Peste 1 200 de instituții publice, unde tradițional sunt deschise secții de votare în cadrul scrutinelor electorale vor fi inspectate și auditate pentru a vedea cât de accesibile sunt pentru alegătorii cu deficiențe locomotorii și de văz. O campanie în acest sens a fost lansată astăzi, 2 februarie, care are drept scop de a informa populația, reprezentanții administrației publice locale și persoanele cu dizabilități despre necesitatea asigurării accesului egal în clădirile publice.
Campania „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” a fost lansată în săptămâna în care este marcată Ziua Internațională. Astfel, în perioada ianuarie – martie 2022, Alianța INFONET va evalua 1 206 de clădiri publice în care de obicei se organizează secții de votare. Auditul va fi realizat în mare parte de persoane cu diferite dizabilități, care testează drumul spre secție, rampele de acces, lărgimea ușilor, coridoarelor, sălii în care se votează, dar și adaptarea grupurilor sanitare.
„Accesibilitatea n-ar trebui abordată doar din punct de vedere logistic. Aceasta nu înseamnă doar un drept ci, în primul rând, e vorba de atitudinea față de semenii noștri. Iar în procesul electoral, accesibilitatea presupune crearea de condiții adecvate pentru ca alegerile în sine să devină mai inclusive. Iată de ce autoritatea electorală este preocupată de îmbunătățirea și modernizarea procesului electoral la toate etapele acestuia”, a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman, în cadrul evenimentului.
După auditul celor 1 206 de instituții publice, va fi elaborat un studiu care va prezenta informația privind accesibilitatea tuturor secțiilor de votare deschise de obicei la alegerile naționale.
Totodată, Asociația MOTIVAȚIE va merge în cel puțin 10 raioane în care va informa administrația publică locală despre criteriile de accesibilitate, legislația națională, precum și costurile estimate pentru lucrări de accesibilizare.
În 2019, o evaluare similară a cuprins 612 secții de votare din municipiul Chișinău, Bălți, Hîncești, Căușeni, Edineț și UTA Găgăuzia, ceea ce a constituit 30% din numărul total al secțiilor de votare.