Curs valutar
 • EUR
  19.1792
  0%
 • USD
  19.4170
  0%
 • RUB
  0.3237
  0%
 • RON
  3.8815
  0%
 • UAH
  0.5257
  0%

Studiu: Angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor

02 Iun. 2022, 06:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
02 Iun. 2022, 06:53 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Pentru mulți dintre noi, cafeaua este o parte indispensabilă a ritualului de trezire, un obicei fără de care nu putem să ne începem ziua.

Dacă vă place cafeaua, probabil ați auzit zvonuri precum că licoarea minune nu este bună pentru sănătate, cofeina provoacă dependență, riști să te alegi cu dinții îngălbeniți și așa mai departe. Conform unui nou studiu, cafeaua are efecte mult mai pozitive decât v-ați fi gândit. Poate îmbunătăți atmosfera de la locul de muncă, crește performanța la birou și are beneficii în ceea ce privește colaborarea cu colegii și relațiile cu cei din jur.

Experții au împărțit un grup de oameni în două părți. Primul grup a primit o ceașcă de cafea înainte de cercetare, iar celălalt nu. Odată ce cofeina și-a făcut efectul, sarcina lor a fost de a discuta subiecte controversate legate de inegalitățile sociale și economice în decurs de 15 minute. La finalul experimentului, ei ar trebui să-și evalueze rezultatele. Potrivit rezultatelor, cafeaua are un impact pozitiv asupra cooperării și atmosferei în rândul colegilor, potrivit radiomplusfm.ro.

Un alt studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) a arătat că angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor. Potrivit autorilor studiului, cofeina joacă aici un rol important, ceea ce face ca oamenii sa fie mai vigilenți. Ei sunt mai atenți, îi percep mai bine pe ceilalți și au o atitudine mai pozitivă. După ce au analizat interviurile dintre cei care au băut cafea, experții au concluzionat că acești oameni tind să rămână la subiect și sunt mai capabili să discute despre teme mai exigente.

Cafeaua oferită la discreție angajaților din birouri a devenit aproape o obligație pentru companiile care doresc să crească eficiența acestora. Studiile au arătat că dacă este consumată constant, cafeaua declanșează secreția dopaminei, care alungă depresia și crește gradul de fericire al angajaților, chiar și în dimineața zilei de luni, considerată unanim a fi cea mai grea zi a unei săptămâni de lucru.

Cu aroma sa plăcută, cafeaua este ceasul deșteptător în fiecare dimineață. Datorită acestui fapt, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.

Profesorul Aaron E. Carroll de la Universitatea de Medicina din Indiana a prezentat într-un studiu publicat la începutul anului 2015 legătura dintre consumul de cafea și o gamă largă de efecte a acesteia, precum scăderea riscurilor de îmbolnăvire sau longevitatea crescută. Acesta a demonstrat că un consum regulat de antioxidanți (cel mai prezent întâlniți în cafeaua pe care noi o bem zilnic) ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului sau a bolii Alzheimer.

Mai mult, pentru prima dată, clasamentul consultativ de nutriție din Statele Unite a analizat anul trecut cât de nocivă este cafeaua pentru organism. Decizia specialiștilor a fost unanimă: băută zilnic în cantități moderate cafeaua nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Ba, mai mult, studiul citează dovezi concludente că un consum de 3-5 căni de cafea zilnic (până la 400 mililitri de cafeină) generează numai beneficii pentru organism.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Multora li s-ar parea o cantitate foarte mare de cafea pe zi, dar studiul realizat echivalează o ceașcă de cafea cu 100 miligrame de cafeină, o cană tipică de cafea de la locul de muncă având aproximativ 150 mg de cafeină.

Și chiar că o cafea poate face diferența la birou – legăturile dintre cafea și productivitatea la locul de muncă sunt cât se poate de puternice. Conform unui sondaj realizat de compania americană Career Builder, 46% dintre cei care lucrează în SUA spun că o zi fără cafea la birou le afectează drastic productivitatea.

1. Cafeaua te ajută să fii alert

În organism, pe tot parcursul zilei, pe măsură ce nivelul de energie scade, se acumulează o substanță numită adenozină. Aceasta îi transmite creierului senzația de somnolență. Dimineața, organismul se simte cel mai obosit, adenozina din organism fiind la cel mai mare nivel de pe parcursul a 24 de ore.

Cafeaua nu face altceva decât să reducă percepția creierului asupra nivelului ridicat de adenozină, ceea ce reduce și senzația de oboseală. De aceea, indicat este nu numai consumul de cafea de dimineață, ci și pe parcursul zilei, tocmai pentru a permite creierului să blocheze receptarea adenozinei. Consumul pe parcursul zilei va determina senzația unui surplus de energie. În plus, cu receptorii de adenozină blocați, creierul nu va mai resimți somnolența.

Iar mai multă energie este egală cu o memorie mai bună, capacitate de concentrare sporită și funcții cognitive îmbunătățite.

Concluzia: una dintre cele mai eficiente căi pentru ca o persoană care trebuie să se concentreze asupra unui proiect esențial la locul de muncă și să își intensifice concentrarea este să bea cafea.

2. Cafeaua crește creativitatea

O echipă de cercetare de la Universitatea MIT din Statele Unite a demonstrat   într-un studiu de ce cafeaua îi ajută pe oameni să fie mai creativi, atât individual, cât și în grup. Explicația este și în acest caz cât se poate de simplă. Stând împreună atunci când își beau cafeaua la locul de muncă se elimină practic multe dintre barierele sociale și profesionale normale, ceea ce duce la conversații neprotocolare și mai relaxate.

Deși poate părea ciudat, există persone care spun că lucrează cel mai bine în cafenele. Iar acesta nu este deloc un moft! Potrivit unui studiu realizat de Journal Consumer Research, explicația este că mirosul și zgomotul ambiental stimulează gândirea abstractă și creativă.

Concluzia: orice este legat de cafea, de la consumul acesteia sau miros, și până la zgomotul generat de aparatele care o prepară sau simplul contact vizual, determină o creștere a creativității.

3. Cafeaua te ajută să înveți repede lucruri noi

Ați observant că în campusurile universitare din întreaga lume sunt foarte multe cafenele? V-ați întrebat de ce? Studiile au arătat că o persoană care a baut cafea beneficiază de o capacitate sporită de reținere a informațiilor. Și nu trebuie să fii student pentru a beneficia de un astfel de avantaj competitiv. Atunci când lucrezi într-un mediu în care lucrurile se schimbă mereu, nu te poți opri cu adevărat niciodată din învățare.

Un studiu din revista PLoS One susține că 200 de mg de cafeină funcționează ca niște bastoane aplicate creierului pentru a-l determina să identifice cuvinte și fraze mai repede. Psihologii au administrat persoanelor care au participat la studiu fie o pastilă de cafeină, fie de lactoză. Cei care au primit cafeină au putut să spună mai repede dacă un șir de litere a generat un cuvânt real sau unul inventat.

Un alt studiu care a implicat studenți a constatat că cei care au luat 200 de mg de cafeină au putut să își amintească mai ușor cuvintele din șase liste a câte 15 cuvinte fiecare. Același studiu a constatat că cei care beau constant cafea au o memorie pe termen scurt îmbunătățită și o capacitate sporită de a rezolva probleme bazate pe rațiune.

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
25 Sept. 2022, 16:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2022, 16:12 // Societate //  Realitatea.md

Constantin Haret de la conducerea Teatrului rus „A. P. Cehov” a acuzat Ministerul Culturii de faptul că „dorește distrugerea instituției”. Împreună cu colegii săi au organizat un protest în după-amiaza zilei de duminică, 25 septembrie curent, în scuar. Potrivit acestora, s-ar vrea în loc construirea unui centru comercial.

Potrivit comunicatului de presă al teatrului, directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov”, Constantin Haret, a primit o notificare din partea Ministerului Culturii al Republicii Moldova cu privire la rezilierea contractului cu acesta de la sfârșitul lunii septembrie 2022. Colectivul teatrului consideră că această acțiune este neîntemeiată și încalcă legea. Actorii atrag atenția asupra faptul că, în ultimii 3 ani, fiecare ministru al Culturii a încercat să-l înlăture din funcție pe actualul director.

„Domnul Haret este un profesionist în domeniul său, un lider de încredere și responsabil pe parcursul a 12 ani, care a acționat exclusiv în interesul colectivului, al publicului și al prosperității culturii moldovenești în țară și în străinătate. Personalul teatrului este adus la disperare de discriminarea totală, presiunea psihologică și agresiunea deschisă din partea Ministerului Culturii. Colectivul cere să nu fie întrerupt actualul contract încheiat la 9 octombrie 2020, pentru o perioadă de 5 ani până la 9 octombrie 2025 pe bază legală”, scrie în comunicat.

În timpul protestului, Constantin Haret s-a arătat convins că Ministerul Culturii va declara instituția neprofitabilă.

„Din cauza tarifelor mari, Ministerul nu ne va ajuta, ci ne va declara neprofitabili, iar în locul teatrului se va construi un centru comercial”.

Reprezentanții ministerului nu au venit cu vreo reacție oficială deocamdată.

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală