Curs valutar
 • EUR
  19.2476
  -0.6037%
 • USD
  17.6828
  -0.1521%
 • RUB
  0.2012
  -0.0994%
 • RON
  3.8722
  -0.6327%
 • UAH
  0.4262
  -0.1877%

Țările UE au ajuns la un acord privind gestionarea migranților după 3 ani de negocieri

04 Oct. 2023, 19:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
04 Oct. 2023, 19:09 // Actualitate //  Elena Putregai

Țările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra noilor norme în domeniul migrației și azilului pentru a aborda situațiile de criză și situațiile de forță majoră, a anunțat Consiliul UE, o înțelegere salutată rapid de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit miercuri la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui text-cheie al reformei politicii UE în materie de migraţie, înaintea summitului liderilor europeni programat vineri în Spania, la Granada.

Propunerea de nou regulament privind situațiile de criză prevede reguli procedurale adecvate, derogări și declanșarea rapidă a mecanismelor de solidaritate pentru a răspunde situațiilor de criză, cum ar fi criza migrației din 2015, arată sursa citată.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că acest acord politic la care au ajuns statele membre cu privire la propunerea de criză reprezintă un adevărat “game changer”.

“Ne permite să avansăm negocierile cu Parlamentul European și Consiliul UE. Uniți fiind putem adopta Pactul înainte de sfârșitul acestui mandat”, a spus von der Leyen.

La rândul ei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că acordul este “un pas important care elimină un impas în ceea ce privește una dintre cele mai mari provocări ale generației noastre”.

“Acum trebuie să livrăm un Pact privind migrația și azilul. Parlamentul European este gata să o facă”, a spus Metsola.

Acest acord a fost posibil după compromisul de săptămâna trecută al miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil. Surse europene au explicat atunci pentru CaleaEuropeană.ro că acest compromis creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”.

Ce conține acordul convenit?

Sosirile neregulate în UE au scăzut semnificativ de la vârful crizei migrației în 2015, în 2023, s-au înregistrat 160 139 de sosiri neregulate.

Defalcarea pe rutele de migrație în 2023 este următoarea: 114 265 de sosiri pe ruta centrală, 24 094 de sosiri pe ruta estică, 21 780 de sosiri pe ruta vestică.

Noul instrument ar acoperi situații excepționale de aflux în masă de resortisanți ai țărilor terțe sau apatrizi care sosesc ilegal într-o țară a UE, de o asemenea amploare și natură încât sistemul de azil, primire sau returnare al unui stat membru să nu fie funcțional sau să fie imposibilă aplicarea sistemului european comun de azil și a sistemului UE de gestionare a migrației.

Realitatea Live

22 Iul. 2024, 22:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Iul. 2024, 22:24 // Actualitate //  Ursu Ana

Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral, declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la o emisiune de la Radio Moldova. Această sesiune este programată pentru a doua jumătate a lunii septembrie.

„Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral, unde vom prezenta legislația națională la europeană, este Capitolul 24, ce ține de domeniul justiției, securitate și libertate. Acest capitol va fi analizat de către colegii de la Comisia Europeană, împreună cu cei din instituțiile noastre. În a doua jumătate a lunii septembrie, acesta este al doilea capitol cu care vom continua procesul de screening”, a spus Cristina Gherasimov.

Amintim că, în data de 10 iulie la Chișinău a venit o delegație a Comisiei Europene pentru a analiza corespunderea legislației naționale cu cea a UE (screening).  Capitolul cu care a început screening-ul ține de achizițiile publice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală