Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

Un bărbat din Hâncești a murit a doua zi după ce a fost vaccinat împotriva COVID. Ce spune Ministerul Sănătății

18 Mart. 2021, 16:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maxim Pulber
18 Mart. 2021, 16:53 // Actualitate //  Maxim Pulber

Un bărbat din Horjești, raionul Hâncești, care activa în calitate de șofer al unui autobus școlar care transporta elevii și a fost vaccinat cu serul AstraZeneca împotriva coronavirusului, a murit a doua zi în drum spre spital. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare ziaristul și comentatorul politic Valeriu Reniță, originar din aceeași localitate. De altă parte, în urma examinării prealabile a cauzei decesului, Ministerul Sănătății susține că bărbatul a decesul a survenit în urma unui infarct miocardic și nu are legătură cu imunizarea anti-COVID a bărbatului în vârstă de 70 de ani.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul director al Agenției Moldpres Valeriu Reniță spune că cetățeanul Ion Ciurciuc din satul său natal, Horjești, raionul Hâncești, a decedat subit ieri, 17 martie, iar „primele informații venite din familia decedatului, confirmă că în ajun, pe 16.03.21 a fost vaccinat, fiind în lista angajaților „din prima linie” – șofer al autobuzului școlar, care transportă elevii din Horjești la Cărpineni”.

La fel, potrivit acestuia, în prima parte a zilei bărbatul a început a munci în grădină când i s-a făcut rău și a rugat un vecin să cheme ambulanța și s-ar fi stins din viață în interiorul acesteia.

Cu toate acestea, în postarea sa Valeriu Reniță nu afirmă că bărbatul a decedat ca urmare a vaccinării, dar se întreabă „decedat după vaccinare, ori din cauza vaccinului?”

„Înțeleg că asemenea gen de informații au impact negativ și pot fi speculate. Eu personal pledez pentru vaccinare. Că omul a decedat după vaccinare nu înseamnă că ar fi murit din cauza vaccinului. Dar informația despre decesul inexplicabil oricum va circula, după cum cunoaștem, în formatul ei folcloric, iar aspectul ei negativ va fi sigur alimentat și exploatat de cei, care sunt împotriva vaccinării. De aceea cred că organele competente trebuie să răspundă cât mai curând apropiaților decedatului și opiniei publice la chestiunea adevăratei cauze a decesului lui Ion Ciurciuc”, a scris Reniță pe pagina sa.

În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu unele precizări referitoare la decesul bărbatului de 70 de ani (născut în 1951). Astfel, potrivit MSMPS, bărbatul a fost invitat să se vaccineze în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase, fiind vaccinat în incinta Centrului de Sănătate Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503).

„Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale”, se arată în precizarea MSMPS.

Totodată, „Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate Menționăm că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare”.

Bărbatul însă se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

„La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. (…) Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, se mai spune în precizarea MSMPS.

Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului – insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică.

„În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat, a constatat Ministerul Sănătății, transmițând condoleanțe familiei și rudelor apropiate.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile