Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că, de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stânga Nistrului.
„Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri, care de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu”.
Mai mult de atât, oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.
„Pe parcursul investigațiilor, persoanele vizate de acestea beneficiază de prezumția nevinovăției prevăzută de lege, urmând ca publicul să fie informat despre evoluțiile dosarului, în măsura în care informațiile nu ar fi de natură să afecteze buna desfășurare a acțiunilor procesual-penale”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că, scandalul legat de Uzina Metalurgică din Rîbnița a început după ce Uniunea Europeană a interzis prelungirea autorizației de import a deșeurilor metalice în Moldova (regiunea transnistreană). Drept urma, Ministerul Mediului nu a autorizat importul de astfel de metale uzate, fapt pentru care uzina a intrat în incapacitate de a face rost de materie primă. Drept urma, reprezentanții companiei din regiunea separatistă a recurs la metode ilegale de „import a deșeurilor metalice”.
La 23 martie curent, Slusari a publicat câteva fotografii cu mai multe camioane care, fiind încărcate cu metal în realitate, în documente era indicat că au fontă. Aceste camioane au fost reținute la Rezina de către serviciile speciale, după cum afirma atunci Slusari.
Ulterior, aceste camioane au fost lăsate să plece, doar că au făcut cale întoarsă, după cum delara anterior Alexandr Slusari.
La începutul lunii mai, Uzina Metalurgică Moldovenească din stânga Nistrului a primit autorizația de funcționare din partea Agenției de Mediu pentru o lună, cu condiția că se va conforma recomandărilor autorităților de la Chișinău prevăzute în decizia de refuz a Agenției emisă anterior. O asemenea decizie a fost luată, la data de 29 aprilie de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
Ulterior, autoritățile de la Chișinău, în persoana ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, au confirmat că, autorizația de mediu pentru funcționare a Uzinei Metalurgice Moldovenești din Rîbnița a fost acordată în care contractul cu Centrala de la Cuciurgan a expirat, iar „o soluție alternativă pentru livrarea de curent electric încă nu a fost găsită”, iar compania „Energocom” din stânga Nistrului va continua să distribuie în rețea cantitatea de energie electrică necesară.