Președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu, a dezvăluit că Transnistria nu achită în continuare pentru consumul de gaze naturale. Nu ar trebui lucrul acesta să fie un subiect de discuție la modul cel mai serios între Chișinău și Moscova? Răspunsul la întrebare a fost dat de politician într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Nu știu cum va achita, pentru că ei nu achită în continuare”.
Potrivit lui Igor Grosu, subiectul periodic apare și este discutat cu autoritățile din Rusia. „Și asta ca și contraargument atunci când cineva, un purtător de cuvint de acolo de la companie (n.r. Gazprom) iese și spune că „compania noastră nu este una de binefacere”. Iată când se acumulează 7 miliarde și nu se cere nimic, nu știu cum parcă te determină să crezi, ori e de binefacere sau e de altă treabă clemența asta, de altă origine. Sigur că o să fie subiect de discuție, o să audităm acele peste 700 de milioane care sunt imputate malului drept, noi ne onorăm..”.
Întrebat dacă este de părere că Republica Moldova a depășit criza, politicianul s-a arătat reticent: „Eu zic așa, nu ne relaxăm”.
„Asta înseamnă că noi deocamdată, da, suntem asigurați, avem garanții că vom fi asigurați cu gaze naturale, și așa și este, vedem, totul e în regulă, dar zic cetățenilor Republicii Moldova și zic tuturor: haideți să fim atenți! Pe de o parte, să plătim la timp factura, să fim mai economi și să nu ne relaxăm. Și când spun că nu ne relaxăm – de pe acum trebuie să ne pregătim pentru iarna viitoare. La capitolul securitatea energetică, spuneam la început, orice criză este și o oportunitate, deci, criza energetică din octombrie ne-a determinat să ne învățăm să cumpărăm gaze singuri, nu prin Moldovagaz, și avem acest vehicul – Energocom-ul, care este totalmente controlat de noi, de stat, nu îi cazul Moldovagaz, că e societate pe acțiuni ș.a.m.d. Vehiculul acesta trebuie consolidat, oamenii instruiți acolo și să fim gata să facem procurări din surse alternative, din alte surse”.
Amintim că, anterior, directorul „Moldovagaz”, fiică a „Gazprom”-ului rus, Vadim Ceban, și-a expus opinia, precum că problema datoriei regiunii transnistrene la gaze față de Rusia trebuie reglementată politic, în cadrul negocierilor din Comisia interguvernamentală mixtă moldo-rusă. Suma pe care trebuie s-o achite „Тираспольтрансгаз-Приднестровье” este de 7 miliarde de dolari.