Președintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut duminică, 8 decembrie curent, o „încetare imediată a luptelor” și negocieri pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, afirmând că sute de mii de oameni au murit „în mod ridicol”. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, la rândul său, dorește să abordeze orice negocieri de pace cu Rusia de pe o poziție de forță și cu suficiente garanții de securitate.
„Ar trebui să existe o încetare imediată a focului și ar trebui să înceapă negocierile. Prea multe vieți au fost pierdute în zadar, prea multe familii au fost distruse, iar dacă acest lucru continuă, s-ar putea transforma în ceva mult mai mare și mult mai rău”, a scris Donald Trump pe platforma Truth Social.
Potrivit acestuia, Ucraina a pierdut „în mod ridicol” 400.000 de soldați și „mult mai mulți civili”, iar „600.000 de soldați ruși sunt răniți sau morți, într-un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și care ar putea continua la nesfârșit”.
În mesajul său, Donald Trump, care își va prelua mandatul la 20 ianuarie, a dat asigurări, de asemenea, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar dori „să încheie un acord” pentru a pune capăt războiului.
„Zelenski și Ucraina ar dori să încheie un acord și să pună capăt nebuniei”, a scris el în urma întâlnirii sale de sâmbătă de la Paris cu Zelenski, la care a participat și președintele francez Emmanuel Macron.
Această întâlnire trilaterală a fost „decisă oarecum în ultimul moment”, potrivit unei surse diplomatice franceze a AFP.
„Îl cunosc bine pe Vladimir (Putin). Acum este momentul să acționăm. China poate ajuta. Lumea așteaptă”, a adăugat Trump.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane din noiembrie a pus sub semnul întrebării viitorul sprijin al SUA pentru Ucraina, cu doar câteva săptămâni rămase înainte ca republicanul să ajungă la Casa Albă pentru a livra ajutorul de miliarde de dolari deja bugetat.
Volodimir Zelenski, care, la rândul său, dorește să abordeze orice negocieri de pace cu Rusia de pe o poziție de forță și cu suficiente garanții de securitate, a insistat sâmbătă, în timpul întâlnirii sale cu Trump, asupra necesității de a încheia o „pace dreaptă”.
„Cu toții dorim ca acest război să se încheie cât mai curând posibil și într-o manieră justă”, a comentat el pe rețelele de socializare la finalul reuniunii tripartite, adăugând că cei trei lideri au „convenit să continue să lucreze împreună”.
„Să ne continuăm acțiunea comună pentru pace și securitate”, a fost reacția lui Emmanuel Macron pe X.
Această întâlnire a fost de o importanță crucială pentru Zelenski, care a avut doar o scurtă discuție telefonică cu Donald Trump după alegerile prezidențiale de pe 5 noiembrie.
Departamentul american al Apărării a anunţat, la fel sâmbătă, când a avut loc trilaterala, un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare estimată la 988 de milioane de dolari, în timp ce administraţia Biden se străduieşte să îşi intensifice eforturile faţă de Kiev înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie, relatează AFP. Noul ajutor include drone, rachete pentru sistemele sale de lansatoare de rachete Himars şi sprijin sporit pentru întreţinerea echipamentelor esenţiale, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a subliniat sâmbătă că sarcina administrației Biden „a fost de a încerca să pună Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pe câmpul de luptă, astfel încât să poată fi în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor”.
Donald Trump a fost foarte critic în ultimele luni față de miliardele de dolari deblocate de Statele Unite pentru Ucraina. Președintele ales a spus de mai multe ori că intenționează să se distanțeze clar de politica lui Joe Biden de susținere masivă a Kievului. Și a promis să rezolve războiul, fără să explice vreodată cum.
Aliații europeni ai Ucrainei se tem că Statele Unite se vor distanța de conflict sau chiar vor face presiuni pentru a se ajunge la un acord dejavantajos pentru Kiev.