Curs valutar
 • EUR
  19.1924
  0%
 • USD
  17.6969
  0%
 • RUB
  0.1959
  0%
 • RON
  3.8575
  0%
 • UAH
  0.4432
  0%

Studiu: Angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor

02 Iun. 2022, 06:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
02 Iun. 2022, 06:53 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Pentru mulți dintre noi, cafeaua este o parte indispensabilă a ritualului de trezire, un obicei fără de care nu putem să ne începem ziua.

Dacă vă place cafeaua, probabil ați auzit zvonuri precum că licoarea minune nu este bună pentru sănătate, cofeina provoacă dependență, riști să te alegi cu dinții îngălbeniți și așa mai departe. Conform unui nou studiu, cafeaua are efecte mult mai pozitive decât v-ați fi gândit. Poate îmbunătăți atmosfera de la locul de muncă, crește performanța la birou și are beneficii în ceea ce privește colaborarea cu colegii și relațiile cu cei din jur.

Experții au împărțit un grup de oameni în două părți. Primul grup a primit o ceașcă de cafea înainte de cercetare, iar celălalt nu. Odată ce cofeina și-a făcut efectul, sarcina lor a fost de a discuta subiecte controversate legate de inegalitățile sociale și economice în decurs de 15 minute. La finalul experimentului, ei ar trebui să-și evalueze rezultatele. Potrivit rezultatelor, cafeaua are un impact pozitiv asupra cooperării și atmosferei în rândul colegilor, potrivit radiomplusfm.ro.

Un alt studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) a arătat că angajații care își iau pauze de cafea sunt mai productivi și colaborează mai bine cu colegii lor. Potrivit autorilor studiului, cofeina joacă aici un rol important, ceea ce face ca oamenii sa fie mai vigilenți. Ei sunt mai atenți, îi percep mai bine pe ceilalți și au o atitudine mai pozitivă. După ce au analizat interviurile dintre cei care au băut cafea, experții au concluzionat că acești oameni tind să rămână la subiect și sunt mai capabili să discute despre teme mai exigente.

Cafeaua oferită la discreție angajaților din birouri a devenit aproape o obligație pentru companiile care doresc să crească eficiența acestora. Studiile au arătat că dacă este consumată constant, cafeaua declanșează secreția dopaminei, care alungă depresia și crește gradul de fericire al angajaților, chiar și în dimineața zilei de luni, considerată unanim a fi cea mai grea zi a unei săptămâni de lucru.

Cu aroma sa plăcută, cafeaua este ceasul deșteptător în fiecare dimineață. Datorită acestui fapt, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume.

Profesorul Aaron E. Carroll de la Universitatea de Medicina din Indiana a prezentat într-un studiu publicat la începutul anului 2015 legătura dintre consumul de cafea și o gamă largă de efecte a acesteia, precum scăderea riscurilor de îmbolnăvire sau longevitatea crescută. Acesta a demonstrat că un consum regulat de antioxidanți (cel mai prezent întâlniți în cafeaua pe care noi o bem zilnic) ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului sau a bolii Alzheimer.

Mai mult, pentru prima dată, clasamentul consultativ de nutriție din Statele Unite a analizat anul trecut cât de nocivă este cafeaua pentru organism. Decizia specialiștilor a fost unanimă: băută zilnic în cantități moderate cafeaua nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Ba, mai mult, studiul citează dovezi concludente că un consum de 3-5 căni de cafea zilnic (până la 400 mililitri de cafeină) generează numai beneficii pentru organism.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Multora li s-ar parea o cantitate foarte mare de cafea pe zi, dar studiul realizat echivalează o ceașcă de cafea cu 100 miligrame de cafeină, o cană tipică de cafea de la locul de muncă având aproximativ 150 mg de cafeină.

Și chiar că o cafea poate face diferența la birou – legăturile dintre cafea și productivitatea la locul de muncă sunt cât se poate de puternice. Conform unui sondaj realizat de compania americană Career Builder, 46% dintre cei care lucrează în SUA spun că o zi fără cafea la birou le afectează drastic productivitatea.

1. Cafeaua te ajută să fii alert

În organism, pe tot parcursul zilei, pe măsură ce nivelul de energie scade, se acumulează o substanță numită adenozină. Aceasta îi transmite creierului senzația de somnolență. Dimineața, organismul se simte cel mai obosit, adenozina din organism fiind la cel mai mare nivel de pe parcursul a 24 de ore.

Cafeaua nu face altceva decât să reducă percepția creierului asupra nivelului ridicat de adenozină, ceea ce reduce și senzația de oboseală. De aceea, indicat este nu numai consumul de cafea de dimineață, ci și pe parcursul zilei, tocmai pentru a permite creierului să blocheze receptarea adenozinei. Consumul pe parcursul zilei va determina senzația unui surplus de energie. În plus, cu receptorii de adenozină blocați, creierul nu va mai resimți somnolența.

Iar mai multă energie este egală cu o memorie mai bună, capacitate de concentrare sporită și funcții cognitive îmbunătățite.

Concluzia: una dintre cele mai eficiente căi pentru ca o persoană care trebuie să se concentreze asupra unui proiect esențial la locul de muncă și să își intensifice concentrarea este să bea cafea.

2. Cafeaua crește creativitatea

O echipă de cercetare de la Universitatea MIT din Statele Unite a demonstrat   într-un studiu de ce cafeaua îi ajută pe oameni să fie mai creativi, atât individual, cât și în grup. Explicația este și în acest caz cât se poate de simplă. Stând împreună atunci când își beau cafeaua la locul de muncă se elimină practic multe dintre barierele sociale și profesionale normale, ceea ce duce la conversații neprotocolare și mai relaxate.

Deși poate părea ciudat, există persone care spun că lucrează cel mai bine în cafenele. Iar acesta nu este deloc un moft! Potrivit unui studiu realizat de Journal Consumer Research, explicația este că mirosul și zgomotul ambiental stimulează gândirea abstractă și creativă.

Concluzia: orice este legat de cafea, de la consumul acesteia sau miros, și până la zgomotul generat de aparatele care o prepară sau simplul contact vizual, determină o creștere a creativității.

3. Cafeaua te ajută să înveți repede lucruri noi

Ați observant că în campusurile universitare din întreaga lume sunt foarte multe cafenele? V-ați întrebat de ce? Studiile au arătat că o persoană care a baut cafea beneficiază de o capacitate sporită de reținere a informațiilor. Și nu trebuie să fii student pentru a beneficia de un astfel de avantaj competitiv. Atunci când lucrezi într-un mediu în care lucrurile se schimbă mereu, nu te poți opri cu adevărat niciodată din învățare.

Un studiu din revista PLoS One susține că 200 de mg de cafeină funcționează ca niște bastoane aplicate creierului pentru a-l determina să identifice cuvinte și fraze mai repede. Psihologii au administrat persoanelor care au participat la studiu fie o pastilă de cafeină, fie de lactoză. Cei care au primit cafeină au putut să spună mai repede dacă un șir de litere a generat un cuvânt real sau unul inventat.

Un alt studiu care a implicat studenți a constatat că cei care au luat 200 de mg de cafeină au putut să își amintească mai ușor cuvintele din șase liste a câte 15 cuvinte fiecare. Același studiu a constatat că cei care beau constant cafea au o memorie pe termen scurt îmbunătățită și o capacitate sporită de a rezolva probleme bazate pe rațiune.

Realitatea Live

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
26 Mai 2024, 12:49
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
26 Mai 2024, 12:49 // Actualitate //  Elena Putregai

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri, 24 mai curent, că președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, nu are nicio legitimitate după expirarea mandatului său de 5 ani și acest lucru este un obstacol legal, în cazul în care Rusia și Ucraina ar purta discuții de pace. Cu Ucraina sub legea marțială, în al treilea an al invaziei pe scară largă a Rusiei, Zelenski nu s-a confruntat cu alegeri electorale, în ciuda expirării mandatului său de 5 ani în această săptămână, lucru despre care el și aliații Ucrainei consideră că este decizia corectă în timp de război.

Putin ar fi gata să oprească războiul din Ucraina, cu o încetare a focului negociată care ar recunoaște liniile actuale de luptă, dar este gata să lupte mai departe dacă Kievul și Occidentul nu răspund.

La o conferință de presă televizată în timpul unei vizite în Belarus, Putin a spus că statutul lui Zelenski este problematic.

„Dar cu cine să negociem? Asta nu este o întrebare inutilă… Desigur că ne dăm seama că legitimitatea actualului șef al statului s-a terminat”, a spus el.

Ruslan Ștefanciuk, președintele parlamentului Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că oricine pune la îndoială legitimitatea președintelui este un „inamic al Ucrainei” care răspândește informații false.

Putin a spus că Occidentul va folosi conferința găzduită de Elveția, cerută de președintele Ucrainei, unde se vor discuta probleme legate de război, care va avea loc luna viitoare, pentru a susține legitimitatea lui Zelenski, dar aceștia ar fi doar „pași de relații publice” fără sens legal.

Șeful suprem de la Kremlin spune că pacea ar trebui stabilită prin bun simț, nu prin ultimatumuri. Că ar trebui să se bazeze pe documente care au fost elaborate între cele două părți în primele săptămâni ale războiului și pe „realitățile de astăzi de pe teren”, o referire la faptul că Rusia controlează aproape 20% din Ucraina.

„Dacă se ajunge la acel punct, va trebui, desigur, să înțelegem cu cine ar trebui și cu cine putem avea de-a face, pentru a ajunge la semnarea documentelor obligatorii din punct de vedere legal. Și atunci trebuie să fim pe deplin siguri că avem de-a face cu autorități legitime (ucrainene)”, a mai spus Putin.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
„Orange e aici” devine noua semnătură a brandului Orange – acum și în Moldova
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Câștigătoarea promoției „Realizează-ți visul cu Visa și Moldindconbank” și-a primit cheile de la noua locuință
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Vara asta trăiește experiențe noi cu creditul online de la maib
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Cum cartea dvs. de vizită tipărită devine un portal către experiențe digitale captivante
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
Moldcell lansează noul Abonament M!XX. Activează, mixează, e al tău!
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
VIDEO Ziua Familiei, sărbătorită la Chişinău cu distracţie şi activităţi pentru copii şi adulţi
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală