Curs valutar
 • EUR
  19.0242
  0.4678%
 • USD
  17.8816
  0.3557%
 • RUB
  0.1896
  0%
 • RON
  3.8236
  0.4838%
 • UAH
  0.4522
  0.4423%

Trupele ruse bombardează, iar Moscova vrea să declare Ucraina „stat-terorist”. Propunerea, înaintată Dumei de Stat

26 Iul. 2022, 16:17
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
26 Iul. 2022, 16:17 // În Lume //  Victoria Laur

În Duma de Stat a Rusiei a fost înregistrat un proiect prin care se cere declararea Ucrainei „stat terorist”. Inițiativa aparține fracțiunii Spravedlivaia Rossia (tr. red: Rusia Justă).

De asemenea, statele care îi livrează armament și echipamente militare ar urma să fie calificate drept „sponsori ai terorismului”, informează Meduza. Executivul rus urmează să elaboreze lista acestor țări.

Dacă legea se va vota și va fi pusă în aplicare, Rusia va întrerupe sau va suspenda relațiile diplomatice cu state vizate. De asemenea, li se vor confisca proprietățile pentru a „compensa prejudiciile cauzate de activitatea lor”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Anterior, Vladimir Zelenski cerea partenerilor internaționali ai Ucrainei să recunoască Rusia drept stat extremist. S-a întâmplat după atacul de la Vinița, produs la mijlocul lunii iulie.

De menționat este faptul că după invazia trupelor lui Putin în Ucraina mai multe state i-au calificat acțiunile drept „teroriste”. Asemenea calificări au fost calificate de Moscova drept „extremiste”.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 22:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
18 Apr. 2024, 22:33 // În Lume //  Ursu Ana

Accesul la aplicația TikTok a fost blocat în Kârgâzstan începând de joi, după cererea serviciilor de securitate din această țară din Asia Centrală, pe motiv de protecție a sănătății copiilor, a informat AFP. La fiecare încercare de a accesa aplicația, utilizatorii sunt întâmpinați de mesajul „Imposibil de încărcat, încercaţi încă o dată” pe un ecran de deschidere negru.

Decizia a fost comunicată marți de Ministerul kârgâz pentru Digitalizare, care a informat operatorii de telecomunicații despre necesitatea restricționării accesului la TikTok, conform unei decizii luate de serviciile de securitate, conduse de Kamcibek Taşiev. Potrivit unui comunicat al ministerului, se consideră că rețeaua socială, deținută de grupul chinez ByteDance, nu respectă legislația națională destinată protecției sănătății și dezvoltării copiilor.

Îngrijorări cu privire la această măsură au fost exprimate de ONG-ul Reporteri fără Frontiere, care a criticat restricția dreptului la informație sub pretextul protecției minorilor și a apelat la guvernul kârgâz să anuleze această blocare și să stabilească un cadru legal clar pentru reglementarea platformelor.

Această acțiune se înscrie într-un context mai larg în care autoritățile din Kârgâzstan sunt acuzate de încercări de a impune control asupra societății civile. Recent, au fost arestați jurnaliști și suspendate media private, iar guvernul a adoptat o lege similară celei din Rusia despre „agenți străini”, consolidând astfel controlul asupra ONG-urilor.

În ciuda faptului că TikTok se bucură de peste un miliard de utilizatori activi la nivel global, aplicația se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari în Occident, inclusiv în SUA, Canada și Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de transferul datelor utilizatorilor către China și implicațiile asupra securității naționale.

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală