Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Tehnologia care ar putea schimba tot! Aceste mașini electrice s-ar putea încărca direct în mers

28 Iul. 2021, 16:12
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
28 Iul. 2021, 16:12 // Sci-tech //  Realitatea.md

La acest moment, încărcarea unei mașini electrice durează ceva. Cum ar fi, însă, să nu mai fie nevoie să te oprești la o stație de încărcare? Cercetătorii lucrează, în prezent, la un sistem care ar putea revoluționa tehnologia de încărcare a mașinilor electrice. Ei vor să se folosească de beton pentru ca vehiculele să se încarce din mers, fără să mai fie nevoite să se oprească la o stație de încărcare.

E vorba, de fapt, de un ciment magnetizat, care promite încărcare wireless la un preț rezonabil, cu eficiență sporită.

Sistemul care ar putea schimba modul în care se încarcă mașinile electrice

Cercetătorii au plecat de la o idee simplă: șoselele capabile de a încărca mașinile și autobuzele electrice în mers nu reprezintă un concept tocmai nou. Până acum, însă, tehnologia a fost relativ scumpă și ineficientă. Departamentul de Transport din Indiana (INDOT) a anunțat că testează un nou tip de ciment cu particule magnetizate încorporate.

Aceste ciment ar putea asigura, la un moment dat, o încărcare eficientă, de mare viteză. Totul la „costuri standard de construcție de drumuri”.

Iată ce spun cei care stau în spatele acestei idei: ei insistă că produsul oferă „o eficiență de încărcare wireless record de până la 95 la sută”. Compania a adăugat că poate fi construit la „costuri standard de instalare a drumurilor”. De asemenea, este „robust și rezistent la eventuale acte de vandalism”.

Compania notează, de asemenea, că plăcile cu particulele de ferită încorporate ar putea fi construite de oricine, sub licență.

INDOT spune că „va testa capacitatea inovatoare a betonului de a încărca funcționarea camioanelor grele la o putere mare (200 kilowați și peste)”. Dacă pista finală de testare de 1 kilometru va fi un succes, INDOT va folosi tehnologia pentru a integra un segment al autostrăzilor din Indiana.

Ideea nu a apărut doar în SUA. Și Marea Britanie a investit în jur de 780 de milioane de dolari pentru cercetarea de taxare rutieră, de exemplu. Suedia a testat, de asemenea, tehnologia de tip slot-car care ar conține o „cale ferată” electrificată încorporată în drumuri.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române