Consilierii municipali au transmis Parlamentului o declarație în care manifestă nemulțumire față de proiectul de lege prin care se intenționează trecerea spitalelor raionale, regionale și municipale în subordinea Ministerului Sănătății. Aleșii locali anunță că se vor adresa și instituțiilor internaționale.
Inițiativa legislativă urmează să fie votată în lectură a doua. Dacă proiectul inițial se referea doar la spitalele raionale și regionale, cu excepția celor din Găgăuzia, Ulterior, însă, a fost publicat raportul Comisiei Protecție Socială, Sănătate și Familie, în care se face referire și la instituțiile medicale municipale.
„Proiectul conține o serie de prevederi neconstituționale, care lezează în mod grav atribuțiile și drepturile autorităților administrației publice locale, urmăresc deposedarea neconstituțională, abuzivă și fără precedent a proprietății publice a organelor administrației publice locale și vătămarea gravă a autonomiei locale, garantate de Constituția Republicii Moldova și de Carta Europeană a Autonomiei Locale la care Republica Moldova este parte. Este o decizie ilegală, neconstituțională de preluare unilaterală și totalmente abuzivă a proprietății autorităților publice locale, fără acordul pentru aceasta din partea Consiliilor locale vizate, fără consultarea opiniei autorităților administrației publice locale. Astfel, nedemocratic sunt lezate în cel mai cras mod drepturile autorităților administrației publice locale”, susține edilul Capitalei, Ion Ceban.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În subordinea Consiliului Municipal Chișinău sunt nouă instituții medicale. Conform primarului, timp de 30 de ani, acestea au fost finanțate „majoritar și prioritar” de administrația publică locală.
Modificarea legii prin care spitalele raionale și terenurile lor vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății a fost criticată în spațiul public, atât de partide parlamentare, cât și extraparlamentare, iar guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, s-a declarat pregătită să gestioneze o platformă a administrațiilor publice locale, formațiunilor politice, dar și societății civile, pentru a dezbate subiectul. Autorii sunt deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS, care afirmă că măsura ar urma să ducă la creșterea calității serviciilor pentru pacienți, menționând că actualmente administrația publică locală nu investește suficient.
Dan Perciun susținea anterior că autorii proiectului vor exclude din document, pentru votarea acestuia în lectura a doua, partea referitoare la proprietățile instituțiilor și vor opta pentru schimbarea fondatorului. La o asemenea decizie s-a ajuns marți, 20 decembrie, la audierile publice cu reprezentanții autorităților locale, reprezentanții mediului academic și directorii spitalelor.