Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

UE susține grupurile vulnerabile pe timp de pandemie. Suport pentru vârstnici și persoane cu dizabilități

25 Mai 2021, 12:39
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
25 Mai 2021, 12:39 // Societate //  Valentina Buză

Produse alimentare și de igienă, cadre de mers, echipamente pentru reabilitarea fizică a vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități vor fi oferite ca parte componentă a suportului din partea Uniunii Europene, pentru a reduce impactul negativ al pandemiei COVID-19 asupra grupurilor vulnerabile de populație din Republica Moldova. Primul lot de pachete cu produse alimentare și de igienă va fi oferit raionului Glodeni, iar celelalte loturi vor fi distribuite în scurt timp.

Totodată, cu suportul proiectului, 1.390 de pachete cu produse alimentare de primă necesitate și produse de igienă și protecție personală vor fi distribuite în raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni, precum și în 10 localități din alte câteva raioane ale țării, ce vor fi identificate în curând.

Suportul este destinat pentru vârstnicii singuratici, familiile cu copii și persoanele cu dizabilități, care au fost afectate într-o măsură mai mare de pandemia COVID-19.

Odată cu pachetele alimentare, persoanele vulnerabile vor primi informații despre cum să se protejeze de infectarea cu virusul COVID-19, iar în locuri publice precum primării, magazine și oficii poștale din localitățile cu populație numeroasă din raioanele Cahul, Glodeni și Strășeni vor fi afișate mesaje de atenționare privind respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului.

Proiectul „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova” prevede procurarea și donarea echipamentelor de reabilitare fizică, ce vor fi instalate pe terenuri speciale la Centrele de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din municipiul Chișinău și comuna Cocieri, raionul Dubăsari.

Totodată, 100 de vârstnici din 10 localități din țară vor primi cadre de mers, pentru a-i ajuta să se deplaseze mai ușor în mod independent.

Valoarea totală a proiectului „Răspuns prompt la COVID-19: Soluții pentru nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din Republica Moldova” este de 60.000 de euro. Activitățile acestui proiect vor fi implementate până la 1 noiembrie 2021.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 21:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 21:20 // În Lume //  Cristina Vlah

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a fost adus cu transportul Serviciului de Securitate din Ucraina până la Kiev, informează Realitatea.md cu referire la publicația ucrainească Unian.

Sursa scrie că ex-judecătorul a fost transportat cu un elicopter, precum și cu o mașină specială. Fostul justițiar a fost transportat dintr-un sat al localității Vinnița. Autorităților locale din Vinnița, Ceaus le-a spus că „a fost răpit de către persoane necunoscute”, dar a refuzat să scrie plângere la poliție pe marginea acestui caz.

„Ceaus le-a spus polițiștilor că vrea să plece la Kiev însoțit de colaboratorii Serviciului de Securitate. Ulterior, el a urcat în mașina colaboratorilor Serviciului sus-menționat”, se specifică în articolul publicat.

La data de 31 iulie, Nicolai Ceaus a venit la sediul unui Consiliu sătesc din regiunea Vinnița și a cerut să fie invitate forțele speciale din cadrul Serviciului de Securitate. Ceaus ar fi prezentat niște informații cu privire la răpirea și privațiunea lui de libertate. Reprezentanții Serviciului ucrainean anunțase prin intermediul unui comunicat de presă că persoanei în cauză i se va oferi protecție și asistență medicală. Despre starea lui Ceaus a fost informată familia acestuia, în speță soția lui Nicolai Ceaus.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate