Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

”Sunt mai optimist decât acum câteva luni!” Popescu, despre negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestui an

06 Iun. 2023, 11:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
06 Iun. 2023, 11:32 // Politica //  Realitatea.md

„Semnalele pe care le primim sunt foarte bune și eu sunt mai optimist decât acum câteva luni, și mai optimist decât acum câteva zile”, este declarația ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care nu este sigur dacă în toamnă vor fi lansate negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută la emisiunea In Profunzime de la ProTV Chișinău.

„Din nouă recomandari ale Comisiei Europene, cea mai mare parte sunt axate pe justiție și pe capacitatea administrativă. Pe justiție deja am demonstrat că carul se mișcă. Aeroportul a revenit în gestiunea statului, Șor a fost condamnat… Reușim până în toamnă? Nu există lucruri certe în viitor, în special când ne referim la o decizie care depinde de 27 de state membre, fiecare cu propriile cicluri electorale, proprii experti, dar… optimismul vine de la faptul că lucrurile se mișcă, interlocutorii noștri înregistrează acest lucru și apreciază acest lucru și inclusiv acest summit ne-a permis să discutăm cu state cu care nu prea am avut șansa să discutam în detalii, explicându-le evenimentele și procesele pozitive… Lucrurile în Moldova avansează, oligarhii nu mai au aceeași influență ca în trecut…”, a precizat ministrul Nicu Popescu.

„Dinamica este bună, semnalele pe care le primim sunt foarte bune și eu sunt mai optimist decât acum câteva luni, și mai optimist decât acum câteva zile, văzând aprecierile pe care le-am primit atât în privat, cât și public, de la liderii europeni despre necesitatea de accelerare a procesului de aderare a noastră la Uniunea Europeană și despre progresele pe care le înregistrăm”, a conchis Popescu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina, în iunie 2022. S-a întâmplat după ce la Bruxelles a avut loc reuniunea Consiliului European. 

Președinta Maia Sandu a anunțat pe 3 martie 2022, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală