Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Un consilier local din Cahul, „prins” cu minciuna de ANI cu referire la avere. Ce scuză a invocat

28 Oct. 2021, 10:13
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 10:13 // Societate //  Valentina Buză

Autoritatea Națională de Integritate informează că a emis act de constatare pe numele unui consilier local din localitatea Lebedenco din raionul Cahul. Mai exact, acesta a fost stabilit cu avere nejustificată în sumă de peste 139 de mii de lei.

Potrivit informațiilor, ANI a fost sesizată în martie 2021 despre faptul că subiectul ar fi declarat pentru anii 2017 și 2018 că a obținut un venit total de doar 800 de lei din indemnizația de consilier local.

Astfel, în baza acestei informații, care a fost confirmate după verificarea declarațiilor de avere și interese depuse, inspectorul de integritate a pornit un control al averii.

„În baza materialelor probatorii acumulate pe numele subiectului și a soției acestuia, s-a constatat prezența diferență substanțiale între averea deținută și veniturile realizate în mărime de peste 139 de mii lei. Suma a fost dedusă pentru anul 2017, când consilierul a procurat două automobile, de model Skoda Superb și Mercedes 207 D, în sumă de 50 de mii de lei și respectiv 20 de mii de lei, din taxa de văimuire a unuia dintre automobile, dar și din achitarea serviciilor comunale și de asigurare”.

Mai mult, fiindu-i solicitat punctul de vedere cu privire la suma declarată și ceea ce deținea în realitate, subiectul a invocat că, „fiind la început de cale în aceasta funcție nu avea cunoștințe despre cum trebuie completat acest document, iar dacă a omis să declare veniturile, nu a fost din rea-credință”.

„Inspectorul de Integritate a contrazis aceste argumente prin faptul că fiecare funcționar când accede într-o funcție publică trebuie să se conformeze legii, iar necunoașterea acesteia nu absolvă de răspundere juridică”.

În context, dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul este obligat să rectifice declarațiile de avere neconforme, urmând să fie decăzut din dreptul de a deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de consilier, pentru o perioadă de 3 ani.

Realitatea Live

26 Nov. 2021, 20:53
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:53 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Ucraina a descoperit un complot pentru o lovitură de stat plănuită să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat vineri președintele țării, Vladimir Zelenski, potrivit Reuters. El a făcut dezvăluirea într-o conferință de presă în care a vorbit și despre creșterea amenințării militare din partea Rusiei.

„Ne confruntăm cu provocări nu numai din partea Federației Ruse – o posibilă escaladare, ci și cu provocări interne. Am primit informații că o lovitură de stat va avea loc în țara noastră pe 1 sau 2 decembrie”, a declarat Vladimir Zelenski.

El nu a dat detalii despre complot și nu a acuzat Rusia de implicare.

Rusia comasează trupe la granița cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO au ridicat îngrijorări privind un posibil atac, sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca pe un zvon alarmist.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de creșterea tensiunilor în ultima perioadă, provocând temeri că conflictul dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși s-ar putea transforma într-un război deschis.

„Avem controlul total la granițele noastre și suntem pregătiți pentru orice escaladare”, a mai spus Zelenski.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală