Oamenii de știință germani au analizat miliarde de tweet-uri publicate în 6 ani. Apoi au comparat datele de publicare a tweet-urilor agresive și a rapoartelor meteo. S-a dovedit că, de îndată ce vremea devine incomodă, nivelul de agresivitate în rețea crește dramatic.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat peste patru miliarde de tweet-uri postate în SUA din 2014 până în 2020. Analiza a arătat că 75 de milioane de tweet-uri au conținut discurs instigator la ură.
Apoi, cercetătorii au comparat tweet-urile cu datele meteo locale pentru a vedea dacă există o legătură.
„Am descoperit că atât numărul absolut, cât și ponderea tweet-urilor de ură cresc în afara zonei de confort climatic: oamenii tind să manifeste un comportament online mai agresiv atunci când este fie prea frig, fie prea cald afară”, a spus Annika Stechemesser, unul din autorii studiului.
Oamenii de știință au descoperit că temperatura „fără conflicte” este de la +12 la +21 de grade Celsius. Temperaturile din afara acestei ferestre au fost legate de creșterea tweet-urilor de ură.
„Vedem că în afara ferestrei de bine de 12-21°C, ura online crește cu până la 12% pentru temperaturi mai reci și până la 22% pentru temperaturi mai calde în SUA”, a spus Stechemesser.
În special, s-a constatat că temperaturile de peste 30°C cu plus cresc ura online în toate grupurile socio-economice.
„Chiar și în zonele cu venituri mari în care oamenii își permit aerul condiționat și alte opțiuni de atenuare a căldurii, observăm o creștere a discursului instigator la ură în zilele extrem de caniculare”, a explicat Anders Levermann, coautor al studiului.
S-a demonstrat că discursul instigator la ură are un impact asupra sănătății mintale a victimelor.
„A fi ținta discursului instigator la ură online este o amenințare serioasă pentru sănătatea mintală a oamenilor”, a adăugat Stechemesser. „Literatura psihologică ne spune că ura online poate agrava condițiile de sănătate mintală, în special pentru tineri și grupurile marginalizate”.
Cercetările anterioare au arătat că oamenii experimentează o frustrare și furie crescută în lunile de vară.
„Expunerea la temperaturile calde de vară vă crește ritmul cardiac, ceea ce duce la disconfort”, a explicat Chad A. Buck, psiholog clinician la Universitatea Vanderbilt, care nu a fost implicat în studiu. „A fi inconfortabil poate afecta modul în care te exprimi și colorează modul în care ceilalți interpretează cuvintele și acțiunile tale”.
Descoperirile sugerează că schimbările climatice ar putea exaspera discursurile instigatoare la ură online din întreaga lume.
Wenz a concluzionat: „De secole, cercetătorii s-au confruntat cu întrebarea cum afectează condițiile climatice comportamentul uman și stabilitatea societății. Acum, cu schimbările climatice în curs, este mai important ca niciodată. Deci, asta înseamnă că reducerea foarte rapidă și drastică a emisiilor nu va aduce beneficii numai lumii exterioare. Protejarea climei noastre de încălzirea globală excesivă este, de asemenea, esențială pentru sănătatea noastră mintală”.
Este de amintit și cea mai recentă situație din online-ul moldovenesc. Ultima dată cei mai mulți internauți de la noi s-au arătați enervați și nemulțumiți după ploaia din Chișinău care a avut loc pe data de 30 august 2022.