Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

SUA sancționează membrii unui grup care a încercat să destabilizeze Republica Moldova. LISTA cu nume!

05 Iun. 2023, 19:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
05 Iun. 2023, 19:26 // Politica //  Elena Putregai

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat luni, 5 iunie curent, într-un comunicat, sancţiuni economice împotriva membrilor unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești pentru rolul lor în eforturile Moscovei de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova, relatează Reuters.

Sancțiunile vizează șapte persoane, dintre care câteva mențin legături cu serviciile rusești de informații, se arată în comunicat.

Liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, este vizat pentru că ar fi organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023. Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a Guvernului, iar Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare.

„Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare. „Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei”, adaugă acesta.

Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău. Aleksei Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare ceramic și care, la fel, cade sub sancțiuni.

Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova și Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin.

Sancțiunile fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova, precizează Departamentul american al Trezoreriei.

La începutul anului 2023, în februarie și martie, mii de manifestanți au participat la proteste antiguvernamentale organizate de oligarhul Ilan Șor în capitala Republicii Moldova, Chișinău, și în alte orașe importante din Moldova. Cei vizați de noile sancțiuni au făcut parte dintr-un complot de valorificare a protestelor de la Chișinău și de a sechestra Casa Guvernului Republicii Moldova.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală