Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

Ucraina are un nou plan pentru rezolvarea conflictului din Donbas

19 Mai 2021, 16:03
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Mai 2021, 16:03 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Discuțiile despre escaladarea situației din Donbas s-au întețit pe 26 martie, când în apropierea localității Șumî au murit patru militari ucraineni, iar doi au fost răniți. În același context, Ucraina a prezentat „formatului Normandiei” un nou proiect al așa-numitelor clustere pentru dezvoltarea unei foi de parcurs în rezolvarea conflictului din Donbass. 

La sfârșitul anului trecut, Paris și Berlin au propus dezasamblarea „pachetului de măsuri pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk” în elemente separate (adică clustere) și de acord asupra fiecăruia dintre ele. Proiectul franco-german „Clustere cheie pentru implementarea acordurilor de la Minsk” a fost prezentat în noiembrie.

Ultimele amendamente rusești pentru document au sosit la mijlocul lunii februarie, iar Kievul era de așteptat să reacționeze la acestea.

Noul plan ucrainean este prima înregistrare documentară a poziției Kievului cu privire la schimbarea acordurilor de la Minsk. Astfel, Ucraina insistă ca, controlul deplin asupra frontierei cu Rusia să fie restabilit înainte de alegerile locale din teritoriile necontrolate. În ediția anterioară ucraineană de clustere, aceste procese erau paralele.

Kievul propune ca patrulele comune ale Gărzii Naționale din Ucraina și cetățenii ucraineni din teritorii necontrolate să mențină ordinea înainte de alegeri.

De asemenea, potrivit presei ruse, Kievul își fixează poziția dură în ceea ce privește reforma constituțională cuprinsă în „Pachetul de măsuri”. Rusia consideră că proiectul de reformă trebuie coordonat cu Donețk și Lugansk, la care se opune Ucraina. În plus, Kievul solicită să aprobe viitoarea „foaie de parcurs” pentru soluționarea conflictului exclusiv în „formatul Normandiei” și nu în grupul de contact, așa cum dorește Moscova.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală