Ucraina va câștiga acest război, iar condițiile unui acord de pace trebuie să vină de la Kiev. Declarațiile aparțin ambasadorului britanic în Republica Moldova, Steven Fisher. În același context, diplomatul a menționat că NATO este o alianță militară defensivă care descurajează agresiunea, însă cetățenii Republicii Moldova sunt cei trebuie să decidă, dacă-și doresc sau nu renunțarea la statutul de neutralitate, notează ipn.md.
Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova s-a arătat convins că Ucraina va câștiga războiul de agresiune al Rusiei împotriva sa. Potrivit diplomatului, guvernul britanic oferă Kievului tot sprijinul necesar pentru a obține o victorie cât mai rapidă.
„Probabil, va fi un conflict de lungă durată. Sper să nu fie așa. Problema este una istorică. Rusia nu mai este un imperiu, dar acționează de parcă ar fi. Din punctul meu de vedere, războiul se va termina când Rusia va accepta că nu-și mai poate impune voința asupra țărilor care au fost parte a imperiului. Credem cu fermitate că Ucraina va câștiga, întrebarea este când se va întâmpla. După cum a menționat și ministrul nostru de externe, condițiile acordului de pace trebuie să vină de la Kiev. După prietenii noștri americani, Marea Britanie este a doua țară în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina”, a spus ambasadorul Steven Ficher în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
În contextul crizei de securitate din regiune, decizia privind o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO trebuie să aparțină poporului, spune ambasadorul britanic. Potrivit diplomatului, NATO este o alianță militară care oferă protecție tuturor statelor membre, iar societatea britanică susține cu fermitate apartenența țării la blocul Nord –Atlantic.
„NATO este o alianță politico-militară defensivă. Este o umbrelă defensivă pentru protecția membrilor săi. NATO asigură securitate colectivă, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. NATO descurajează agresiunea și păstrează pacea. Nu pot vorbi în numele cetățenilor Republicii Moldova despre aderarea la NATO, dar țara mea, Marea Britanie, este membră NATO, iar noi suntem bucuroși de asta. În societatea britanică nu există discuții la acest subiect. Subiectul ieșirii din Uniunea Europeană a fost unul sensibil pentru noi, și am votat în mod democratic pentru Brexit, dar în ceea ce privește NATO nu există discuții. Cred că în cazul unui sondaj, 80% dintre cetățenii noștri ar vota pentru NATO”, a mai spus diplomatul britanic.
NATO este o alianță politică și militară formată din 30 de state din America de Nord și Europa, care cooperează în domeniul securității și apărării. În prezent, au loc negocieri privind aderarea la NATO a două state noi, Suedia și Finlanda.