„Statistic, infarctele au întinerit”. Despre asta susține Ion Popovici, doctor cardiolog intervenționist, care activează la o clinică privată din Chișinău și a participat recent la podcastul „Tot din viață” cu Nicoleta Sergentu. „Când eram student, anii 91-97, dacă țin minte bine, eram anul IV sau V, făceam terapie și pe noi ne-au dus la spitalul feroviar, acum e spitalul Ministerului Sănătății, pentru un caz al unui pacient de 40 de ani care a făcut infarct. Acum, noi aproape săptămânal vedem pacienți de 35-40-45 de ani care vin cu ambulanța”, a declarat el.
Potrivit cardiologului, infarctele apar din cauza unor factori cumulativi. „Cu siguranță, dacă nu vorbim de cazuri excepționale, cum ar fi – consumul de droguri, în special cocaina care-l poate crea și pe un fundal de sănătate perfectă, e legat doar de supradozare. Restul factorilor sunt comulativi și rar când se întâmplă că pacientul absolut sănătos o pățește peste noapte. La noi în Moldova este întâlnit acest tip de infarct”.
Deși spune că medicii s-au deprins cu faptul că pacienții cu infarcte în Moldova sunt mai tineri, totuși în anumite cazuri îi suspectează mai întâi de intoxicație cu substanțe necunoscute, ceea ce îi face să piardă timpul în care îi pot salva. „Problema nu este doar la noi, dar în general în lume: atunci când vezi o persoană relativ tânără de 35-40 de ani într-o stare de șoc, infarctul îți vine ca ultima idee, pentru că prima la ce te gândești este intoxicație cu ceva și până ne dăm seama că totuși este infarct s-ar putea să treacă „fereastra de aur” în care ei pot fi ajutați cu maximă eficiență. Dacă ai noroc la primul contact medical sa ți se facă o cardiogramă, o analiză de sânge, atunci șansa de tratament e mult mai mare. Infarctul miocardic depinde de timpul de adresare și persoana poate fi restabilită aproape 100%, 100% nu, dar haideți să spunem 99%. Pe de altă parte orice altă jumătate de oră întârziere, are consecințe”.
„Când eram student, anii 91-97, dacă țin minte bine, eram anul IV sau V, făceam terapie și pe noi ne-au dus la spitalul feroviar, acum e spitalul Ministerului Sănătății, pentru un caz al unui pacient de 40 de ani care a făcut infarct. Acum, noi aproape săptămânal vedem pacienți de 35-40-45 de ani care vin cu ambulanța. Cumva noi ne-am deprins… Statistic, infarctele au întinerit”.
Simptome
Infarctul miocardic reprezinta o urgenta medicala. In cazul in care o persoana suspecteaza ca sufera un infarct miocardic trebuie sa apeleze serviciul de urgenta 112. Simptomele si semnele frecvente de infarct miocardic pot include:
- dureri in piept sau disconfort;
- durere la nivelul bratului, umarului sau gatului;
- ameteli;
- stare oboseala;
- dureri in partea superioara a corpului;
- o senzatie de presiune, durere, epuizare, durere in piept;
- durere care se raspandeste in brate, gat, maxilar sau spate;
- o senzatie de greutate in piept;
- o senzatie de arsura la stomac sau indigestie;
- greata si uneori varsaturi;
- transpiratie;
- dificultati in a respira;
- anxietate asemanatoare unui atac de panica;
- tuse sau respiratie suieratoare, in cazul in care lichidul se acumuleaza in plamani.
Simptomele pot varia ca durata, acestea pot dura cateva zile sau pot aparea brusc. Se pot dezvolta, de asemenea, urmatoarele: hipoxemia – nivel scazut de oxigen in sange; edemul pulmonar – acumularea de lichid în zona plamanilor; socul cardiogenic – scaderea brusca a tensiunii arteriale, deoarece inima nu poate furniza suficient sange, pentru ca restul corpului sa functioneze in mod adecvat.
Masuri de prim ajutor
Daca va aflati in preajma unei persoane care se confrunta cu simptome ale unui posibil infarct miocardic ar trebui sa sunati imediat la serviciile de urgenta. Acordarea primului ajutor poate mentine persoana in viata, pana la sosirea serviciilor de urgenta. In cazul pierderii starii de constienta puteti verifica pulsul la carotida si respiratia. In lipsa lor asezati persoana pe spate, ridicati capul pentru a elibera caile respiratorii, controlati caile respiratorii si incepeti masajul cardiac, pozitionandu-va in partea dreapta a persoanei in cauza. Puneti podul palmelor unul peste altul, aplicati palmele pe stern, la doua treimi de partea superioara a sternului si o treime de partea inferioara. Aplicati o apasare puternica, care sa coboare sternul cu aproximativ 5 centimetri. Nu va opriti daca auziti zgomote ce par de ruptura osoasa – coastele se pot desprinde, dar nu se rup. Ritmul trebuie sa fie rapid, la 100 contractii pe minut. Nu va opriti pana nu soseste serviciul de ambulanta. Daca persoana isi revine, nu o lasati sa se ridice si nu o abandonati.