Curs valutar
  • EUR
    19.2489
    -0.5886%
  • USD
    18.1679
    -0.191%
  • RUB
    0.1888
    -0.3178%
  • RON
    3.8734
    -0.6351%
  • UAH
    0.4919
    -0.2033%

Un bărbat din Hâncești a murit a doua zi după ce a fost vaccinat împotriva COVID. Ce spune Ministerul Sănătății

18 Mart. 2021, 16:53
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
18 Mart. 2021, 16:53 // Actualitate //  Realitatea.md

Un bărbat din Horjești, raionul Hâncești, care activa în calitate de șofer al unui autobus școlar care transporta elevii și a fost vaccinat cu serul AstraZeneca împotriva coronavirusului, a murit a doua zi în drum spre spital. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare ziaristul și comentatorul politic Valeriu Reniță, originar din aceeași localitate. De altă parte, în urma examinării prealabile a cauzei decesului, Ministerul Sănătății susține că bărbatul a decesul a survenit în urma unui infarct miocardic și nu are legătură cu imunizarea anti-COVID a bărbatului în vârstă de 70 de ani.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul director al Agenției Moldpres Valeriu Reniță spune că cetățeanul Ion Ciurciuc din satul său natal, Horjești, raionul Hâncești, a decedat subit ieri, 17 martie, iar „primele informații venite din familia decedatului, confirmă că în ajun, pe 16.03.21 a fost vaccinat, fiind în lista angajaților „din prima linie” – șofer al autobuzului școlar, care transportă elevii din Horjești la Cărpineni”.

La fel, potrivit acestuia, în prima parte a zilei bărbatul a început a munci în grădină când i s-a făcut rău și a rugat un vecin să cheme ambulanța și s-ar fi stins din viață în interiorul acesteia.

Cu toate acestea, în postarea sa Valeriu Reniță nu afirmă că bărbatul a decedat ca urmare a vaccinării, dar se întreabă „decedat după vaccinare, ori din cauza vaccinului?”

„Înțeleg că asemenea gen de informații au impact negativ și pot fi speculate. Eu personal pledez pentru vaccinare. Că omul a decedat după vaccinare nu înseamnă că ar fi murit din cauza vaccinului. Dar informația despre decesul inexplicabil oricum va circula, după cum cunoaștem, în formatul ei folcloric, iar aspectul ei negativ va fi sigur alimentat și exploatat de cei, care sunt împotriva vaccinării. De aceea cred că organele competente trebuie să răspundă cât mai curând apropiaților decedatului și opiniei publice la chestiunea adevăratei cauze a decesului lui Ion Ciurciuc”, a scris Reniță pe pagina sa.

În context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu unele precizări referitoare la decesul bărbatului de 70 de ani (născut în 1951). Astfel, potrivit MSMPS, bărbatul a fost invitat să se vaccineze în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase, fiind vaccinat în incinta Centrului de Sănătate Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503).

„Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, persoana nu a prezentat reacții adverse postvaccinale”, se arată în precizarea MSMPS.

Totodată, „Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre oricare reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul persoanei menționate Menționăm că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat careva evenimente adverse post-imunizare”.

Bărbatul însă se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: Hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive.

„La data de 17.03.2021, în jurul orei 22:00 a fost solicitată AMU Hâncești de către rudele persoanei. AMU a constatat, pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor. (…) Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, se mai spune în precizarea MSMPS.

Centrul de medicină legală Hâncești a constat în urma autopsiei cauza directă a decesului – insuficiență cardiovasculară. Cauza antecedentă, infarct miocardic acut cu maladia principală, boală ischemică a cordului. Cardioscleroză postinfarctică.

„În urma autopsiei, s-a constat că persoana a decedat de infarct miocardic acut, având cicatricii mai vechi, care denotă faptul că, în trecut persoana a mai suferit un infarct miocardic. După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat, a constatat Ministerul Sănătății, transmițând condoleanțe familiei și rudelor apropiate.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 07:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 07:36 // Slider //  Redacția Realitatea

Creștinii ortodocși de stil vechi din întreaga lume sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, așa cum se mai numește sărbătoarea în popor. Crucea este simbolul principal al Creștinismului. Crucea este prezentă și pe stema Republicii Moldova, fiind un element care a determinat identitatea poporului și a statalității sale de la întemeierea Principatului Moldovei (1359) și până în prezent.

Înălțarea Sfintei Cruci este ziua care amintește de un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. În ajunul unei lupte cu rivalul său Maxentius, care avea o armată mai numeroasă, împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer i-a apărut o cruce formată din stele, însoțită de inscripția „Cu acest semn vei birui!”. După victorie (s-a produs la 28 octombrie 312), Elena, a dorit să găsească crucea pe care a pătimit Mântuitorul Iisus Hristos.

Mergând și căutând la Ierusalim, care pe atunci era stăpânit de împăratul perșilor, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a identificat Crucea Mântuitorului, dintre trei găsite, printr-o minune. Aducând acolo o femeie bolnavă, creștinii au apropiat-o de fiecare dintre cele trei cruci. Când s-a apropiat de a treia, bolnava s-a vindecat. Patriarhul Ierusalimului, Macarie, a înălțat Crucea deasupra amvonului în Biserica Învierii din Ierusalim. De atunci, în fiecare an, la 27 septembrie este cinstită Ziua Înălțării Sfintei Cruci. De remarcat că, la 27 septembrie 629, Crucea Mântuitorului a fost întoarsă de perși la Ierusalim, după ce o duseră pentru o perioadă în Persia.

Una dintre cele patru zile de post strict 

Ziua Crucii este cinstită prin post și praznice. Este una dintre sărbătorile împărătești și una dintre cele patru zile de post strict de peste an, celelalte fiind: vinerea dinaintea Învierii Domnului, Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul și ziua din ajunul Bobotezei. În această zi se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor; nu se muncește. Credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere; de toarta cănițelor ei leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Obiceiuri

De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfințească via, pentru ca și în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri ramuri de alun, care primesc puteri miraculoase și sunt unelte valoroase pentru fântânarii, care vor depista izvoare subterane.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De Ziua Crucii, în zonele viticole începe culesul viilor. Se mai păstrează obiceiul ca preotul parohiei să sfințească via, pentru ca și în anul viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

În această zi se bat nucii. Tot acum, se adună din păduri ramuri de alun, care primesc puteri miraculoase și sunt unelte valoroase pentru fântânarii, care vor depista izvoare subterane.

Prognozele meteorologice din vechime pentru Ziua Crucii sunt verificate în timp: pregătirea cocorilor de zbor în țările calde este un semn că vremea se răcește; dacă tună în această zi, va fi o toamnă lungă.

În schimb, cârdul de ciori gălăgioase anunță căderea brumei. Această dată din calendar vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. După sărbătoarea aceasta plantele încep să se ofilească.

Conform tradiției, la Ziua Crucii de primăvară pământul „se deschide” pentru reptile, insecte, plante la începutul primăverii, iar în ziua Crucii de toamnă – „se închide” pentru toate acestea.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală