Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Sunt în pană de idei? Sloganele electorale ale partidelor, inspirate de la concurenți sau din trecut

01 Iun. 2021, 14:37
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Iun. 2021, 14:37 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Republica Moldova e tot mai aproape de alegerile parlamentare anticipate, însă până atunci, partidele candidate au dat startul bătăliei sloganurilor și promisiunilor electorale, încercând astfel să prindă cât mai bine la public. Unii mizează pe tradiţie, în timp ce alţii cred că originalitatea este cheia succesului.

Realitatea.md a analizat activitatea primelor nouă partide înregistrate de Comisia Electorală Centrală pentru scrutinul din 11 iulie și vă prezintă o restrospectivă a programelor acestora.

BECS (Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor) – Împreună vom învinge!

După multă gândire, comuniștii și socialiștii au decis că sloganul „Împreună vom învinge!” îi reprezintă cel mai bine şi că ar putea convinge electoratul.

Echipa BECS susține că are o experiență bogată și știe cum să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii și țara. Aceștia spun că vor apăra valorile tradiționale, referindu-se la familia tradițională și creștinismul ortodox. De asemenea, își propun „să ridice” economia țării, să lupte cu sărăcia, să consolideze neutralitatea și statalitatea țării.

De asemenea, socialiștii spun că vor iniția mai multe campanii importante în sprijinul pensionarilor.

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” – Acasă construim Europa!

Partidul Acasă Construim Europa intră în arena electorală cu sloganele „Acasă Construim Europa!” și „Facem ordine în țară!”. Spun că vor să restituie banii pierduți pe conturile de economii în proporție de 1 rublă la 1 leu și să ofere indemnizații lunare de 9 000 de lei familiilor cu trei și mai mulți copii.

Liderul formațiunii, Gheorghe Cavcaliuc, fiind și fost șef adjunct al IGP, spune dacă ajunge în Parlament, va pleda pentru ca oamenii în epoleți să aibă un salariu minim de 10 mii de lei și locuință de serviciu garantată.

Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” – Congresul Civic este partidul majorității!

Fostul comunist, Mark Tkaciuk, liderul partidului „Congresul civic” mizează pe susținerea oamenilor, însă cert este că în „fabricarea” sloganului acesta nu a pierdut prea mult timp. „Congresul Civic este partidul majorității”, cu acest slogan Tkaciuk vrea să ajungă în următorul legislativ.

Partidul se poziționează ca fiind „primul partid anticriză din Republica Moldova” care se angajează să salveze societatea și țara de la pericolul dispariției. Pretendenții la un fotoliu de deputat susțin că vor să creeze un mediu social, cultural și economic într-un progres permanent, astfel încât calitatea traiului să crească.

Anterior, Tkaciuk a spus că „Congresul civic” pledează pentru desfiinţarea funcţiei de preşedinte.

Blocul electoral „RENATO USATÎI” – Puterea Dreptății!

Primarul de Bălți, Renato Usatîi și-a creat pentru anticipate Blocul electoral „RENATO USATÎI”. Cu sloganele „Puterea Dreptății!”; „Alegem Adevărul!” și „добро с кулаками”, Usatîi  speră să îi convingă pe alegători că echipa sa este mai bună decât politicienii care s-au perindat până acum pe arena politică din țara noastră.

Una dintre promisiunile lui Usatîi este că moldovenii din diasporă care vor transfera acasă suma de 20 de mii de euro în cinci ani, vor avea posibilitatea să devameze, gratuit, o mașină.

De asemenea, liderul de la Bălți spune că dacă vă ajunge în fotoliul de deputat va propune ca, anual, 5% din comerțul cu alcool și tutun să fie direcționate pentru dezvoltarea domeniului tineretului și sportului.

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” – Pornim vremurile bune!

La aceste alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie, PAS-ul pornește cu sloganul „Pornim vremurile bune!”. Anume cu acest slogan, formațiunea vrea să obțină cât mai multe mandate în viitorul Parlament.

În viziunea PAS, vremuri bune înseamnă o guvernare stabilă care să creeze condiții ca antreprenorii să-și poată crea și dezvolta afaceri, investitorii să nu se teamă că proprietatea lor va fi expropriată prin decizii judecătorești plătite de oameni corupți. Totodată, partidul promite alegătorilor salarii și pensii demne, prețuri rezonabile pentru bunuri și servicii de calitate.

La fel, PAS vrea să facă din Moldova o țară deschisă pentru vecini și parteneri externi, care să deschidă piețe de desfacere pentru exportatorii noștri și să creeze condiții de finanțare pentru proiecte investiționale mari, care să ajungă la fiecare cetățean.

Partidul Politic „ȘOR” -Noi lucrăm pentru oameni!

Cu sloganul „Noi lucrăm pentru oameni”, Partidul Politic „ȘOR” intră în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Liderul formațiunii, Ilan Șor, spune că va face tot posibilul să învingă și să îmbunătățească viața în Moldova.

Șor spune că dacă vor accede în viitorul Parlament, formațiunea sa va insista asupra majorării pensiilor, salariilor și creșterii veniturilor la bugetul de stat. O altă promisiune – un program de susținere a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în străinătate la nivel național, asemeni modelului implementat la Orhei, intitulat „Casa mea e Moldova”.

Promisiunea care este aproape în toate programele electorale a mai multor partide, se regăsește și la Partidul „ȘOR” și anume că va majora veniturile la buget, va crea noi locuri de muncă, iar prețurile vor scădea.

Vom construi fabrici și uzine, pentru a produce mărfurile pentru consum și uz intern. Vom construi benzinării și magazine, astfel încât acestea să aparțină statului și tot statul să poată controla prețurile.

Partidul Politic Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” – Stop genocidului în Republica Moldova!

Mișcarea Profesioniștilor „Speranța – Надежда”, în fruntea căruia este primarul de la Condrița, Andrei Donică, nu și-a schimbat doleanțele. Și la aceste alegeri parlamentare anticipate, partidul spune „Stop genocidului în Republica Moldova!”

Liderul partidului, Andrei Donică, însă nu apare pe listele depuse la CEC. Donică a declarat anterior că încă nu a decis dacă va renunța la mandatul de primar sau nu.

Chiar și așa, formațiunea pe care o conduce nu este foarte activă, iar la capitolul promisiuni e mai rezervată.

Partidul Democrat din Moldova – Faptele vorbesc!

Democrații nu au mers prea departe, iar în campania electorală din acest an intră cu un slogan similar celor din campaniile anterioare. Din „Fapte, nu vorbe!”, democrații au trecut la „Faptele vorbesc!”. Astfel, alegătorii sunt încurajați să voteze PDM pentru reușitele din trecut ale guvernului Filip.

Dacă vor ajunge în Parlament, PDM spun că vor insista pe aceleași promisiuni, mărirea pensiilor și salariile, construirea drumurilor bune și restartarea economiei țării.

Liderul formațiunii, Pavel Filip spune că este gata să scoată țara din criza în care a ajuns din cauza guvernelor incompetente din ultimii doi ani.

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” – Fapta bună ne adună!

Mesajul cu care Platforma „DA” intră în campanie pare asemenător sloganului PDM. Mai exact, liderul formațiunii, Andrei Năstase își va îndemna alegătorii să voteze cu „Fapta bună ne adună!”, în timp ce PDM va spune „Faptele vorbesc!”.

Chiar și așa, membrii formațiunii sunt siguri că Platforma „DA” este garanția unei vieți normale acasă, în bunăstare, în buna înțelegere în demnitate și adevăr.

Dacă vor trece pragul electoral și dacă vor ajunge în viitorul legislativ, candidații de pe listele partidului spun că se vor bate cu corupția pentru a scăpa de structurile oligarhice.

De asemenea, liderul partidului, Andrei Năstase spune că vrea să să pună pe roate agricultura și să aducă standardele europene la noi acasă.

Realitatea.md amintește că până în prezent, CEC a înregistrat nouă concurenți electorali, iar șase dosare se află în examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie curent.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Iun. 2021, 17:13 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

În cadrul Festivalului Ziua Mediului, care durează toată luna iunie curent, în weekend un grup de persoane a avut ocazia să vadă cum arată o turbină eoliană de aproape și din interior, cum arată panourile fotovoltaice, ce funcții și caracteristici au toate aceste tehnologii, cât sunt de ecologice, eficiente, avantajoase, ce înseamnă o pădure mixtă cu valoare adăugată și cum plantările pot salva o localitate. 

Un grup de persoane au vizitat sâmbătă turbine eoliene în proces de instalare, aflate încă la sol, dar și puse în funcțiune, în satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani și Păulești. Potrivit informațiilor, vizita a fost ghidată de expertul și ex-viceministrul Mediului, Corneliu Mârza.

„Eu vin de la Cimișlia, sunt inginer mecanic și mi-e interesant domeniul energiei eoliene, în special turbinele eoliene, pentru că le-am studiat mai aproape. Am venit să aflu noutățile din domeniu și mi-a plăcut mult tot ce am văzut”, a spus unul dintre participanți.

Duminică, alți 30 participanți au mers în raionul Ștefan-Vodă, la Feștelița, unde se află cel mai mare parc fotovoltaic administrat de autorități locale.

Excursia a fost ghidată de expertul în energia solară Andrei Cojocaru, membru al organizației Renașterea Rurală, bine-cunoscută pentru proiectele dedicate eficienței energetice și calității apei.

„Protecția mediului nu este deloc un subiect plictisitor. Am demonstrat acest lucru și avem încă foarte multe de arătat. Anul acesta, constrânși de pandemie, am fost nevoiți să ne reinventăm și am devenit chiar mai buni decât în anii precedenți. Am ieșit din Chișinău și am văzut locuri și lucruri pe care nu aveam cum să le aducem aici. Săptămâna aceasta mergem în caiace pe Nistru, vom lua probe de apă să le ducem la laborator”, a concluzionat Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului și managera de dezvoltare AJMTEM.

Drumeția a continuat la Copceac, satul în care participanții au ajuns într-o livadă cu cireșe coapte, au gustat miere într-o prisacă și au vizitat un peisaj salvat de plantări masive de copaci și reabilitarea pășunilor.

„Am avut în drumețiile din acest weekend participanți cu interese și formări diferite, de la elevi și studenți, la ingineri, medici, jurnaliști și liber profesioniști. Ne-a bucurat entuziasmul participanților, care au rămas impresionați de proiectele realizate de comunitatea de mediu cu sprijinul donatorilor și agenților economici”, a menționat Lilia Curchi, organizatoare a Festivalului și directoare executivă AJMTEM.

De menționat că, în acest an, Festivalul Ziua Mediului are loc în perioada 5-27 iunie, timp în care toți doritorii sunt invitați să participe. Pe 26-27 iunie, la Chișinău va avea loc un Iarmaroc organizat de EcoLocal, cu vânzări, expoziții și diverse activități. Evenimentele sunt gratuite, iar transportul este asigurat în limita locurilor disponibile.

Festivalul Ziua Mediului Moldova 2021 este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei la Chișinău, cu suportul OMS Moldova, UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu.

Organizatorii informează că detaliile despre eveniment pot fi accesate pe pagina de Facebook – Ziua Mediului Moldova, sau pe pagina evenimentului – Ziua Mediului.

 

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău