întrucât și-a demonstrat în timp utilitatea și eficiența. Îi încurajăm pe titularii drepturilor asupra (unei/unor) mărci să se înscrie în această cursă, care le poate aduce nu doar distincții, ci și o ocazie perfectă de promovare, de creștere a vizibilității și de obținere a recunoașterii publicului. În plus, aici veți putea găsi inspirație și prelua practici de marketing și afaceri. Vă dorim mult succes!”

La eveniment a fost prezent și directorul interimar al ISM Andrian Bunduc.

„Institutul de Standardizare din Moldova mereu a fost și este deschis în susținerea companiilor autohtone. Sporirea competitivității economiei naționale, sporirea calității produselor și serviciilor plasate pe piața Republicii Moldova, obținerea noilor oportunități în exportul produselor și serviciilor moldovenești sunt beneficiile ce pot fi obținute doar prin utilizarea și implementarea standardelor. Institutul de Standardizare pune la dispoziția businessului autohton standardele europene și internaționale adoptate ca moldovenești, precum și paleta de servicii de instruiri și consultanță pe cerințele standardelor, ISO 9001, ISO 22000, ISO 37000, având un centru de formare pentru a simplifica procesul de aplicare a acestora”, a spus Andrian Bunduc.

Fiind la cea de-a XIX-a ediție, concursul „Marca Comercială a Anului” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piața internă şi externă. Rezultatele concursului permit evidențierea liderilor şi stabilirea dinamicii comportamentului consumatorilor pe piața autohtonă.

Pentru premiul mare – „Mercuriul de Aur”, mărcile comerciale pot fi înregistrate în concurs la una sau mai multe nominalizări din cele 13, conform criteriilor de profesionalism: Nominalizarea „ECONOMIA VERDE” Nominalizarea „INTER”; Nominalizarea „LIDERUL ANULUI; Nominalizarea „REPUTAŢIE ŞI ÎNCREDERE”; Nominalizarea „EXPORT”; Nominalizarea „REBRANDING”; Nominalizarea „IMM-UL FAVORIT AL ANULUI”; Nominalizarea „DEBUTUL ANULUI”; Nominalizarea „MARCA COMERCIALĂ RESPONSABILĂ SOCIAL”; Nominalizarea „FEMEIA ÎN AFACERI”; Nominalizarea „BUSINESS ON-LINE”; Nominalizarea „APRECIEREA CONSUMATORILOR”: Nominalizarea „MARCA LOCALĂ”.

Participanții concursurilor în anul curent vor beneficia și de unele avantaje: oferirea gratuită, pe parcursul unui an, a serviciilor de prediagnoză a proprietății intelectuale la întreprindere (experții AGEPI vor examina portofoliul obiectelor de proprietate intelectuală deținut de întreprindere și vor prezenta recomandări privind valorificarea eficientă a acestuia); organizarea seminarelor/training-urilor în domeniul proprietății intelectuale pentru angajații întreprinderilor participante la concurs, inclusiv la sediul întreprinderii (gratuit), 1 seminar, de o zi (8 ore), 12-16 persoane; organizare de instruiri și consiliere în domeniul integrității și anticorupție; reducere de 10 % din taxa de participare în cadrul unei expoziții virtuale de pe platforma virtual-fairs.md; reducerea de 20 % din taxa de înregistrare pentru: Transmiterea cererii/ofertei firmei la Camerele de Comerț și Industrie din străinătate; Înserarea cererii/ofertei firmei în bazele de date cu ofertele comerciale gestionate de CCI; Participarea la misiuni economice în străinătate; Participarea la forurile bilaterale organizate în RM; Publicarea gratuită a contactelor întreprinderii și domeniului de activitate în Catalogul informativ-publicitar „Mărcile comerciale de succes din Republica Moldova 2021”.

Pe parcursul a celor 18 ediții, la concurs au fost înregistrate peste 1600 de mărci. Concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calităţii bunurilor și serviciilor” este la cea de a 8-a ediție. Scopul acestuia este de a evidenția companiile care au implementat cu succes
managementul calității și de a promova abordările moderne ale calității. Acest concurs național de calitate este considerat drept o etapă de pregătire a întreprinderii pentru promovarea produselor pe piaţa externă. În această ediție, companiile care sunt certificate ISO vor prezenta un raport de autoevaluare bazat pe 5 criterii, în timp ce ceilalți participanți vor prezenta tradiționalul raport bazat pe cei 9 criterii de excelență în domeniul calității. Participanții vor beneficia de un șir de avantaje, precum: Consolidarea și amplificarea prestigiului
companiei în rândul consumatorilor și societății în ansamblu; Aprecierea părților forte ale calității produselor/serviciilor de către experți/membrii juriului; Identificarea soluțiilor pentru problemele existente în domeniul calității; Acordarea serviciilor de consultanță din partea tuturor partenerilor concursului; etc.

În total, pe parcursul celor 7 ediții, au participat 350 companii, iar miza concursului este “Zeița Calității”. Câștigătorii celor două concursuri vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc”- cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, care se va desfășura în vara acestui an.

Antreprenorii se pot înscrie la concursuri până pe 31 martie 2022, pe adresele electronice: premiul_calitatii@chamber.md și marca_comerciala@chamber.md. Toate materialele vor putea fi accesate pa pagina www.chamber.md, la categoria Concursuri.

 

Realitatea Live

FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
06 Iun. 2023, 17:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Iun. 2023, 17:50 // Societate //  Valentina Buză

Polițiștii din Criuleni sub conducerea procuraturii Criuleni, au efectuat astăzi, percheziții la domiciliul unui tânăr de 19 ani, originar din raionul Orhei.

Conform nptei informative emise de Poliție, tânărul, împreună cu un complice de aceeași vârstă, în luna aprilie a anului curent, au pătruns pe un teritoriu privat din satul Mașcăuți, raionul Criuleni, de unde au sustras mai multe bunuri și 5 camere de supraveghere video din curtea unde erau montate.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 35 000 de lei, iar în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate o parte din bunurile sustrase, o armă confecționată artizanal, o armă cu țeavă lisă, 76 de cartușe și alte utilaje destinate pentru întreținerea și folosirea armelor de foc.

„Audiat de polițiști, tânărul nu a putut explica proveniența și scopul armelor deținute ilegal, urmând să fie sancționat conform legislației, pentru păstrarea armelor neînregistrate în modul stabilit și fără acte de proveniență. Totodată, suspecții sunt cercetați penal pentru furt”, se arată în nota informativă.

Indivizii riscă amendă în mărime de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală