Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

„Toaleta Chinei”. Dejecțiile deversate de navele de pescuit ale Chinei sunt vizibile din spațiu

14 Iul. 2021, 16:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
14 Iul. 2021, 16:31 // În Lume //  Realitatea.md

Dejecțiile deversate de peste 200 de nave de pescuit ale Chinei în jurul disputatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud provoacă daune majore recifelor de corali, afirmă Simularity, o companie americană de analizare a imaginilor din satelit, potrivit Insider.

„Dejecțiile provenite de la navele ancorate în largul Spratly cauzează daune recifelor și putem vedea acest lucru din spațiu”, a afirmat fondatoarea și CEO-ul Simularity, Liz Derr, în timpul unui forum digital organizat de Stratbase ADR, un think tank din capitala filipineză Manila.

„Sutele de vapoare ancorate aici deversează dejecții în fiecare zi asupra recifelor pe care le ocupă”, a mai spus aceasta în timpul prezentării sale, adăugând că „atunci când vapoarele nu se mișcă, rahatul se acumulează”.

Imaginile din satelit făcute în decursul a 5 ani între 14 mai 2016 și 17 iunie 2021 arată un contrast puternic în ceea ce privește creșterea algelor.

Toaleta Chinei

Cercetătorii au descoperit că vasele chineze, 236 ca număr, nu s-au deplasat în perioada de timp respectivă.

Peter Koning, vicepreședinte al Simularity, a declarat pentru Insider că nu este normal ca vasele să rămână nemișcate pentru perioade atât de lungi de timp.

Dejecțiile în exces facilitează înmulțirea fitoplanctonului în apă ceea ce poate duce la dezoxigenare. Fără a avea suficient oxigen, recifele de corali și habitatele pe care le susțin pot muri.

„Aceste bacterii consumă oxigenul care în mod normal ar fi disponibil pentru pești, creând o zonă moartă”, afirmă Simularity într-un raport.

Recifele de corali se formează în 10.000 de ani în timp ce formarea barierelor de corali și a atolilor durează între 100.000 și 30 de milioane de ani.

„Aceasta este o catastrofă de proporții epice și suntem aproape de punctul fără întoarcere”, a declarat Derr.

Simularity a avertizat că nu doar recifele de corali sunt în pericol ci și bancurile de pești – o sursă importantă de hrană pentru regiunea respectivă.

Filipinele, una dintre țările ce revendică insule din Marea Chinei de Sud, a anunțat că analizează raportul Simularity.

„Considerăm asemenea acte iresponsabile dacă sunt adevărate, ele aducând prejudicii grave ecosistemelor marine din zonă”, a afirmat într-un comunicat ministrul filipinez al apărării, Delfin Lorenzana.

„Tratarea noastră drept o toaletă de către China reprezintă o încălcare gravă atât a legilor internaționale cât și a celor locale”, a declarat la rândul său senatorul filipinez Grace Poe, potrivit Inquirer.

Cel puțin 5 țări revendică insule din Marea Chinei de Sud, printre acestea numărându-se Filipine, China, Malaysia, Vietnam și Indonezia.

În 2016 Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins revendicările Chinei din această zonă.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate