Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Tinerii din regiunea de SUD a țării, instruiți în cadrul unui program de CAPACITARE

12 Iul. 2021, 17:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
12 Iul. 2021, 17:45 // Societate //  Valentina Buză

Zeci de tineri și tinere din sudul țării participă în perioada 12-17 iulie curent, în cadrul unul program de instruire în domeniul cetățeniei active, dezvoltarea competențelor civice/spiritului civic și al participării la nivel local. Astfel, astăzi, 12 iunie, peste 35 de tineri din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat și Ștefan Vodă au participat la prima zi de instruire.

Tinerii au aflat despre componentele cetățeniei active la nivel local, sistemul de activitate al Administrației Publice Locale (APL), modalități eficiente de participare a tinerilor la procesul decizional și alte exemple de implicare a tinerilor la identificarea și soluționarea problemelor.

Potrivit informațiilor, programul de capacitare va dura 6 zile, în cadrul căruia tinerii vor fi familiarizați cu metode utile de participare a tinerilor la procesul de guvernare locală, activități de mobilizare și instrumente advocacy eficiente pentru implicare, importanța participării la viața civică a comunității,  crerea mesajului  și tacticile folosite de tineri în acțiuni de advocacy pentru promovarea intereselor comunitare, dar și elaborarea unui plan de acțiuni pentru desfășurarea activităților.

„Să te implici în identificarea si rezolvarea problemelor din comunitate este oportunitate de dezvoltare personală. De aceea tinerii trebuie să se implice împreună cu administrația locală”, a menționat Iurie Burazeris, tânăr din or. Leova.

Anastasia Petrova, o tânără din mun. Comrat a menționat că este o oportunitate excelentă pentru tineri dornici de initiațivă civică să fie instruți și îndrumați corect în domeniul activismului social. “Am aflat detaliat ce este autoritatea publică si care sunt activitățile și obligatiunile sale, în conformitate cu drepturile și necesitățile locuitorilor. Programul este bine formulat și prezentat”, adaugă aceasta.

„Acest proiect este foarte important pentru tinerii din localitățile rurale, prin informare și implicare ei vor dezvolta acele abilități de identificare a problemelor din comunitate”, ne-a spus Natalia Donea, o tânără din raionul Cahul.

Proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate