Parlamentul urmează să examineze în plen inițiativa Guvernului privind retragerea Republicii Moldova din acordul de finanțare a televiziunii CSI, MIR, pentru care Cancelaria de Stat cheltuia anual peste 3 milioane de lei.
Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință astăzi unde au avizat pozitiv inițiativa.
„Potrivit documentului, această inițiativă urmărește protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, ținând cont de situația legată de securitatea regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Decizia privind denunțarea tratatului internațional în vederea activității Teleradiocompaniei „MIR” va fi propusă spre adoptare în plenul Parlamentului”, anunță Parlamentul.
De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova.
Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada stării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.
Compania de televiziune „MIR” a fost fondată în 1992 de către statele care intrau atunci în Comunitatea Statelor Independente. Acordul de creare a „telecompaniei interstatale MIR” a fost ratificat de Republica Moldova în 1995. Tot atunci, prin Hotărârea Guvernului, la Chișinău a fost constituită reprezentanța acestei televiziuni.