Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Un bărbat din Hâncești a murit a doua zi după ce a fost vaccinat împotriva COVID. Ce spune Ministerul Sănătății

18 Mart. 2021, 16:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
18 Mart. 2021, 16:53 // Actualitate //  Maxim Pulber

Un bărbat din Horjești, raionul Hâncești, care activa în calitate de șofer al unui autobus școlar care transporta elevii și a fost vaccinat cu serul AstraZeneca împotriva coronavirusului, a murit a doua zi în drum spre spital. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare ziaristul și comentatorul politic Valeriu Reniță, originar din aceeași localitate. De altă parte, în urma examinării prealabile a cauzei decesului, Ministerul Sănătății susține că bărbatul a decesul a survenit în urma unui infarct miocardic și nu are legătură cu imunizarea anti-COVID a bărbatului în vârstă de 70 de ani.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul director al Agenției Moldpres Valeriu Reniță spune că cetățeanul Ion Ciurciuc din satul său natal, Horjești, raionul Hâncești, a decedat subit ieri, 17 martie, iar „primele informații venite din familia decedatului, confirmă că în ajun, pe 16.03.21 a fost vaccinat, fiind în lista angajaților “din prima linie” – șofer al autobuzului școlar, care transportă elevii din Horjești la Cărpineni”.

La fel, potrivit acestuia, în prima parte a zilei bărbatul a început a munci în grădină când i s-a făcut rău și a rugat un vecin să cheme ambulanța și s-ar fi stins din viață în interiorul acesteia.

Cu toate acestea, în postarea sa Valeriu Reniță nu afirmă că bărbatul a decedat ca urmare a vaccinării, dar se întreabă „decedat după vaccinare, ori din cauza vaccinului?”

„Înțeleg că asemenea gen de informații au impact negativ și pot fi speculate. Eu personal pledez pentru vaccinare. Că omul a decedat după vaccinare nu înseamnă că ar fi murit din cauza vaccinului. Dar informația despre decesul inexplicabil oricum va circula, după cum cunoaștem, în formatul ei folcloric, iar aspectul ei negativ va fi sigur alimentat și exploatat de cei, care sunt împotriva vaccinării. De aceea cred că organele competente trebuie să răspundă cât mai curând apropiaților decedatului și opiniei publice la chestiunea adevăratei cauze a decesului lui Ion Ciurciuc”, a scris Reniță pe pagina sa.

În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu unele precizări referitoare la decesul bărbatului de 70 de ani (născut în 1951). Astfel, potrivit MSMPS, bărbatul a fost invitat să se vaccineze în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase, fiind vaccinat în incinta Centrului de Sănătate Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503).

„Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale”, se arată în precizarea MSMPS.

Totodată, „Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate Menționăm că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare”.

Bărbatul însă se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

„La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. (…) Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, se mai spune în precizarea MSMPS.

Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului – insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică.

„În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat, a constatat Ministerul Sănătății, transmițând condoleanțe familiei și rudelor apropiate.

Realitatea Live

19 Sept. 2021, 19:09
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
19 Sept. 2021, 19:09 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul „The Queen’s Gambit” care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă.

Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a „înfruntat niciodată bărbaţi”.

În plângerea depusă în numele şahistei la un tribunal federal din Los Angeles, se spune că referinţa la persoana acesteia „îi dezonorează realizările în faţa milioanelor de oameni care urmăresc serialul”.

Potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, şahista, de cinci ori campioană mondială, a fost prima femeie din istorie care a obţinut titlul de maestră internaţională a şahului într-un sport dominat de bărbaţi.

Gaprindashvili cuncurase împotriva a cel puţin 59 de jucători bărbaţi până în 1968, anul în care este plasată acţiunea episodului serialului, potrivit documentelor judiciare.

Netflix nu a dat curs imediat unei solicitări de a comenta pe marginea acestui subiect, dar, potrivit presei americane, a spus că-şi va apăra cu fermitate punctul de vedere.

„Credem că afirmaţia nu are niciun temei”, a spus un purtător de cuvânt al gigantului american din domeniul streamingului, potrivit articolelor apărute în presă.

„The Queen’s Gambit”, ecranizarea unui roman din 1983 semnat de Walter Tevis, spune povestea unei tinere orfane, Beth Harmon, care devine cea mai bună jucătoare de şah din lume în perioada Războiului Rece.

Harmon, care e interpretată de Anya Taylor-Joy, este descrisă de Netflix ca fiind ”hotărâtă să cucerească graniţele tradiţionale stabilite în lumea dominată de bărbaţi a şahului competitiv”, scrie Agerpres.

Serialul a fost recompensat cu două Globuri de Aur în 2021 şi a obţinut 18 nominalizări la cea de-a 73-a ediţie a Primetime Emmy Awards care va avea loc în acest weekend.

Avocaţii lui Gaprindashvili susţin că serialul, lansat în octombrie 2020, i-a adus prejudicii profesionale şi doresc eliminarea replicii în care se spune că şahista nu ar fi jucat niciodată cu bărbaţi, replică pe care o etichetează ca fiind grosolan de sexistă şi depreciativă.

Netflix i-a angajat pe rusul Garri Kasparov, fost campion mondial la şah, şi pe americanul Bruce Pandolfini, maestru naţional, drept consultanţi de specialitate ai serialului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române