Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Toyota investește în cercetare: ce piesă auto vrea să revoluționeze

08 Sept. 2021, 17:18
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
08 Sept. 2021, 17:18 // Sci-tech //  Valentina Buză

Toyota se așteaptă să cheltuiască mai mult de 13,5 miliarde de dolari până în 2030 pentru dezvoltarea bateriilor și a sistemului său de alimentare cu baterii, într-o încercare de a prelua conducerea pe acest segment al pieței auto.

Cel mai mare producător auto din lume, a fost pionierul vehiculelor hibrid benzină-electrice cu popularul Prius, se mișcă rapid pentru a livra prima linie complet electrică, anul viitor. Considerat un lider în dezvoltarea bateriilor pentru vehicule electrice, Toyota a declarat că își propune să scadă costul bateriilor sale cu 30% sau mai mult, dar mai are de lucrat la „rețetă”, practic, la materialele utilizate și la modul în care sunt structurate celulele.

„Apoi, pentru vehicule, ne propunem să îmbunătățim consumul de energie, care este un indicator al cantității de energie electrică utilizate, cu 30%, începând cu Toyota bZ4X”, a declarat Masahiko Maeda, director tehnologic, în cadrul unei prezentări, referindu-se la viitorul model SUV.

Toyota – pionier în tehnologia auto

Compania este, de asemenea, privită ca un pionier în ceea ce privește producția bateriilor în stare solidă, o tehnologie revoluționară care ar schimba total industria, deoarece acestea sunt mai dense din punct de vedere al energiei, se încarcă mai repede și sunt mai puțin predispuse să ia foc. Dacă sunt dezvoltate cu succes, acestea ar putea înlocui bateriile litiu-ion.

În timp ce încă se luptă să crească durata de viață a acestor celule, Maeda a spus că nu există nicio schimbare în obiectivul Toyota de a începe fabricarea bateriilor în stare solidă până la mijlocul deceniului.

„Încă suntem în căutarea celor mai bune materiale”, a spus directorul tehnologic.

Mai mult, Toyota a planificat, de asemenea, să utilizeze aceste noi baterii și în vehiculele electrice-hibride, cum ar fi Prius, a spus acesta.

Volkswagen, al doilea producător auto din lume, a declarat că își propune să cheltuiască mai mult ca să își îndeplinească obiectivul planificat de a trece către conducere autonomă și vehicule electrice. Firma germană intenționează să investească 150 de miliarde de euro în afacerea sa până în 2025.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 07:42
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 07:42 // Politica //  Realitatea.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a adus în discuție dosarul „Șor” la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 21 septembrie curent, arătându-se nemulțumit de modalitatea prin care acesta a fost strămutat din cadrul Curții de Apel Chișinău la Cahul. În acest sens, a anunțat că va depune azi o sesizare la Colegiul CSM cu privire la completul de judecători care au luat o asemenea decizie. Este vorba despre Ion Guzun, Nadejda Toma și Anatolie Țurcan.

„Chiar azi colegii lucrează la redactarea finală a sesizării. Voi depune o sesizare la CSM privind completul de judecată de la CSJ – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan – care s-a expus pe strămutarea dosarului la faza finalizării de la Curtea de Apel Chișinău la Curtea de Apel Cahul”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Amintim că prima ședință de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, după strămutarea dosarului „Șor” de la Cahul, a fost întreruptă. Unul din cei trei magistrați ai completului a declarat abținere. Este vorba despre judecătorul Stelian Teleucă. Raportor pe dosar este judecătorul Ion Bulhac, iar cel de al treilea judecător este Grigore Daşchevici.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar până la pronunțarea celei definitive. Un an mai târziu, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

Din iunie 2019, Ilan Şor nu se mai află în Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsirea ilegală a țării, după care a fost lipsit de imunitate parlamentară. La alegerile din 11 iulie, a obținut din nou mandatul de deputat.

În august anul curent, Curtea Supremă de Justiție a admis cerea avocaților lui Ilan Șor privind strămutarea judecării cauzei penale în privința clientului lor, de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit aceleiași încheieri, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – liberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea în căutare a inculpatului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române