Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Ukrenergo investighează întreruperile masive de curent în Ucraina pe 30 mai. Vom avea și noi un răspuns?

30 Mai 2023, 16:31
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
30 Mai 2023, 16:31 // Economie //  Elena Putregai

Ukrenergo a lansat o investigație privind întreruperile masive de curent în Ucraina pe 30 mai. Cauza exactă a incidentului nu a fost încă stabilită, anunță compania. Potrivit datelor preliminare, în jurul orei 13:00 în Ucraina, mai multe linii principale de înaltă tensiune au fost oprite. Prin urmare, automatizarea a funcționat. Acum inginerii energetici promit că vor restabili electricitatea în următoarele ore. De această situație a fost afectată și Republica Moldova.

„A început o anchetă privind cauzele incidentului. Separat, subliniem că întreruperile s-au produs din motive tehnice și nu au legătură cu o lipsă de curent în sistemul energetic”, se arată în comunicat.

Pane de curent au avut loc în toată Ucraina, potrivit Telegram DTEK (este cea mai mare companie privată de energie din țară). Motivul în cadrul DTEK a fost numit funcționarea automatizării la instalațiile electrice din cauza scăderii frecvenței în sistemul de alimentare.

ULTIMA ORĂ! Pană de curent în mai multe regiuni ale țării

Ministerul Energiei, despre pana de curent: Moldelectrica lucrează la reconectarea treptată a sistemului

Angajații Ukrenergo investighează de ce frecvența a scăzut. Începând cu ora 14:32, operatorul a permis restabilirea alimentării.

Sunt raportate întreruperi de curent în mai multe regiuni ucrainene. La Kiev au fost înregistrate probleme cu electricitatea în districtele Shevchenkovsky, Solomensky, Svyatoshinsky, Goloseevsky, Obolonsky, Darnitsky. Lumina a fost stinsă și în regiunea Harkov, parțial în regiunea Dnipropetrovsk, precum și în Poltava și Odesa (în aceasta din urmă se raportează un accident pe linia electrică), transmite Suspilna.

Rusia lovește infrastructura energetică a Ucrainei din octombrie 2022. Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat asta ca un răspuns la explozia de pe podul din Crimeea. Autoritățile ruse consideră că atacul terorist a fost organizat de serviciile speciale ucrainene. Kievul, comentând incidentul, a spus că explozia a fost „doar începutul”, iar „tot ce e construit ilegal trebuie distrus”. Cât despre explozia propriu-zisă, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că țara „cu siguranță nu a comandat acest lucru”.

Din noaptea de 30 mai și în timpul zilei, a fost anunțată o alertă de raid aerian în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv Harkov, Kirovohrad, Cherkassy, ​​​​Kiev, Chernihiv, Nikolaev, Jytomyr, Chernihiv, Zaporozhye, Dnepropetrovsk, Poltava, Sumy regiuni. La Kiev s-au auzit explozii pentru a treia noapte consecutiv. Atacurile asupra infrastructurii energetice duc la întreruperi de curent și de căldură. În special, la începutul lunii mai, ca urmare a „o altă lovitură masivă”, o parte din locuitorii regiunilor Dnepropetrovsk și Herson au rămas fără electricitate, a informat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko. Potrivit șefului Ukrenergo, Vladimir Kudrytsky, sistemul energetic al țării a pierdut aproximativ 40-50% din capacitatea sa.

Podoleak, despre atacul matinal asupra Moscovei: Dronele vor să se întoarcă „acasă”

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
03 Oct. 2023, 17:49 // În Lume //  Elena Putregai

Oficialii ruși sunt reticenți în a se transfera în regiunile ucrainene anexate de Moscova în pofida faptului că sunt ademeniți cu salarii duble, relatează publicația independentă Meduza, care citează două surse de la Kremlin.

Regimul Putin încearcă să transfere oficiali din Rusia în teritoriile ocupate în regiunile Herson, Donețk, Luhansk și Zaporojie, dar se contruntă cu reticența acestora, chiar și în pofida dublării salariului.

Principalul motiv al refuzului de transfer în Ucraina îl constituie teama de a lucra într-o zonă de război, mai ales în contextul contraofensivei ucrainene, explică Meduza.

Rusia a ocupat o parte importantă a teritoriului Ucrainei în primele zile ale războiului, dar de mai bine de un an încoace se află în retragere.

După ce s-au retras din împrejurimile Kievului, în primăvara anului trecut, rușii au fost nevoiți să plece și din teritorii extinse din regiunile Harkov și Herson. Singurul avans însemnat l-au realizat la Bahmut, un oraș capturat în mai anul acesta la capătul a zece luni de lupte.

Mai mulți oficiali instalați de Moscova în teritoriile ocupate în Ucraina au fost uciși între timp, printre care Aleksei Katerinicev.

Pe lângă riscul de a fi uciși în bombardamente sau vânați de ucraineni, oficialii ruși riscă să fie condamnați la zece ani de închisoare pentru „dezertare” dacă și-ar abandona funcțiile din teritoriile ocupate, chiar și în cazul unui avans al trupelor armate ale Kievului.

Pentru a compensa lipsa de personal, Kremlinul organizează concursuri după modelul celui numit „Liderii Rusiei”, care este văzut ca o rampă de lansare în structurile de stat, transmite Meduza.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, de asemenea, că tinerii din teritoriile ucrainene ocupate vor fi incluși pentru prima dată în campania sa de recrutare de toamnă, care a început la 1 octombrie. Rusia intenționează să recruteze 130.000 de tineri pentru satisfacerea stagiului militar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală