Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Expert, despre decizia Comitetului executiv al BNM privind înăsprirea politicii monetare

13 Sept. 2021, 14:12
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
13 Sept. 2021, 14:12 // Economie //  Realitatea.md

Poziția BNM de a înăspri politica monetară este clară din perspectiva obiectivului său de bază: menținerea stabilității prețurilor și țintirea inflației la nivelul de 5%. Respectiv, în contextul creșterii presiunilor inflaționiste, majorarea ratei de bază pare a fi una logică, mai ales că rata de 4,65% rămâne una stimulativă din punct de vedere monetar, fiind inferioară țintei și prognozei pentru următorii 2 ani. Aceasta este părerea directorului executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, despre decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale (BNM) privind înăsprirea politicii monetare.

Expertul a apreciat faptul că BNM nu a recurs și la majorarea normei rezervelor obligatorii – „un instrument mai invaziv al politicii monetare care, pe bună dreptate, este menținut stabil, drept semnal că înăsprirea politicii monetare este totuși una moderată (…)”.

Amintim că, acum două săptămâni, Comitetul executiv al BNM a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale până la 4,65 la sută anual. Totodată, și că se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii a rămas neschimbată.

Decizia a intrat în vigoare pe data de 6 septembrie 2021.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române