Procurorii au descins la un șef din cadrul Biroului Migrație și Azil. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat la Cahul, în biroul de serviciu, în automobilul și la domiciliul funcționarului, el fiind acuzat de organizarea unei scheme de traversare ilegală a frontierei pentru cetățeni ucraineni.
Cetățenii țării vecine ar fi achitat câte 2000 de euro pentru intrarea ilegală în Moldova și câte 350 euro pentru partea relevantă legalizării pachetului de documente. Mai erau implicați un ucrainean aflat actualmente în arest și un moldovean.
Persoanele traversau hotarul cu Moldova în afara punctelor oficiale de trecere a frontierei, prin Valea Perjei, fiind ajutați de ucrainean. Urmare a perchezițiilor, la acesta au fost depistate sumele de bani primite – câte 2000 euro pentru fiecare din cei doi clienți identificați de anchetă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
De partea cealaltă a frontierei, în Moldova, moldoveanul prelua persoanele la Ceadîr-Lunga, îi caza în orașul unde locuia, apoi în transporta la Cahul. Acolo, ucrainenii erau „consiliați” de un alt cetățean al țării vecine, el fiind responsabil de perfectarea documentelor necesare ieșirii legale din Moldova și intrării în România.
La finalul schemei, ucrainenii erau ajutați să părăsească Moldova, iar funcționarul de la Biroul Migrație și Azil le-ar fi oferi sfaturi pentru comunicarea cu polițiștii de frontieră și i-ar fi somat să nu divulge că îl cunosc.
Cei patru suspecți au vârste cuprinse între 36 și 49 de ani. Conform Procuraturii, aceștia sunt membri ai unui grup infracțional transfrontalier, care este investigat în continuare.