Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Un ex-premier și-a expus viziunea în public. Pe cine îndeamnă să voteze duminică cetățenii. Denunță și unele fraude

08 Iul. 2021, 13:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
08 Iul. 2021, 13:54 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul prim-ministru al țării, fondator și ex-lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, îndeamnă cetățenii țării ca duminică, 11 iulie să-și dea votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), deoarece este unicul partid pro-european care are șanse să ajungă în Parlament.

„Republica Moldova se află din nou în situația de a alege între trecut și viitor, între a merge spre Uniunea Europeană sau a rămâne să se zbată în incertitudine la marginea lumii civilizate. Pericolul ca Dodon, Voronin, Șor, Usatii, iar în spatele lor, ca întotdeauna, Plahotniuc, să facă majoritatea în Parlament și implicit să preia guvernarea este unul extrem de mare, dacă nu ne vom mobiliza cu toții să dăm un vot rațional și consolidat. Și în aceste alegeri, un rol important îl va juca extraordinara noastră diasporă căreia îi revine, din nou, rolul de a-și ajuta frații și părinții rămași în țară la fel cum au făcut și la alegerea președintelui Maia Sandu. PAS este la acest moment singurul partid pro-european ce va accede în Parlament, cu șanse reale de a obține majoritatea și prelua guvernarea și mai ales cu capacitate de a realiza reformele necesare Republicii Moldova. Vă invit ca duminică să votăm cu mintea deschisă pentru viitorul european al Moldovei, pentru viitorul copiilor noștri”, a scris Filat pe o rețea socială.

Totodată, fostul lider PLDM a venit cu acuzații în adresa lui Igor Dodon și Ilan Șor că ar fi „pornit cu mita electorală prin satele Moldovei”, iar un vot ajunge chiar și la 500 de lei.

„Este necesară securizarea votului de către cetățeni. În ultimele zile, atât Dodon cât și Șor au pornit cu mita electorală prin satele Moldovei, un vot ajungând și la 500 de lei și asta fără a lua în calcul Transnistria unde se derulează o operațiune masivă de cumpărare de voturi”, se mai arată în postarea lui Vlad Filat.

În acest sens, ex premierul spune că „este nevoie de mobilizarea cetățenilor pentru a nu permite fraudarea alegerilor”, iar polițiștii să-și facă datoria în strictă conformitate cu legea, doar în interesul cetățenilor.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată