Curs valutar
  • EUR
    19.1542
    -0.4944%
  • USD
    18.1471
    -0.1146%
  • RUB
    0.1876
    -0.6397%
  • RON
    3.8502
    -0.6026%
  • UAH
    0.4914
    -0.1018%

SUA se pronunță pentru prima dată clar pentru un tribunal special care să judece agresiunea rusă împotriva Ucrainei

29 Mart. 2023, 08:27
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
29 Mart. 2023, 08:27 // În Lume //  Redacția Realitatea

Statele Unite anunţă că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

”Statele Unite susţin înfiinţarea unui Tribunal Special privind crima agresiunii împotriva Ucrainei, sub forma unei Curţi Internţaionale care să fie înrădăcinată în sistemul judiciar ucrainean şi care să cuprindă elemente internaţionale”, anunţă un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Washingtonul vrea să obţină ”o susţinere internaţională semnificativă de la partenerii noştri europeni” şi ca acest tribunal să fie ”localizat în mod ideal în altă ţară, în Europa”, precizează el. Este pentru prima oară când Statele Unite, de obicei reticente faţă de justiţia internaţională, se declară în mod explicit în favoarea înfiinţării unui asemenea tribunal, care să judece crime comise după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, o idee susţinută şi de către europeni, care au evocat înfiinţarea acestei instanţe în noiembrie.

Departamentul de Stat american face acest anunţ la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare a preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de ”deportarea” unor copii ucraineni în cadrul ofensivei ruse în Ucraina.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Rusia nu recunoaşte însă competenţa CPI

CPI este competentă în crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu în ”crima agresiunii”, imputabilă conducătorilor la cel mai înalt nivel ai Rusiei. Emisarul american pentru justiţie internţaională Beth Van Schaack a anunţat luni că Statele unite vor ca acest tribunal să dispună de fonduri şi personal internaţionale.

”Credem că o astfel de Curte Internaţională, dar înrădăcinată în sistemul judiciar ucrainean, va asigura cele mai bune şanse” să se facă dreptate, a subliniat ea într-un discurs.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2023, 20:30 // Actualitate //  Realitatea.md

Peste 70% din cetățeni consideră că în știrile presei moldovenești există fenomenul propagandei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj IMAS, realizat la comanda Grupului de presă REALITATEA. Potrivit rezultatelor, 85 la sută dintre respondenți consideră că fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din Republica Moldova, în timp ce doar 10% afirmă contrariul.

Cercetarea mai relevă faptul că 83% din moldoveni consideră că televiziunile din Moldova sunt influențate de anumite partide sau politicieni.

 

Cercetarea mai relevă, în același timp, că 68% din cei chestionați sunt de părerea că „fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din țările Uniunii Europene”. Urmează SUA și Rusia.

 

 

Cea mai multă propagandă se face la TV, o spun cei mai mulți moldoveni, peste 50 la sută dintre respondenți. Mai puțină propagandă văd moldovenii la radio (1%), canale de Telegram (1%) și ziare (2%).

În schimb, siteurile de internet abundă în propagandă, sunt convinși cetățenii,  25 la sută. Cu propaganda din media trebuie să lupte autoritățile care, potrivit opiniei oamenilor (vezi tabelul de mai jos), o dau în bară.

 

 

Crearea unui conținut media de alternativă! Asta este soluția pe care o propun moldovenii (67 la sută) pentru a combate propaganda rusă.

Alte 22% dintre respondenți au spus că trebuie interzise și chiar închise canalele rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sondajul a fost realizat în baza unui eșantion de 822 de respondenți din 72 de localități din Republica Moldova, excluzând regiunea transnistreană. Eroarea maximă de eșantionare este de 3,4%. Perioada de culegere a datelor a fost în perioada 2 septembrie – 24 septembrie 2023.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală