Chiar dacă ești mândru că mașina ta electrică nu poluează mediul, trebuie să știi că automobilul bazat 100% pe curent poate fi serios afectat de căldura extremă. Astfel, canicula – așa cum se întâlnește deja, vară de vară, și în România – poate avea efecte total negative asupra bateriilor electrice. De aceea, câteva sfaturi în acest sens, ți-ar prinde bine.
Efectele caniculei asupra bateriilor
Canicula nu are efecte doar asupra organismului uman, ci și asupra mașinilor. Mai precis, asupra celor electrice, deși, în mod paradoxal, ele se descurcă destul de bine în condiții de căldură extremă.
Per total, temperaturile mari nu sunt neapărat o problemă pentru vehiculele alimentate baterii. Într-un climat cald, un vehicul electric trebuie să lucreze mai mult pentru a menține bateria și pasagerii răcoroși, dar mașina va funcționa foarte bine.
Problema intervine, însă, la nivel chimic. Trebuie să știi că o perioadă de căldură extremă este asemănătoare cu o boală de inimă pentru bateriile mașinilor electrice sau cu o formă blândă de cancer, cu evoluție lentă, conform Bloomberg, citat de economedia.ro. Căldura poate reduce autonomia maximă pe termen nelimitat și pot scurta durata de funcționare a bateriilor.
Acest lucru se datorează faptului că, atunci când temperaturile cresc, ionii din bateria unei mașini se accelerează. Odată ce se întâmplă acest lucru, aceștia au adesea probleme în a se atașa la anod sau catod. Presiunea și viteza pot crea, de asemenea, mici fisuri, care încetinesc reacțiile chimice și fac ca durata de viață a bateriei să fie mai puțin utilă.
Toți șoferii de mașini electrice trebuie să știe
Într-o anumită măsură, acest lucru se întâmplă cu orice ciclu de încărcare rapidă. Utilizarea unui Supercharger Tesla va muta ionii mai rapid decât conectarea la o priză de perete, iar căldura generată de încărcarea rapidă este unul dintre motivele pentru care bateriile smartphone-urilor nu sunt mai rapide.
Dar, în zilele extrem de călduroase, ionii dintr-o baterie de vehicul electric se mișcă în cerc chiar și atunci când mașina nu se mișcă sau nu este conectată la priză, iar acest lucru poate reduce ireversibil autonomia.
Majoritatea mașinilor electrice din SUA sunt vândute în regiuni călduroase, așa cum sunt și California sau Texas. Experiența posesorilor de astfel de mașini îi face să cunoască deja care sunt efectele canicule asupra bateriilor și cum le poți proteja.
„Cel mai rău caz este cel al unei mașini care stă într-un garaj fără aer condiționat toată vara, fără a fi conectată la priză. Acest lucru va coace bateria foarte repede. Dacă mașina este conectată la priză, aceasta poate folosi puterea de încărcare pentru a-și menține bateria rece”, spune Scott Case, cofondator și director executiv al Recurrent, o companie nou înființată care generează rapoarte privind starea de sănătate a bateriei pentru clienții și distribuitorii de vehicule electrice.