Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

The New York Times: Biden încearcă să-l descurajeze pe Putin de la invazia pe scară largă a Ucrainei

26 Nov. 2021, 11:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
26 Nov. 2021, 11:43 // În Lume //  Realitatea.md

Oficialii americani încă nu cunosc și nu știu cum ar putea pedepsi noua agresiune rusă. La o conferință de presă în urmă cu câteva zile, secretarul de stat Antony J. Blinken a fost întrebat dacă administrația Biden are o „linie roșie” în Ucraina, un punct dincolo de care agresiunea Rusiei asupra țării ar incita un răspuns dramatic american.

„SUA este îngrijorată cu privire la activitatea militară neobișnuită a Rusiei la granița cu Ucraina. Nu a fost trasată nicio linie roșie”, a spus el, cu o subestimare notabilă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a evitat marți o întrebare similară, spunând doar că „orice acțiune escalativă sau agresivă ar fi de mare îngrijorare”.

Oficialii americani evită adesea întrebările despre liniile roșii, care, atunci când sunt depășite, le pot afecta credibilitatea dacă nu acționează. Dar în cazul Rusiei – care a mutat 90.000 de soldați la granița cu Ucraina în moduri despre care oficialii spun că ar putea prezice o invazie – administrația Biden are o poziție vagă, scrie NYTIMES.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la cât de departe ar fi dispus să meargă președintele Biden într-o confruntare cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, asupra Ucrainei. Predecesorul democrat al lui Biden, Barack Obama, s-a opus puternic sporirii angajamentului Americii față de Ucraina, deoarece, a spus el, Putin va înainta întotdeauna și mai mult. De altfel, Obama a delegat în mare măsură afacerile Ucrainei către Biden, apoi vicepreședintelui său, care a vizitat țara de mai multe ori, lăudând independența acesteia.

În ciuda investiției sale personale în soarta Ucrainei, totuși, nu este clar cât de mult ar putea fi dispus să riște Biden în numele țării, deoarece se concentrează pe concurența cu China.

Într-o declarație de miercuri în onoarea milioanelor de ucraineni care au murit de foame sub Iosif Stalin, Biden a spus că Statele Unite „reafirmă, de asemenea, angajamentul nostru față de poporul Ucrainei de astăzi și sprijinul nostru neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Deocamdată, administrația Biden se concentrează pe canale diplomatice pentru a-l descuraja și descuraja pe Putin, potrivit unor persoane familiare cu acest caz. Acestea ar putea include în cele din urmă o a doua întâlnire față în față între Biden și Putin: Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Washingtonul și Moscova discutau despre un alt potențial summit.

Administrația lui Biden consideră că dialogul continuat cu Putin este important pentru a-l împiedica să ia măsuri împotriva Ucrainei.

În același timp, oficialii americani fac măsuri cu țările partenere pentru a pedepsi orice provocări rusești, inclusiv noi sancțiuni economice.

„Avem oficiali ai administrației în Europa care încearcă să lucreze pentru coordonarea a ceea ce ar fi acele măsuri economice”, a spus Andrea Kendall-Taylor, expert în Rusia la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, care a consiliat echipa de tranziție Biden. Ea a spus că o astfel de acțiune ar putea include sancțiuni împotriva băncilor și producătorilor de energie din Rusia și a datoriei suverane a țării.

Cu toate acestea, oficialii americani și britanici au discutat despre impunerea de sancțiuni mai dure persoanelor apropiate președintelui Putin, inclusiv unele măsuri care au fost luate în considerare, dar puse deoparte, după ce agenții Moscovei au folosit un agent neurotoxic în încercarea de a ucide un fost ofițer de informații rus în Marea Britanie.

Măsurile luate în considerare includ blocarea oligarhilor ruși de la utilizarea cardurilor de credit Visa și Mastercard și restricționarea locurilor în care ei și familiile lor pot călători în Marea Britanie și Europa, precum și alte tipuri de sancțiuni care ar putea atrage rapid atenția lui Putin.

Un oficial ucrainean a declarat că Statele Unite au în vedere un pachet de ajutor militar sporit pentru Ucraina. (Administrația Biden trimite Ucrainei în acest an peste 400 de milioane de dolari în asistență de securitate.) Dar oficialii americani ezită să discute despre sprijinul Washingtonului, de teamă să nu escaladeze în continuare situația.

Fiona Hill, care a ocupat funcția de director al Consiliului Național de Securitate pentru Rusia la Casa Albă Trump, a adăugat că unul dintre obiectivele lui Putin a fost să încheie un acord cu Statele Unite care să excludă contribuția europeană.

„Este într-adevăr o provocare pentru europeni să-și intensifice solidaritatea cu Statele Unite”, a spus ea. „Statele Unite nu ar trebui să fie motorul principal aici.”

Kendall-Taylor a spus că Putin s-ar putea îndoi de disponibilitatea Occidentului de a da curs acțiunilor SUA. „Cred că există un calcul din partea lui Putin că va exista o lipsă de hotărâre în Occident”, a spus ea, adăugând că liderul rus recunoaște că Statele Unite, în special, sunt hotărâte să-și concentreze atenția asupra Chinei.

Rusia nu a amenințat în mod explicit că va invada Ucraina, dar s-a plâns de presupuse provocări din partea ucraineană a frontierei lor comune. Putin a susținut o insurgență separatistă pro-rusă în estul fostei republici sovietice din 2014, când o revoluție populară l-a înlăturat pe președintele Ucrainei susținut de Putin. Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei la scurt timp.

În semn de creștere a tensiunilor, președintele șefilor de stat major comun, generalul Mark A. Milley, a vorbit marți la telefon cu omologul său rus, generalul Valery Gerasimov. Pentagonul a precizat într-o declarație că apelul a fost menit să „asigure reducerea riscurilor și detensionarea operațională”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că Statele Unite furnizează informații și date Kievului despre acumularea forțelor ruse. Oficialii occidentali au confirmat că aliații NATO intensifică schimbul de informații cu Ucraina, în speranța că o mai bună înțelegere a amenințării în creștere va ajuta Kievul să se pregătească mai bine și să descurajeze Moscova.

Chiar și în cele mai rele scenarii, spun majoritatea analiștilor, Kievul nu ar trebui să se aștepte ca armata americană să vină în ajutor.

Oficialii americani au spus că nu cred că Putin a decis încă dacă va lua măsuri militare împotriva Ucrainei. În timp ce amenințarea este luată în serios, au spus oficialii, Statele Unite și aliații săi au timp să încerce să pregătească Kievul și să convingă Moscova că o astfel de mișcare ar fi o greșeală teribilă.

Indiferent de planurile lui Putin, acumularea de trupe este probabil făcută pentru a testa dorința Statelor Unite, a NATO și a Europei de a acționa.

„Adunarea forțelor ruse are loc pentru a vedea ce va face Bruxelles-ul și ce va face Washington”, a spus Martijn Rasser, fost ofițer C.I.A. și acum senior fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. „Putin consideră că unul dintre obiectivele acestei acțiuni militare este măsurarea hotărârii Occidentului atunci când vine vorba de a avea spatele Ucrainei”.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 12:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 12:53 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

După ziua de muncă, șoferul unei autobasculante KAMAZ din oraşul Kazan a decis să se distreze prin a realiza câteva derapaje controlate pe un teritoriu de lângă portul fluvial, scrie autoblog.md

Pentru că a făcut-o în faţa unei camere video, iar imaginile au ajuns în spaţiul online, acolo unde au fost privite şi de poliţişti, bărbatul a fost rapid identificat şi amendat.

Potrivit plăcuțelor de înmatriculare care puteau fi citite, s-a stabilit că la volan fusese un tânăr de 27 de ani. Acesta a recunoscut că pe 14 ianuarie, a doua zi după ce a ieşit din tură, a decis să filmeze un videoclip.

Ca urmare, au fost întocmite procese verbale în temeiul mai multor articole din Codul Contravențional local pentru: conducere periculoasă, instalarea de obiecte pe parbriz care restricționează vizibilitatea și încălcarea regulilor de utilizare a semnalelor sonore.

Ulterior, după inspectarea autocamionului, în lista pedepselor s-au adăugat şi alte amenzi pentru lipsa apărătoarelor de noroi și a trusei medicale de prim ajutor, pentru dispozitive de iluminat exterior defecte, modificări neînregistrate sub forma unei scări instalate și o direcție defectuoasă.

Autobasculanta a fost adusă într-o parcare specială şi se pregătesc acte pentru anularea înmatriculării acesteia!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală