VIDEO Moldova, subiect de discuții între Riga și București. Ciucă a vorbit cu președintele Parlamentului leton

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat luni despre situația Republicii Moldova cu președintele Parlamentului de la Riga. Întrevedere are loc cu o zi înainte ca Edvards Smiltens să ajungă la Chișinău.
Smiltens se află la București alături de un grup de colegi de-ai săi, parlamentari la Riga. Părțile au apreciat calitatea cooperării româno-letone la nivelul UE, NATO și al formatelor precum Inițiativa celor Trei Mări și B9. Totodată, a fost menționată importanța consolidării relațiilor, în contextul războiului din Ucraina.
„Totodată, schimbul de opinii dintre oficiali a evidențiat similaritatea de poziții în ceea ce privește situația de securitate din Est, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina. A fost subliniată importanța asigurării sprijinului politic și financiar pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova”, notează Guvernul român.
Ciucă a mai vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen. Premierul de la București a punctat că acesta rămâne un obiectiv primordial al Guvernului român, pentru realizarea lui fiind necesară menținerea sprijinului politic din partea statelor membre.
UE ne oferă 40 de milioane de euro. Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind Programul UE pentru reziliență și guvernanță.
Documentul a fost semnat pe 11 mai curent. Asistența este oferită pentru a susține redresarea socio-economică a țării, cu accent pe stabilitate și pace, dar și pentru oferirea oportunităților favorabile incluziunii, informează Ministerul Finanțelor.
„Resursele financiare vor fi utilizate pentru a sprijini dezvoltarea capitalului uman al țării și promovarea egalității de gen, pentru a contribui la stabilitatea națională și integritatea teritoriului, dar și pentru a crea sisteme agroalimentare mai consolidate, mai durabile și mai reziliente la șocurile și crizele externe”, transmite instituția.
Acordul face parte din Planul Anual de Acțiuni 2022 al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, finanțat în baza Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa Globală. Perioada de implementare este cuprinsă între anii 2023 și 2026.