Un nou studiu contribuie cu dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure atât pentru gravide, cât și pentru persoanele care speră să rămână însărcinate. Studiul, care a analizat peste două mii de cupluri din Statele Unite și Canada, a constatat „nicio asociere adversă” între a se vaccina împotriva COVID-19 și fertilitate, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Pe de altă parte, bărbații care contractează COVID-19 pot suferi o reducere temporară a fertilității. Cuplurile care au avut un partener de sex masculin testat pozitiv pentru COVID-19 în termen de 60 de zile de la ciclul menstrual al partenerului lor au fost cu 18% mai puțin susceptibile de a concepe în acest ciclu, potrivit studiului, publicat pe 20 ianuarie în American Journal of Epidemiology.
„Constatările oferă asigurări că vaccinarea pentru cuplurile care doresc sarcină nu pare să afecteze fertilitatea”, a declarat dr. Diana Bianchi, directorul Institutului Național de Sănătate Eunice Kennedy Shriver institutul național de sănătate al Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană, care a finanțat studiul, într-un comunicat. „Ele oferă, de asemenea, informații pentru medicii care sfătuiesc pacienții în speranța de a concepe.”
Mitul conform căruia vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea avea un impact negativ asupra fertilității a fost unul care s-a răspândit în mare parte pe rețelele de socializare.
Tot mai multe cercetări au arătat acum că nu numai că vaccinurile nu afectează fertilitatea, dar nici nu afectează sarcina.
Cercetătorii studiului de la Universitatea Yale au analizat datele de sănătate ale mai mult de 40 de mii de femei însărcinate și nu au identificat probleme în ceea ce privește vaccinarea în timpul sarcinii, indiferent în ce trimestru se afla o femeie când s-a vaccinat sau câte doze de vaccin a primit în timpul sarcinii. Cercetătorii au observat că majoritatea femeilor incluse în analiză au fost vaccinate în al doilea sau al treilea trimestru, iar studiul nu a inclus doze de rapel.
Într-un avertisment de sănătate emis în septembrie prin care se îndeamnă gravidele să se vaccineze, CDC a spus că datele arată că nu există, de asemenea, un risc crescut de avort spontan legat de primirea unui vaccin anti-COVID-19.
„Rata avortului spontan după ce a primit un vaccin anti-COVID-19 a fost similară cu rata preconizată de avort spontan”, a declarat CDC la momentul respectiv. „În plus, constatările anterioare din trei sisteme de monitorizare a siguranței nu au găsit nicio problemă de siguranță pentru gravidele care au fost vaccinate târziu în timpul sarcinii sau pentru bebelușii lor.”
În plus, două studii publicate vara trecută au descoperit că vaccinurile Pfizer și Moderna împotriva COVID-19 par a fi sigure și eficiente pentru gravide și s-a constatat, de asemenea, că oferă protecție sugarilor născuți de o persoană vaccinată.
În august, CDC și-a consolidat recomandarea pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în timpul sarcinii, invocând noi dovezi de siguranță cu vaccinurile.
Cele două organizații de sănătate importante ale națiunii s-au concentrat pe îngrijirea gravidelor — Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) și Societatea de Medicină Materno-Fetală (SMFM) — au emis, de asemenea, noi orientări prin care solicită tuturor gravidelor să se vaccineze împotriva COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) mai spune că gravidele pot fi vaccinate împotriva COVID-19.
„În prezent sunt disponibile date limitate pentru a evalua siguranța vaccinurilor împotriva COVID-19 în timpul sarcinii. Cu toate acestea, pe baza a ceea ce știm despre tipurile de vaccinuri utilizate, nu există niciun motiv specific de îngrijorare”, spune OMS pe site-ul său . „Niciunul dintre vaccinurile covid-19 autorizate până în prezent nu utilizează virusuri vii, care sunt mai susceptibile de a prezenta riscuri în timpul sarcinii.”
Atât vaccinurile Pfizer, cât și Moderna folosesc tehnologia ARNm, care nu intră în nucleul celulelor și nu modifică ADN-ul uman; în schimb, trimite un manual de instrucțiuni genetice care solicită celulelor să creeze proteine care arată ca o parte a virusului ca o modalitate pentru organism de a învăța și de a dezvolta apărare împotriva viitoarelor infecții.
CDC a ajuns la concluzia că gravidele pot primi vaccinul Johnson & Johnson cu o singură lovitură după revizuirea a peste 200 de pagini de date furnizate de companie și de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).
Experții în vaccinuri intervievați de ABC News au declarat că, deși femeile însărcinate sunt sfătuite să nu primească vaccinuri cu virus viu atenuate, cum ar fi cel pentru rujeolă, oreion și rubeolă, deoarece acestea pot prezenta un risc teoretic de infecție pentru făt, vaccinul Johnson & Johnson nu conține virus viu și ar trebui să fie în siguranță.
Virusul COVID-19 s-a dovedit, de asemenea, mai periculos pentru gravide, mai ales dacă nu sunt vaccinate.
Potrivit CDC, COVID-19 provoacă un risc dublu de internare în terapie intensivă și un risc crescut de deces cu 70% pentru gravide.
Un studiu condus de cercetătorii din Scoția și publicat luna aceasta în Nature Medicine, a constatat că gravidele nevaccinate care au contractat COVID-19 nu numai că au fost expuse riscului de îmbolnăvire mai severă, dar au fost, de asemenea, mai susceptibile de a experimenta pierderea sarcinii sau nașterea prematură în comparație cu alte femei.