Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Tulpina indiană de COVID-19 în Rusia: Moscova a înregistrat o explozie de infecții, de la începutul pandemiei

21 Iun. 2021, 10:07
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
21 Iun. 2021, 10:07 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Numărul de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus la Moscova în șapte zile a crescut la 51 853. Potrivit surselor, acesta este numărul maxim de infecții de COVID-19 pe tot parcursul pandemiei. 

În perioada 7-13 iunie, în capitala Rusiei au fost raportate 36.710 de persoane infectate.

În total, 5.316.826 de persoane, sau mai mult de 3,6% din populație, au fost infectate în toată Rusia. Rata incidenței, luând în considerare dimensiunea populației, a atins 10,6 cazuri pe zi pentru fiecare 100 de mii de locuitori – maxim din 11 februarie. Acum o săptămână, era egal cu opt.

Răspândirea coronavirusului, conform estimărilor, este în creștere timp de două săptămâni la rând. Acest lucru poate indica o majorare a procesului epidemic.

Recuperare

Numărul recuperărilor în Rusia este semnificativ mai mic decât numărul cazurilor depistate – doar 68.637 de persoane au fost vindecate în țară într-o săptămână (față de 64.889 în aceeași perioadă anterioară),reprezentând cea mai mare creștere din martie 2020.

În total, 4.869.972 infectați, sau 91,6%, s-au recuperat de la începutul pandemiei. Duminica trecută, rata recuperării a fost de 92,2%.

Numărul așa-numitelor cazuri active, adică pacienții care sunt tratați în prezent, continuă să crească rapid. În cursul săptămânii, a crescut cu 36.571 și a ajuns la 317.493 – cea mai mare incidență din 9 martie, potrivit datelor sediului central.

Focarele principale

Situația din Moscova, suburbiile Moscovei și Sankt Petersburg, principalele centre ale epidemiei din țară, continuă să se înrăutățească. Aceste trei regiuni au reprezentat 62,3% din toate infecțiile detectate în țară în ultima săptămână.

În regiunea Moscovei, în ultima zi, au fost înregistrate simultan 1.638 de cazuri de infecție – mai mult ca niciodată. Timp de șapte zile, 8.921 de cazuri au fost detectate în regiune, cu 53,2% mai mult decât o săptămână mai devreme.

La Sankt Petersburg, situația este mai stabilă, dar numărul cazurilor depistate este în creștere: duminică s-a știut că pentru prima dată de la 20 februarie au fost înregistrate peste oraș o mie de infectați. În această săptămână, 6 625 de cazuri au fost detectate în oraș, cu 10,4% mai mult decât săptămâna precedentă.

În alte regiuni ale Rusiei

Dacă săptămâna trecută un nou val al epidemiei a fost vizibil doar în anumite părți ale țării, atunci acest număr de cazuri confirmate a început să crească rapid aproape peste tot.

În Rusia Centrală, în șapte zile au fost detectate 69.695 de cazuri de infecție. Acesta este maximul de la începutul anului și imediat cu 39,3% mai mult decât în ​​perioada similară anterioară.

În Orientul Îndepărtat Rus, indicatorii săptămânii trecute au fost depășiți cu 35%, în Siberia – cu 24,7%, în Ural – cu 21,1%. În partea europeană a țării (cu excepția Rusiei Centrale), excesul a variat de la 15% în districtul federal sudic până la 17% în Caucazul de Nord, conform calculelor TASS.

Restricții și revaccinare

Autoritățile răspund la agravarea situației prin înăsprirea măsurilor restrictive și introducerea vaccinării obligatorii în unele zone – până acum la nivel regional. Astfel de decizii au fost luate, în special, la Moscova, suburbiile Moscovei, Sankt Petersburg și alte entități constitutive ale Federației.

Creșterea incidenței este asociată în primul rând cu „nihilismul” rușilor în raport cu restricțiile actuale, precum și cu ratele scăzute de vaccinare: potrivit vicepremierului Federației Ruse Tatiana Golikova, până în prezent doar 16,1 milioane de oameni s-au vaccinat cu ambele doze în țară – mai puțin de un sfert din planul anunțat de autorități (68,6 milioane).

În plus, o campanie de revaccinare este deja planificată: după cum a explicat Golikova, într-o situație epidemiologică dificilă, celor care au fost deja vaccinați li se recomandă să repete vaccinarea nu după 12, ci după șase luni.

„La Moscova, noua tulpină reprezintă aproape 90% din noile cazuri de infecție. Un nivel mai ridicat de imunitate este necesar pentru a proteja populația împotriva acestei mutații”, a declarat primarul capitalei, Serghei Sobyanin. 

Decizia de a efectua revaccinarea este asociată cu răspândirea rapidă în țara a așa-numitei tulpini indiene de coronavirus – mai agresivă, deși, așa cum cred experții, nu este mai periculoasă în ceea ce privește tabloul clinic.

De menționat că, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății, timp de câteva zile consecutiv, Republica Moldova înregistrează cel puțin câte un caz de import de COVID-19 din Rusia.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid