Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Toți avem nevoie de timp liber! Idei practice pentru a-l planifica, astfel încât să te odihnești

04 Oct. 2021, 07:13
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
04 Oct. 2021, 07:13 // Life //  Realitatea.md

Toți avem nevoie de timp liber pentru a avea energie, pentru a fi mai productivi, dar și pentru a face lucrurile care ne pasionează. De obicei, timpul liber este sinonim cu weekendul. Avem de multe ori sentimentul că ziua are prea puține ore pentru a putea rezolva tot ce ne-am planificat, darămite să ne mai rămână și puțin timp liber. Cheia este o planificare bună. Dacă puteți stabili obiceiuri pentru a vă organiza ziua în mod corespunzător, veți avea timp liber pentru a vă putea bucura de pasiunile și hobby-urile dumneavoastră. Iată câteva idei care vă pot fi de ajutor în acest sens.

1. Organizați agenda personală și profesională

La fel cum organizați programul de muncă, planificați-vă și timpul liber. Acordați-vă câteva minute pentru agenda profesională și cea personală. Structurarea activităților de serviciu, dar și a celor personale, precum cumpărături, programul copiilor, activități casnice, vă permite să vă vizualizați mai bine ziua și astfel puteți avea o idee mai clară și asupra timpului liber disponibil.

2. Planificați timpul liber

Stabiliți-vă mereu un obiectiv. Să petreceți timp cu partenerul, să faceți sport sau să vedeți un film la cinema. Uneori poate vă doriți pur și simplu să vă relaxați fără a face ceva în mod special. Uitați de telefonul mobil sau laptop, luați o carte pe care vă doriți de mult să o citiți, de exemplu Transatlantic, de Colum McCann și așezați-vă liniștit pe iarbă, într-un parc. Nici nu veți ști când trec orele. Nu este nevoie să organizați totul până la ultima secundă, dar cu cât știți mai clar ce vă doriți să faceți, cu atât vă veți bucura mai mult de timpul liber.

3. Munciți în plus vinerea

Încercați să vă rezolvați toate problemele și sarcinile de serviciu vinerea. Chiar dacă sunteți obosit și ați avut deja o săptămână grea. Răspundeți la e-mailurile urgente, sortați-vă sarcinile pentru săptămâna următoare, revizuiți proiectele la care lucrați și stabiliți-vă etapele care urmează. Aranjați-vă biroul vineri seara pentru a simți cu adevărat că săptămâna de muncă s-a încheiat și veți putea începe weekendul mult mai liniștit. Poate pare contraproductiv, dar, după tot acest efort în plus depus vinerea, veți avea două zile libere, care vor fi mult mai plăcute dacă nu trebuie să vă gândiți mereu la slujba dumneavoastră.

4. Nu uitați de timpul de odihnă

Timpul liber este la fel de important ca munca. Nu vă lăsați pradă agitației și grijilor cotidiene, folosiți-vă timpul liber pentru a vă reîncărca bateriile și a reduce nivelul de stres. Profitați de pasiunile dumneavoastră, asta vă va influența pozitiv starea de spirit. O escapadă la munte sau o vizită de familie vă pot ajuta să vă eliberați mintea de stres. Iar când veți ajunge acasă duminică seara, veți vedea că ați uitat complet de serviciu, griji și preocupări de zi cu zi. Acesta este un semn că weekendul a fost unul reușit. Adesea, ideile creative pe care le aveți la locul de muncă vor proveni din experiențele personale din timpul liber, acest lucru denotă faptul că cele două zile sunt ideale pentru a vă recupera energia.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 12:40
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 12:40 // Societate //  Valentina Buză

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Șoldănești, suspectat de comiterea unui jaf, a fost reținut de ofițerii Secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de poliție Botanica. Mai mult, s-a constatat că acesta nu este la prima abatere, iar anterior s-a dovedit a fi judecat pentru escrocherie.

Potrivit informațiilor, la începutul lunii decembrie 2021, două tinere au solicitat intervenția polițiștilor sectorului Botanica, comunicând că un tânăr în mod deschis le-a deposedat de telefoanele mobile, în timp ce se aflau în apartamentul amplasat pe strada Minsk.

La fața locului imediat s-a deplasat grupa operativă și grupa specializată pe jafuri, pentru documentarea cazului.

„Tinerele în vârstă de 22 de ani, au declarat forțelor de ordine că au făcut cunoștință cu un tânăr pe rețelele sociale și l-au invitat în ospeție, iar la un moment dat acesta a aplicat cu gaz lacrimogen și în mod deschis a sustras telefoanele de model „Iphone” și „Samsung”, după care a fugit într-o direcție necunoscută. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 29 200 de lei”, se arată în nota informativă a Poliției Capitalei.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse de ofițerii de investigație și urmărire penală, suspectul în comiterea infracțiunii a fost identificat și reținut.

„Suspectul a fost escortat la inspectorat iar în cadrul acțiunilor procesual penale el și-a recunoscut vina, iar bunurile sustrase le-a vândut la preț de 1 500 de lei, astfel a obținut un profit”.

Tânărul este cercetat penal pentru jaf, conform legislației pentru fapta comisă el riscă închisoare pe un termen de la 5 la 7 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală