Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

FOTO Turcia lansează primele sale mașini. Sunt electrice!

21 Iul. 2021, 11:01
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
21 Iul. 2021, 11:01 // Sci-tech //  Realitatea.md

Turcii lansează primele lor mașini. Ambele modele sunt electrice. Modelele vor intra în curând în producție, confirmă constructorul turc.

Producătorul turc a publicat deja primele imagini cu mașinile pe linia de asamblare a uzinei din Gemlik, la nord-este de Bursa. Sunt deocamdată doar prototipurile pe care TOGG le va folosi în teste, înainte de lansarea versiunilor de serie. Acestea vor ajunge pe piață la începutul anului 2022.

Compania TOGG a venit pe lume la mijlocul anului 2018. Un an și jumătate mai târziu, în decembrie 2019, a prezentat oficial primele sale prototipuri în cadrul unei ceremonii la care a participat și președintele Tayyip Erdogan.

Era vorba atunci despre un sedan compact și despre un SUV de segment C. Amândouă vor intra în producție anul viitor. TOGG intenționează să lanseze alte trei modele până în anul 2030.

Primele mașini electrice construite în Turcia – în cifre

Modelele vor avea sistem de propulsie electric. Versiunea entry-level va fi pusă în mișcare de un singur motor electric și tracțiune spate. Amplasată pe punte spate, unitatea va dezvolta 200 de cai putere. Cei care vor mai mult pot alege o versiune cu două motoare electrice, 400 de cai putere și tracțiune integrală. Acestea vor accelera de la 0 la  100 km/h în 4,8 secunde. Cea mai lentă versiune va ajunge la 100 km/h în 7,6 secunde, anunță șeful companiei, Gurcan Karakaș.

Vârful de gamă va primi o baterie care îi va asigura o autonome de până la 500 de kilometri. Aceasta va putea fi încărcată până la 80% din capacitate în doar 30 de minute.

Constructorul turc dezvăluie că 75% dintre furnizorii săi sunt în Turcia. Restul de 25% se află în state din Europa și din Asia.

Turcii nu au oferit informații cu privire la prețul viitoarelor modele. Dar anunță că acestea vor fi la nivelul prețurilor din segmentul C de volum. În schimb, promit costuri post-vânzare foarte bune.

Nu este prima tentativă a unei companii din Turcia de a produce o mașină. În 1961, Devrim a înregistrat prima tentativă. Dar proiectul a eșuat complet.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 15:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 15:35 // Politica //  Realitatea.md

Și-a lăsat privilegiile de președintă de țară acasă și a pornit în România ca orice cetățean de rând al țării. Este vorba despre Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a lăsat mască angajații de la frontieră. În timp ce ultimii adunau pașapoartele de la automobilele care au format coadă, marea surpriză a venit de la un mijloc de transport care aștepta în rând. În automobil nu era nimeni altcineva decât șefa statului, Maia Sandu.

Potrivit unor surse demne de încredere ale Realitatea.md, Maia Sandu a refuzat categoric să beneficieze de facilități. Chiar dacă angajații frontierei au insistat de câteva ori, aceasta și-a continuat drumul așteptându-și rândul. Cazul a avut loc în acest weekend.

„Erau multe mașini în rând, iar în timp ce un colaborator al Poliției de Frontieră aduna actele oamenilor, a observat-o și pe Maia Sandu. I-au propus să treacă cu mașina fără a sta în mulțime, însă aceasta a refuzat din start”, ne-a spus sursa.

Iar ulterior de mașina în care se afla președinta statului s-au mai apropiat alți doi angajați.

„Au mers și alți doi colegi și i-au propus același lucru, să treacă pe un culoar separat, să nu stea în rând, iar în scurt timp vor fi gata și actele. Însă au primit același răspuns”, a mai adăugat sursa.

Astfel, Maia Sandu și-ar fi continuat drumul fără a se evidenția din mulțime și a face uz de privilegiile prezidențiale.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a fost surprinsă, ieri, la înalțime. Șefa statului a postat pe contul său de Instagram o poză în care aceasta se află pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș, județul Argeș.

Șefa statului, la înălțime! A cucerit cel mai înalt vârf din România! Ce fotografie a publicat Maia Sandu

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate