Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Un asteroid va trece pe lângă Pământ, în curând. Ce dimensiune are

09 Nov. 2021, 15:33
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
09 Nov. 2021, 15:33 // Cosmos //  Valentina Buză

Un asteroid de dimensiunea Turnului Eiffel va trece pe lângă Pământ luna viitoare, călătorind cu aproximativ 40 de kilometri la oră, înainte de a fi aruncat înapoi în spațiul profund, scrie DailyMail.

Asteroidul nu va fi aproape de noi, venind la 2,5 milioane de mile de planetă – sau de aproximativ zece ori mai departe decât Lună – așa că nu va reprezenta nicio amenințare pentru noi.

Un asteroid va trece pe lângă Pământ, dar nu e motiv de îngrijorare

Cu toate acestea, 4660 Nereus „în formă vagă de ou” este clasificat ca un asteroid potențial periculos de către NASA, deoarece are 1.082 de metri lungime și traversează orbita Pământului.

Se va apropia pe 11 decembrie, înainte de a intra pe orbita lungă în jurul Soarelui, revenind în 2060, când va fi la 750.000 de mile distanță.

Nereus este un asteroid din clasa Apollo, cu o orbită care îl plasează într-o proximitate destul de regulată de Pământ, orbitând în jurul Soarelui la jumătate din câte o face Pământul.

Asteroizii din apropierea Pământului reprezintă, de asemenea, o țintă bună pentru telescoapele de la sol, care pot obține observații detaliate, pe măsură ce se află la câteva milioane de mile de Pământ.

Nereus a fost fotografiat de radar, precum și de telescoape vizuale, permițând astronomilor să-i descopere forma de ou ușor alungită și să dezvăluie o hartă a suprafeței sale.

Roca spațială a fost descoperită în februarie 1982 de Eleanor F Helin, iar observațiile de atunci au scos la iveală orbita, forma, dimensiunea și caracteristicile de suprafață.

Este un asteroid potențial periculos datorită faptului că traversează atât orbita Pământului, cât și a lui Marte și este suficient de mare încât, dacă ar lovi, ar provoca distrugeri în masă.

Se crede că este un asteroid de tip E, comun în partea interioară a centurii de asteroizi și probabil format din crusta unui corp planetar mai mare distrus de mult timp.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:58
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
07 Dec. 2021, 10:58 // Actualitate //  Petru Beregoi

Președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj emoționant de motivare a cetățenilor să se vaccineze împotriva coronavirusului, divulgând care a fost pentru ea cea mai dificilă zi din acest an.

Șefa statului, a spus că i-a fost „imposibil de greu să privească în ochii copii, părinții și soții”, care au rămas fără persoanele dragi, care s-au jertfit în primul an de COVID, pentru a trata bolnavii.

„Cea mai grea zi din acest an a fost ziua când am înmânat Ordinul de Onoare rudelor celor 134 de medici, surori medicale, șoferi de ambulanțe felceri și infirmiere, care au murit în prima linie, în primul an de COVID. A fost greu! Imposibil de greu să privesc în ochii copiilor, care au rămas fără mamă, a soțiilor rămase fără soț, a părinților, care și-au pierdut copii, plecați mult mai devreme. M-am gândit atunci că, dacă am fi avut vaccin aș fi înmânat acest ordin nu post-mortem, ci unor oameni vii, care au luptat eroic pentru a salva alte vieți. Dacă am fi avut vaccin am ar fi rămas în viață scriitorul Nicolae Dabija și diplomatul Valeriu Purea, folcloristul Tudor Colac și jurnalista Antonina Sîrbu, vocea de aur – Alexei Revenco și penița de argint – Efim Josanu – oameni, care aveau atât de mult potențial creativ”, a dezvăluit președinta țării.

În acest context, Maia Sandu a amintit că, de la apariția vaccinului a făcut tot posibilul ca să fie adus în țară diverse seruri, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea de a alege cu ce vaccin să se imunizeze.

„Din prima clipă când am aflat că a apărut vaccinul am început să bat la toate ușile, pentru a-l aduce în Republica Moldova. Am fost auziți și am fost ajutați. Acest vaccin oferit nouă a fost achitat cu mii de euro de partenerii noștri, pentru a putea merge la o nuntă, dar nu la o înmormântare, în vacanță, dar nu la spital, să-și poată îmbrățișa omul drag pe viu și nu doar în gând”, a mai spus Sandu.

Totuși, Maia Sandu afirmă că, deși vaccinul este unica șansă de a scăpa de această pandemie și de a opri decesurile, mulți tineri încă preferă să nu se imunizeze din cauza dezinformării.

„Mă doare enorm să văd medici luptând pentru viața unui copil a cărui mamă pur și simplu nu a găsit timp să se vaccineze, mă doare să văd tineri intubați, deși au acces la orice informație, au ales să ajungă la terapie intensivă. Am reușit să aducem vaccin divers, pentru toată lumea! M-am vaccinat și eu, alături de sute de mii de cetățeni. Nu voi ezita să mai fac aceasta încă odată dacă va fi nevoie”, conchide Maia Sandu.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală