Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

SUA „va deschide cutia pandorei” la 20 de ani de la atentatul din 11 septembrie, promisiune făcută de Biden în campanie

10 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
10 Aug. 2021, 13:38 // În Lume //  Petru Beregoi

Autorităţile americane s-au angajat să treacă din nou în revistă documentele anchetei cu privire la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 – care ar putea declanșa o cerere recurentă a unor familii ale victimelor, care îi reproșează lui Joe Biden faptul că nu-şi respectă promisiunile cu privire la transparenţă în acest dosar, relatează AFP.

Poliţia federală (FBI) anunţă magistraţi din New York, într-un document pe care li l-au transmis luni, că a „decis să reexamineze” prerogativa pe care a invocat-o în trecut cu scopul de a nu declasifica anumite documente sensibile, în vederea „identificării căror anume informaţii suplimentare ar fi adevcat să fie făcute publice”.

FBI precizează că „va face aceste informaţii publice în mod treptat şi cât mai rapid posibil”. Acest angajament al FBI se înscrie în cadrul unei bătălii judiciare angajate de către familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 împotriva Arabiei Saudite şialtor state, pe care le acuză de complicitate.

În cadrul acestei proceduri, guverne americane succesive au invocat secretul de stat pentru a nu publica anumite documente.

Preşedintele Joe Biden a anunţat rapid, într-un comunicat, că „salută” această decizie în vederea unei reexaminări a clasificării anumitor documente.

„Aşa cum am promis în campania mea, administraţia mea se angajează să asigure cel mai înalt grad legal de transparenţă şi să respecte regulile riguros impuse (în mandatul președintelui Barack Obama) cu privire la invocarea secretului de stat”, a reacţionat el.

Acest subiect este sensibil, în contextul în care Statele Unite se pregătesc să marcheze 20 de ani de la atacurile vizând Turnurile Gemene World Trade Center (WTC) şi de la Pentagon, în cadrul unei ceremonii la New York, la care urmează să asiste Joe Biden.

La sfârşitul săptămânii trecute, familii ale victimelor, supravieţuitori ai atentatelor şi membri ai echipelor de intervenţie au publicat o scrisoare prin care-l anunţă pe preşedintele democrat că nu este „binevenit” la ceremonie, dacă ”nu-şi respectă promisiunea”.

Semnatarii cer în această scrisoare publicarea tuturor documentelor cu privire la o implicare, în opinia lor, a Arabiei audite în atacurile teroriste.

Scrisoarea a fost semnată de aproximativ 1.700 de persoane, potrivit presei americane.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală