Încercările Ministerului rus al Apărării de a consolida gruparea navelor din Marea Neagră, care a pierdut nava amiral a flotei, crucișătorul Moskva și mai multe nave mari de debarcare, s-au încheiat cu un fiasco, scrie moscowtimes.eu.
Turcia a refuzat să permită trecerea navelor flotei ruse din Pacific prin Bosfor și Dardanele, care așteptau permisiunea de a intra de peste nouă luni, relatează BBC News.
Crucișătorul de rachete „Varyag” și marea navă antisubmarin „Admiral Tributs” se aflau în Marea Mediterană din 2 februarie, dar au fost nevoite să se întoarcă în portul lor de origine din Vladivostok.
Duminică, 6 noiembrie, ambele nave au fost văzute de shippoterra în strâmtoarea Singapore îndreptându-se spre bazele lor rusești.
Cu două săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina, Turcia a permis accesul în Marea Neagră a șase nave de debarcare ale brigăzii 71 a Flotei Baltice Ruse: Kaliningrad, Minsk, Korolev, Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Miner. Ministerul rus al Apărării a susținut că au sosit pentru exerciții, care erau programate în perioada 13-19 februarie.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cu toate acestea, planurile de utilizare a flotei pentru aterizări în Odesa și lovituri de amploare pe teritoriul ucrainean au eșuat după ce armata ucraineană a lansat o serie de atacuri asupra navelor și asupra bazei aeriene din Saki, ale cărei avioane și radare asigurau siguranța operațiunilor maritime.
Trupele ruse au trebuit să părăsească Insula Şarpelui, cel mai apropiat punct de Odesa, precum şi un punct de sprijin din care să susţină o potenţială ofensivă din Transnistria.
Pe 29 octombrie, forțele ucrainene, folosind drone, au atacat parcarea Flotei Mării Negre din Sevastopol. Ministerul rus al Apărării a răspuns printr-o declarație despre suspendarea participării la acordul de cereale, în baza căruia porturile ucrainene au fost deschise pentru export de la începutul lunii august.
Dar demersul rusesc s-a dovedit a fi de scurtă durată: deja patru zile mai târziu, președintele Vladimir Putin a anunțat revenirea la acordul privind exportul de cereale.
Cert este că Rusia nu mai poate bloca porturile ucrainene: dacă la începutul războiului mai avea niște active militare în partea de vest a Mării Negre, acum „nu există nimic”, spune Yoruk Isik, cercetător din cadrul Institutului Orientului Mijlociu din Istanbul: „Comandanții flotei lor de la Marea Neagră au fost destituiți. Nu își pot scoate navele afară.”
„Cum vor aranja acest blocaj? Ishik este nedumerit. „Tot ce vedem astăzi este prăbușirea completă a forțelor armate ruse.”