Curs valutar
 • EUR
  19.9217
  0%
 • USD
  19.2760
  0%
 • RUB
  0.3169
  0%
 • RON
  4.0611
  0%
 • UAH
  0.5219
  0%

The New York Times: Biden încearcă să-l descurajeze pe Putin de la invazia pe scară largă a Ucrainei

26 Nov. 2021, 11:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
26 Nov. 2021, 11:43 // În Lume //  Realitatea.md

Oficialii americani încă nu cunosc și nu știu cum ar putea pedepsi noua agresiune rusă. La o conferință de presă în urmă cu câteva zile, secretarul de stat Antony J. Blinken a fost întrebat dacă administrația Biden are o „linie roșie” în Ucraina, un punct dincolo de care agresiunea Rusiei asupra țării ar incita un răspuns dramatic american.

„SUA este îngrijorată cu privire la activitatea militară neobișnuită a Rusiei la granița cu Ucraina. Nu a fost trasată nicio linie roșie”, a spus el, cu o subestimare notabilă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a evitat marți o întrebare similară, spunând doar că „orice acțiune escalativă sau agresivă ar fi de mare îngrijorare”.

Oficialii americani evită adesea întrebările despre liniile roșii, care, atunci când sunt depășite, le pot afecta credibilitatea dacă nu acționează. Dar în cazul Rusiei – care a mutat 90.000 de soldați la granița cu Ucraina în moduri despre care oficialii spun că ar putea prezice o invazie – administrația Biden are o poziție vagă, scrie NYTIMES.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la cât de departe ar fi dispus să meargă președintele Biden într-o confruntare cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, asupra Ucrainei. Predecesorul democrat al lui Biden, Barack Obama, s-a opus puternic sporirii angajamentului Americii față de Ucraina, deoarece, a spus el, Putin va înainta întotdeauna și mai mult. De altfel, Obama a delegat în mare măsură afacerile Ucrainei către Biden, apoi vicepreședintelui său, care a vizitat țara de mai multe ori, lăudând independența acesteia.

În ciuda investiției sale personale în soarta Ucrainei, totuși, nu este clar cât de mult ar putea fi dispus să riște Biden în numele țării, deoarece se concentrează pe concurența cu China.

Într-o declarație de miercuri în onoarea milioanelor de ucraineni care au murit de foame sub Iosif Stalin, Biden a spus că Statele Unite „reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de poporul Ucrainei de astăzi și sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Deocamdată, administrația Biden se concentrează pe canale diplomatice pentru a-l descuraja și descuraja pe Putin, potrivit unor persoane familiare cu acest caz. Acestea ar putea include în cele din urmă o a doua întâlnire față în față între Biden și Putin: Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Washingtonul și Moscova discutau despre un alt potențial summit.

Administrația lui Biden consideră că dialogul continuat cu Putin este important pentru a-l împiedica să ia măsuri împotriva Ucrainei.

În același timp, oficialii americani fac măsuri cu țările partenere pentru a pedepsi orice provocări rusești, inclusiv noi sancțiuni economice.

„Avem oficiali ai administrației în Europa care încearcă să lucreze pentru coordonarea a ceea ce ar fi acele măsuri economice”, a spus Andrea Kendall-Taylor, expert în Rusia la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, care a consiliat echipa de tranziție Biden. Ea a spus că o astfel de acțiune ar putea include sancțiuni împotriva băncilor și producătorilor de energie din Rusia și a datoriei suverane a țării.

Cu toate acestea, oficialii americani și britanici au discutat despre impunerea de sancțiuni mai dure persoanelor apropiate președintelui Putin, inclusiv unele măsuri care au fost luate în considerare, dar puse deoparte, după ce agenții Moscovei au folosit un agent neurotoxic în încercarea de a ucide un fost ofițer de informații rus în Marea Britanie.

Măsurile luate în considerare includ blocarea oligarhilor ruși de la utilizarea cardurilor de credit Visa și Mastercard și restricționarea locurilor în care ei și familiile lor pot călători în Marea Britanie și Europa, precum și alte tipuri de sancțiuni care ar putea atrage rapid atenția lui Putin.

Un oficial ucrainean a declarat că Statele Unite au în vedere un pachet de ajutor militar sporit pentru Ucraina. (Administrația Biden trimite Ucrainei în acest an peste 400 de milioane de dolari în asistență de securitate.) Dar oficialii americani ezită să discute despre sprijinul Washingtonului, de teamă să nu escaladeze în continuare situația.

Fiona Hill, care a ocupat funcția de director al Consiliului Național de Securitate pentru Rusia la Casa Albă Trump, a adăugat că unul dintre obiectivele lui Putin a fost să încheie un acord cu Statele Unite care să excludă contribuția europeană.

„Este într-adevăr o provocare pentru europeni să-și intensifice solidaritatea cu Statele Unite”, a spus ea. „Statele Unite nu ar trebui să fie motorul principal aici.”

Kendall-Taylor a spus că Putin s-ar putea îndoi de disponibilitatea Occidentului de a da curs acțiunilor SUA. „Cred că există un calcul din partea lui Putin că va exista o lipsă de hotărâre în Occident”, a spus ea, adăugând că liderul rus recunoaște că Statele Unite, în special, sunt hotărâte să-și concentreze atenția asupra Chinei.

Rusia nu a amenințat în mod explicit că va invada Ucraina, dar s-a plâns de presupuse provocări din partea ucraineană a frontierei lor comune. Putin a susținut o insurgență separatistă pro-rusă în estul fostei republici sovietice din 2014, când o revoluție populară l-a înlăturat pe președintele Ucrainei susținut de Putin. Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei la scurt timp.

În semn de creștere a tensiunilor, președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark A. Milley, a vorbit marți la telefon cu omologul său rus, generalul Valery Gerasimov. Pentagonul a precizat într-o declarație că apelul a fost menit să „asigure reducerea riscurilor și detensionarea operațională”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că Statele Unite furnizează informații și date Kievului despre acumularea forțelor ruse. Oficialii occidentali au confirmat că aliații NATO intensifică schimbul de informații cu Ucraina, în speranța că o mai bună înțelegere a amenințării în creștere va ajuta Kievul să se pregătească mai bine și să descurajeze Moscova.

Chiar și în cele mai rele scenarii, spun majoritatea analiștilor, Kievul nu ar trebui să se aștepte ca armata americană să vină în ajutor.

Oficialii americani au spus că nu cred că Putin a decis încă dacă va lua măsuri militare împotriva Ucrainei. În timp ce amenințarea este luată în serios, au spus oficialii, Statele Unite și aliații săi au timp să încerce să pregătească Kievul și să convingă Moscova că o astfel de mișcare ar fi o greșeală teribilă.

Indiferent de planurile lui Putin, acumularea de trupe este probabil făcută pentru a testa dorința Statelor Unite, a NATO și a Europei de a acționa.

„Adunarea forțelor ruse are loc pentru a vedea ce va face Bruxelles-ul și ce va face Washington”, a spus Martijn Rasser, fost ofițer C.I.A. și acum senior fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. „Putin consideră că unul dintre obiectivele acestei acțiuni militare este măsurarea hotărârii Occidentului atunci când vine vorba de a avea spatele Ucrainei”.

Realitatea Live

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
12 Aug. 2022, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Ursu Ana
12 Aug. 2022, 22:56 // Politica //  Ursu Ana

Guvernul britanic a declarat vineri stare de secetă în mare parte din Anglia, care a cunoscut cel mai arid început de an din ultima jumătate de secol. Autoritățile spun că aprovizionarea cu apă „este sigură”, însă cer populației să economisească apa.

Declararea stării de secetă, care implică acţiuni la nivel local care ar putea merge până la restricţii privind utilizarea apei, a fost declarată pentru prima dată după anul 2018. Măsura intervine în toiul unui val de căldură care afectează Marea Britanie, al doilea din această vară înregistrat într-o ţară neobişnuită cu temperaturi ridicate, scrie politik.md.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa acestor episoade va creşte, la fel ca şi durata şi intensitatea lor, sub efectul încălzirii globale. O alertă portocalie de „căldură extremă” este în vigoare începând de joi până vineri şi vizează toată zona sudică a Angliei şi o parte din Ţara Galilor, conform prognozelor emise de serviciul britanic de meteorologie Met Office.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Chiar dacă recordul absolut, de 40,3 grade Celsius, stabilit la 20 iulie, nu va fi egalat, vineri sunt aşteptate temperaturi de până la 35 de grade Celsius, şi chiar de 36 de grade Celsius, în acest weekend.

„Aprovizionarea cu apă este sigură”, au declarat ministerul şi agenţia pentru Mediu într-un comunicat, precizând că autorităţile fac apel la companiile de apă să „continue planificarea preventivă pentru a proteja rezervele critice în cazul unei toamne aride”.

„Facem apel la toată lumea să gestioneze cantitatea de apă pe care o utilizează în această perioadă excepţional de secetoasă”, a declarat directorul executiv al Agenţiei de Mediu, Harvey Bradshaw. „Suntem mai bine pregătiţi ca niciodată pentru perioadele călduroase, însă vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia, în special impactul asupra agricultorilor şi asupra mediului, şi, dacă va fi necesar, vom lua măsuri suplimentare”, a spus secretarul de stat responsabil pentru Apă, Steve Double.

Regatul Unit a cunoscut cea mai secetoasă lună iulie înregistrată în unele regiuni şi primul semestru cel mai arid înregistrat după anul 1976. Situaţia este de aşa natură încât sursa Tamisei este secată, iar fluviul care traversează Londra nu începe să curgă decât la aproximativ opt kilometri mai în aval, o situaţie fără precedent. Incendiile de vegetaţie sunt în creştere, iar în parcurile londoneze, la fel ca în mare parte din ţară, gazonul în mod obişnuit verde a devenit gălbui, iar solul este prăfos.

FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală