Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Ultima oră! Starea de Urgență în sănătate se prelungește până la 15 ianuarie

26 Nov. 2021, 19:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
26 Nov. 2021, 19:14 // Societate //  Cristina Vlah

Starea de Urgență în sănătate publică a fost prelungită până la data de 15 ianuarie, informează Realitatea.md. O Hotărâre în acest sens a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică vineri, 26 noiembrie.

Acest lucru va însemna că Hotărârile acestei Comisii naționale extraordinare vor fi executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare.

În același timp, autoritățile anunță că instituțiile de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezență fizică, cu respectarea măsurilor de precauție în vigoare, conform instrucțiunilor aprobate prin hotărârile CNESP. Instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare și a sesiunilor de examen.

„Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională şi/sau penală a persoanelor fizice şi juridice.

Se solicită autorităților din domeniul ordinii publice și organelor cu funcții de control să intensifice supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19, în conformitate cu domeniile de competență”, se menționează în nota publicată de către Comisie.

Autoritățile și-au argumentat decizia în cauză prin faptul că situaţia epidemiologică se menține extrem de îngrijorătoare la nivel național.

Asta deoarece în săptămâna 15 – 21 noiembrie au fost înregistrate 5.391 cazuri de COVID-19, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate. Incidența cumulativă pentru ultimele 7 zile a constituit 145 – la 100 mii de persoane, comparativ cu 301- la 100 mii, media înregistrată în regiunea europeană. Au fost notificate 339 de decese, mortalitatea din ultimele 7 zile fiind de 9,1 decese – la 100 mii populație, înregistrând o creștere de 32,4% comparativ cu luna precedentă. Acoperirea vaccinală națională cu schemă completă este sub 27%, cu o ușoară stagnare a procesului de vaccinare.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:50 // Politica //  Mădălina Guștiuc

Luni, 17 ianuarie 2022, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a dat publicității un comunicat, semnat de jud. dr. Andreea Ciucă, președinte, prin care atrage atenţia asupra pericolului implicării serviciilor secrete în justiţia din Republica Moldova.

Mai concret, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a sesizat Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală, pe marginea acțiunilor judecătorului de la Judecătoria Chișinău care, în 31 decembrie 2021, a emis o decizie prin care Vladislav Clima (până nu de mult preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova) a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Sesizarea procuraturii a fost făcută la o dată la care hotărârea nu era încă motivată. În plus, după motivare, aceasta putea fi atacată conform procedurilor prevăzute de lege.

În acest context, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) face, din nou, trimitere, la consecinţele grave ale interferenței serviciilor de informaţii în cercetările penale asupra independenţei justitiei şi, prin urmare, asupra dreptului cetăţenilor la un proces echitabail.

Hotărârea CSM nr. 225/2019, confirmată şi consolidată prin Decizia nr. 6144/7 decembrie 2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, relevă consecinţele alarmante, pentru independenţa justiţiei, ale unei astfel de politici penale, atestând încălcarea legii în anchetarea penală a magistraţilor.

Aşa cum a făcut în mod constant, AMR va susţine întotdeauna aceste principii, fără de care o justiţie independentă nu există; de aceea, dezaprobă ferm ingerinţa directă a unui serviciu de informaţii în justiţia din Republica Moldova, dat fiind că aceasta reprezintă o încălcare gravă a separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei – urmând a susţine demersurile colegilor moldoveni în faţa Asociaţiei Europene a Judecătorilor şi în faţa forurilor europene competente, se arată în comunicat.

Amintim că, magistratul Judecătoriei Chișinău, cu sediul Râșcani, Alexei Paniș, a emis la data de 31 decembrie o decizie prin care Vladislav Clima a fost restabilit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală