Curs valutar
 • EUR
  18.8460
  -0.451%
 • USD
  17.7024
  0.335%
 • RUB
  0.1893
  0.4226%
 • RON
  3.7908
  -0.4616%
 • UAH
  0.4488
  -0.2451%

UE a susținut financiar 568 de companii pentru dezvoltarea afacerilor din regiunile rurale ale Republicii Moldova

18 Nov. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
18 Nov. 2021, 16:36 // Societate //  Realitatea.md

Astăzi, 18 noiembrie 2021, au fost prezentate rezultatele proiectului finanțat de Uniunea Europeană “Suport pentru ÎMM în zonele rurale”. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 4 milioane de euro, a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a Proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar în sumă totală de circa 91 milioane lei, care au generat peste 163 milioane lei investiții în economia națională.

În cadrul evenimentului online, au fost evidențiate obiectivele agreate la începutul proiectului, care s-au transformat în realizări tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, au fost exemplificate companii, care au beneficiat de suport european pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, iar produsele sau serviciile acestora au devenit branduri naționale, bucurându-se de succes și pe alte piețe externe.

Prin intermediul proiectelor implementate de ODIMM cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană,  s-a contribuit, semnificativ la dezvoltarea micilor afaceri, crearea locurilor de muncă, în special în zonele rurale și crearea unei infrastructuri de suport în afaceri în regiuni.

“Susținerea modernizării mediului rural, în special prin oferirea suportului necesar de dezvoltare a afacerilor locale, în așa fel încât acestea să devină sustenabile, este una din prioritățile cooperării noastre cu Republica Moldova. Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță vor genera noi locuri de muncă în mediul rural, vor contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, dar și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să oferim oamenilor o viață mai bună, la ei acasă. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin Republicii Moldova prin intermediului Planului de Redresare Economică al UE pentru Republica Moldova, care vizează stimularea redresării socio-economice pe termen lung, încurajarea tranziției verzi și digitale, precum și valorificarea potențialului economic al țării, toate acestea – în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, căci împreună suntem mai puternici!””, a declarat Magdalena MUELLER-URI, Șefa secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în drumul spre modernizare, digitalizare și internaționalizare.

„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei vom continua să susținem zona rurală, să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”.

“Printre principalele rezultate cu care ne mândrim este asistența directă pentru capitalizarea Programelor “PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și “Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Impactul programelor de asistență tehnică și financiară și a proiectelor internaționale finanțate de Uniunea Europeană au contribuit esențial la creșterea competitivității sectorului ÎMM și a capacităților ODIMM pentru a oferi servicii calitative antreprenorilor autohtoni. Astăzi, multe inițiative ODIMM sunt considerate modele de succes în regiunea Europei de Est și sunt multiplicate în aceste țări pentru a contribui la reducerea migrației, creșterea investițiilor în economie și a bunăstării populației”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Printre antreprenorii care au primit suport financiar european se numără Victor Zaharciuc din satul Mărculești, raionul Florești, care fiind inspirat de modul de viață sănătos, a dat start unei afaceri în domeniul cultivării murelor. Tânărul a  accesat finanțare europeană prin Programul „PARE 1+1”, în baza părinților care muncesc peste hotare. Grantul obținut i-a permis să procure un sistem de fixare a pilonilor pentru butașii de mure, material săditor, dar și un autocamion pentru transportarea fructelor. În prezent, afacerea îi merge bine și a reușit să stabilească parteneriate de afaceri în România.

“Grantul european mi-a conturat ideea de afaceri mult râvnită pentru care nu aveam suficiente resurse financiare pentru a o materializa. Fără această susținere mi-ar fi fost mai dificil să inițiez afacerea. Mai mult decât atât, cursurile de instruire din cadrul Programului mi-au oferit șansa să construiesc legături și cu alți producători din țară, cu care ulterior, am stabilit colaborări”, a spus Victor Zaharciuc.

Antreprenoarea Victoria Mușinschi din Molovata Nouă, Dubăsari este fondatoarea unui pensiuni numită simbolic “Vila Dorului”. Temelia afacerii  a fost pusă datorită suportului european, obținut prin intermediul Programelor  “PARE 1+1”, “Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”.

„Noi, femeile  suntem înzestrate cu un potențial enorm, pe care nu întotdeauna avem curajul și determinarea să-l valorificăm. Programele ODIMM mi-au oferit încredere că și în Republica Moldova poți dezvolta un business, iar granturile europene au fost ca o piatră de temelie pentru afacerea mea”.

Rezultatul scontat al acestei inițiative europene este de a oferi oportunități de abilitare economică, în special femeilor și migranților, de a iniția și dezvolta companii în mediul rural pentru a crea noi locuri de muncă și a dezvolta infrastructura în zonele rurale. Scopul direct al acestui proiect este de a reduce disparitățile economice și sociale prin introducerea unor inițiative active de ocupare a forței de muncă, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural, atragerea investițiilor străine și diminuarea fluxului de migrație din zonele rurale spre zonele urbane sau chiar în străinătate.

Realitatea Live

Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
15 Apr. 2024, 15:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Cătălina Boico
15 Apr. 2024, 15:32 // Societate //  Cătălina Boico

9 cetățeni străini au fost prinși de polițiștii de frontieră în timp ce traversau ilegal frontiera moldo-ucraineană. Străinii au comunicat că pentru a ajunge în țara noastră au fost ajutați și ar fi achitat sume de 7000 euro fiecare pe teritoriul Ucrainei. Incidentul a avut loc duminică, 14 aprilie, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Briceni.

Potrivit Poliției de Frontieră, în timpul executării unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, în zona de responsabilitate a SPF Briceni pe direcția Bulboaca-Novoia Alexeevca, patrula comună formată din polițiști de frontieră și un ofițer FRONTEX au observat grupul de bărbați ce înaintau, pe jos, spre interiorul țării. Astfel, în procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.

În continuare, polițiștii de frontieră din Direcția regională Nord cercetează cazurile sub toate aspectele legale în vederea elucidării circumstanțelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
Sorin Maslo: „Cricova a înregistrat în 2023 cea mai mare cifră de afaceri din istoria întreprinderii”
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
VinOpera – în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice din lume
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
Când trebuie să alegi – nu alege! Ia un credit de la Moldindconbank și câștigă un premiu
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
„Cricova” și-a îndeplinit cu succes responsabilitatea socială – în 2023 a achitat impozite și taxe de 40 mln. lei 
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală