Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Turcia mai așteaptă încă două săptămâni pentru următorul președinte. Erdogan a obținut mai multe voturi

15 Mai 2023, 08:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Redacția Realitatea
15 Mai 2023, 08:36 // Politica //  Redacția Realitatea

​Turcia se îndreaptă spre un al doilea tur de scrutin, după ce președintele Tayyip Erdogan l-a depășit pe rivalul său din opoziție, Kemal Kilicdaroglu, în alegerile de duminică, dar nu a reușit să obțină o majoritate absolută, transmite Reuters.

Nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au atins pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 28 mai, în cadrul unor alegeri considerate un verdict asupra guvernării tot mai autoritare al lui Erdogan. Votul prezidențial va decide nu numai cine conduce Turcia, ci și dacă aceasta va reveni la o guvernare mai seculară și mai democratică, cum va gestiona criza severă a costului vieții și cum va aborda relațiile cheie cu Rusia, Orientul Mijlociu și Occidentul.

Kilicdaroglu, care a susținut că va învinge în turul doi, și-a îndemnat susținătorii să aibă răbdare și a acuzat partidul lui Erdogan că a intervenit în numărarea și raportarea rezultatelor.

Erdogan a obținut rezultate mai bune în alegeri decât în sondaje

Însă Erdogan a avut o performanță mai bună decât au prezis sondajele de dinaintea alegerilor și a părut încrezător și combativ în timp ce se adresa susținătorilor săi.

„Avem deja un avans de 2,6 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival al nostru. Ne așteptăm ca această cifră să crească odată cu rezultatele oficiale”, a declarat Erdogan.

Cu 98,61% din buletinele de vot numărate, puțin după ora 7.00 a dimineții de luni, Erdogan conducea cu 49,34% din voturi, iar Kilicdaroglu avea 45,00%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Mii de alegători ai lui Erdogan s-au îndreptat spre sediul partidului din Ankara, cu difuzoare de la care se auzeau cântece de partid, fluturând steaguri și dansând pe stradă. Rezultatele au reflectat polarizarea profundă într-o țară aflată la o răscruce politică.

Votul din parlamentarele care s-au desfășurat în același timp ar urma să ofere alianței de guvernare a lui Erdogan o majoritate în legislativ, oferindu-i un potențial avantaj în perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin. Sondajele de opinie dinaintea alegerilor indicau o cursă foarte strânsă, dar îi dădeau lui Kilicdaroglu, care conduce o alianță formată din șase partide, un ușor avans. Vineri, două sondaje de opinie l-au arătat peste pragul de 50%.

„Urmează cele mai lungi două săptămâni din istoria țării”

Țara cu 85 de milioane de locuitori, care se confruntă deja cu o inflație în creștere, se confruntă acum cu două săptămâni de incertitudine care ar putea agita piețele financiare , analiștii așteptându-se la fluctuații ale monedei locale și ale pieței bursiere.

„Următoarele două săptămâni vor fi probabil cele mai lungi din istoria Turciei și se vor întâmpla multe. M-aș aștepta la o prăbușire semnificativă a bursei din Istanbul și la multe fluctuații ale monedei”, a declarat Hakan Akbas, director general al companiei de consultanță Strategic Advisory Services.

Un al treilea candidat prezidențial naționalist, Sinan Ogan, s-a situat la 5,3% din voturi. El ar putea fi un jucător politic decisiv în perspectiva turului doi, în funcție de candidatul pe care îl va susține, spun analiștii.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:33 // Actualitate //  Ursu Ana

Oamenii legii au făcut publice imagini de la detonarea fragmentul de rachetă depistat în raionul Anenii Noi. Precizăm că, specialiștii Bombteh ai poliției naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. 

„Colegi ai subdiviziunilor IGP, mulțumim familiilor voastre că v-au așteptat calme din misiune. A fost o provocare. Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim pentru că siguranța oamenilor prevalează și pentru viețile voastre mereu puse în clepsidră”, a scris IGP.

MAI precizează că nu a existat niciun pericol pentru populație, zona fiind izolată iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală