Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  -0.5585%
 • USD
  17.6521
  -0.0272%
 • RUB
  0.2435
  0.2053%
 • RON
  4.1969
  -0.5504%
 • UAH
  0.6611
  -0.2571%

Un cuplu din Suedia a vrut să-și numească bebelușul Vladimir Putin. Statul a spus NU! Ce alte nume sunt interzise

13 Sept. 2021, 14:49
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
13 Sept. 2021, 14:49 // Life //  Realitatea.md

Un cuplu suedez a aflat, recent, că bebeluşul lor nu va putea purta numele ales. Agenţia guvernamentală Skatteverket a respins cererea celor doi de a-şi boteza fiul nou-născut Vladimir Putin. Conform regulamentului în vigoare, prenumele nu trebuie să fie ofensatoare şi nici să riște să le provoace neplăceri purtătorilor pe viitor.

Agenția guvernamentală suedeză Skatteverket a respins cererea unui cuplu de a-și numi fiul Vladimir Putin, a transmis un radiodifuzor public al țării.

În Suedia, părinţii sunt obligaţi să raporteze autorităţilor numele bebeluşilor în primele trei luni de la naştere, iar opţiunea aleasă de cei doi – numele preşedintelui rus Vladimir Putin – nu a fost pe gustul administraţiei locale.

Legea privitoare la numele copiilor a fost adoptată în 1982 și actualizată în 2017. Prenumele nu trebuie să fie ofensatoare şi nici să riște să le provoace neplăceri purtătorilor pe viitor. De asemenea, prenumele trebuie să fie diferite de numele de familie.

Pe “lista neagră” a oficialilor suedezi se află şi o serie de cuvinte interzise, care, “dintr-un motiv evident, nu sunt potrivite ca prenume”. Legea se aplică și în cazul adulților care doresc să își schimbe numele.

Potrivit statisticilor existente, în ţara nordică există 1.413 bărbați numiți Vladimir. Iar dintre aceştia, niciunul nu are şi numele de familie Putin. Alte nume respinse de agenție sunt Allah, Q, Ford și Pilzner. Cu toate acestea, există şi nume mai puţin obişnuite, precum Metallica sau Google, care au reuşit să ocolească legea suedeză.

Cifrele oficiale puse la dispoziţie de Biroul de Statistică din Suedia arată că cele mai populare 10 nume de băieți din ţară sunt Noah, William, Hugo, Lucas, Liam, Oscar, Oliver, Matteo, Elias și Adam.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 22:24
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 22:24 // Societate //  Cristina Vlah

Fosta deputată în Parlamentul de la Chișinău, Ala Mîndîcanu, a fost apreciată cu medalia guvernatorului locotenent pentru seniori, culoare argintie, informează Realitatea.md.

Distincția i-a fost acordată pentru activismul și calitățile sale de lider comunitar. „Ea a jucat un rol esențial în stabilirea și dezvoltarea vieții asociative și culturale a minorităților naționale din Quebec”, se menționează în nota informativă.

Ala Mîndîcanu a specificat că este onorată să primească această medalie și că acesta este meritul întregii sale echipe.

Menționăm, că Ala Mîndîcanu a deținut funcțiile de: deputat în Parlament, redactor-șef la hebdomadarul „Democrația”, decan universitar la facultatea de Jurnalism și Comunicare la ULIM, precum și este un lider comunitar şi promotoare a egalității de gen pe plan național și internațional.

Ala Mîndîcanu a primit titlul de cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

Fiind stabilită la Montreal, la sfârșitul lui 2008 a înregistrat asociația CMQ, primul ONG dedicat cetățenilor originari din Republica Moldova în Quebec.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române