Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Știrile false au performanțe mai bune decât informațiile reale. Ce se întâmplă cu ele, de fapt

07 Sept. 2021, 15:13
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
07 Sept. 2021, 15:13 // Sci-tech //  Valentina Buză

Cu toții am văzut, cel puțin o dată, o știre falsă distribuită pe internet, în special pe rețelele de socializare. Din nefericire, acest fenomen a luat o amploare atât de mare, încât știrile false reușesc să aibă performanțe de șase ori mai bune decât informațiile reale.

Conform unui studiu realizat de Universitatea New York și Universitatea Grenoble Alpes din Franța, în 2020, fake news-urile de pe Facebook au avut de șase ori mai multe vizualizări, reacții, comentarii și distribuiri decât știrile reale.

Informațiile false au mai mult succes decât știrile reale

Din nefericire, spun experții, impactul știrilor false pe Facebook – cea mai mare platformă de socializare din lume – este mult mai mare decât cel al informațiilor reale.

Facebook se apără și susține că datele acestei analize nu sunt relevante.

„Engagementul nu ar trebui, de asemenea, să fie confundat cu cât de mulți oameni văd [postarea] de fapt pe Facebook. Când te uiți la conținutul care are cea mai mare acoperire pe Facebook, nu seamănă deloc cu ceea ce sugerează acest studiu, așa cum se arată în raportul nostru de conținut pe scară largă și în studiile setului de date condor Social Science One”, a declarat un purtător de cuvânt al celebrei companii.

Totuși, realizatorii studiului acuză Facebook de faptul că a blocat conturile personale și accesul site-ului cercetătorilor luna trecută. În replică, reprezentanții platformei sociale se apără și susțin că tot ceea ce au făcut a fost pe fondul încălcării termenilor și condițiilor de pe Faebook.

„Proiectul Observator publicitar NYU a studiat reclame politice folosind mijloace neautorizate pentru a accesa și colecta date de pe Facebook, încălcând Termenii și condițiile noastre”, au transmis reprezentanții gigantului tech Facebook.

Studiul s-a bazat pe analiza datelor colectate de la surse cunoscute de dezinformare din perioada august 2020 – ianuarie 2021. Studiul „ajută la adăugarea unui număr tot mai mare de dovezi că, în ciuda unei varietăți de eforturi de atenuare, dezinformarea a găsit o casă confortabilă – și un public angajat – pe Facebook”, a declarat Dr. Rebekah Tromble, șefa Institutului pentru date, democrație și politică din cadrul Universității George Washington.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 09:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 09:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procurororii anticorupție desfășoară la această oră percheziții la domiciliul fostului deputat PDM, Vladimir Andronachi.

Percheziții se înterprind și la domiciliul altor doi administratori care gestionau două companii în interesul lui Andronachi, scrie Deschide.MD.

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul dosarului fraudei bancare.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române